23 maata joutui EU:n rahanpesuriskin mustalle listalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

23 maata joutui EU:n rahanpesuriskin mustalle listalle

Mustalle listalle joutui muun muassa Panama.

Julkaistu: 13.2.2019 15:08

Listalla ovat esimerkiksi Saudi-Arabia, Panama ja Yhdysvaltojen Neitsytsaaret.

Euroopan unioni (EU) on asettanut muun muassa Saudi-Arabian, Panaman ja Yhdysvaltain Neitsytsaaret mustalle listalle maista, joilla on korkea riski rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen liiketoiminnan tai rahansiirtojen kautta.

EU:n komissio nimesi listalle tänään yhteensä 23 maata. Eurooppalaisten pankkien on suoritettava tavallista enemmän tarkastuksia rahoitusoperaatioissa, joissa on osapuolina asiakkaita tai instituutioita listalle asetetuista korkean riskin maista.

– Olemme luoneet maailman vahvimmat rahanpesunvastaiset standardit, mutta meidän on varmistettava, ettei muista maista tuleva likainen raha kulkeudu rahoitusjärjestelmäämme, sanoi EU:n oikeuskomissaari Věra Jourová lausunnossaan.

– Rahanpesuraha on elinehto järjestäytyneelle rikollisuudelle ja terrorismille, hän jatkoi.

Mustan listan laatimisen taustalla on rahanpesutapausten vyyhti, johon kytkeytyy EU-alueen suurimpia pankkeja, kuten Danske Bank.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU:n komissio on laatinut mustan listan omalla metodologiallaan. Aiemmin käytössä ollut listaus on perustunut suurelta osin kansainvälisen rahanpesun sekä terrorismin rahoittamisen vastaisen toimintaryhmän Financial Action Task Forcen (FATF) analyysiin. FATH toimii Taloudellisen yhteistyön järjestö OECD:n alaisuudessa.

Komission listalle on asetettu sellaiset maat, joiden rahanpesun vastaisessa järjestelmässä on havaittu strategisia puutteita esimerkiksi kirjanpidossa tai epäilyttävien rahansiirtojen raportoinnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?