Avin ylitarkastaja kertoo vakavista puutteista Pelimannissa: ”Kuolemantapaukset eivät olleet syy toiminnan keskeyttämiselle” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Avin ylitarkastaja kertoo vakavista puutteista Pelimannissa: ”Kuolemantapaukset eivät olleet syy toiminnan keskeyttämiselle”

Pidän esiin tulleita asioida hyvin vakavina, sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo Attendo Pelimannista.

Julkaistu: 9.2.2019 13:10

Avin ylitarkastaja pitää Attendo Pelimannin laiminlyöntejä hyvin vakavina. Asukkaista on otettu ylipaikoille, eikä hoivakodissa ei ole koskaan ollut tarpeeksi henkilökuntaa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti perjantaina keskeyttää alavutelaisen Attendon Pelimanni -hoivakodin toiminnan.

– Pidän esiin tulleita asioida hyvin vakavina, sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Attendo Pelimanni on toiminut vasta kuukauden.

– Attendo on myöntänyt, että henkilökunnan mitoitus on ollut alusta lähtien koko ajan liian pieni.

Miksi hoivakodin toiminta on ylipäätään käynnistetty, jos alun perinkään siellä ei ole ollut tarpeeksi väkeä?

– Tämä on varmasti yksi tärkeimmistä kysymyksistä.

Hoivakotia perustettaessa Valvira on ollut lupaviranomainen. Lupaa hakiessaan palveluntuottaja antaa selvitykset ja esitykset siitä, miten paljon asiakaspaikkoja he hakevat ja minkä verran henkilökuntaa he asettavat. Viranomaiset arvioivat niiden perusteella tarvittavaa henkilöstömitoitusta.

– Palveluntuottaja on toiminnan alettua velvollinen varmistamaan, että yksikössä on riittävästi henkilökuntaa asiakkaiden tarpeisiin nähden kaikkina vuorokaudenaikoina.

Heikkokuntoisia on otettu ylipaikoille

Attendo Pelimannissa on sekä 20 palveluasumispaikkaa ja 45 paikkaa tehostettua palveluasumista tarvitseville. Jälkimmäisessä asukkaat tarvitsevat seurantaa ja apua myös öisin. Aville on selvinnyt, että hoivakotiin on kuitenkin sijoitettu 49 tehostetun palveluasumisen asukasta.

Hoivakodissa on ollut siis liian vähän henkilökuntaa ja liikaa asukkaita.

– Saamiemme tietojen mukaan talossa on ollut tehostetun palveluasumisen asukkaita enemmän kuin heille tarkoitettuja paikkoja. Se on täysin totta.

Kujansuun mukaan ei ole yksiselitteistä ja tarkkaa lukua siitä, miten paljon henkilöstöä vaaditaan eri palveluluokissa. Se arvioidaan aina asiakkaiden hoidontarpeen perusteella. Tehostetussa palveluasumisessa asukkaiden avuntarve on selvästi suurempi kuin palveluasumisessa.

Kuusi vanhusta on kuollut

Avi on kiinnittänyt huomiota siihen, että öisin tehostetun palveluasumisen asukkaat ovat jääneet välillä ilman hoitoa. Eri yksiköiden välissä on aula ja kaksi suljettua ovea. Hoitaja on välillä ollut palveluasumisen puolella, eikä hänellä ole tällöin ollut näkö- tai kuuloyhteyttä mahdollisesti öistä apua tarvitseviin.

Pelimannissa on kuollut kuukaudessa kuusi vanhusta. Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

– Kuolemantapausten määrä herätti valvontaviranomaisen huomion. Emme tiedä niistä tarkemmin, mutta niiden selvittelyä jatketaan.

Kujansuu ei pysty ottamaan kantaa siihen, onko kuolemilla ja hoitajien vähyydellä jotain tekemistä toistensa kanssa. Hänen mukaansa henkilökunnan määrässä oli aukkoja varsinkin aamuisin ja iltaisin.

– Kuolemantapaukset eivät olleet syy toiminnan keskeyttämiselle, Kujansuu korostaa.

Henkilöstöstä moni on saanut tarpeekseen jo alkumetreillä. Kymmenen hoitajaa on irtisanoutunut kuukauden aikana. Lähtöjen syihin Kujansuu ei ota kantaa.

Vanhusten ei tarvitse muuttaa

Palveluntuottaja on velvollinen vastaamaan siitä, että toiminta on lain mukaista alusta lähtien. Kujansuun mielestä on hyvä kysymys, miten näin luvanvastaisesti voidaan ylipäätään toimia.

Attendon toiminta Pelimannissa on keskeytetty, kunnes aluehallintovirasto päättää toisin. Attendon tulee toimittaa sille selvityksiä ja niiden pohjalta viranomaiset arvioivat, täyttyvätkö toiminnan jatkamisen edellytykset niin, että Attendo voi jatkaa Pelimannissa.

Nyt Alavuden, Ähtärin, Kuortanen ja Soinin Kuussote-kuntayhtymä vastaa yksikön toiminnasta. Avi piti ratkaisua hyvänä.

– Kenenkään ikäihmisen ei tarvitse muuttaa, Kujansuu sanoo.

Ilmeisesti kaikki nyt Pelimannissa työskentelevät jatkavat tehtävissään. Koska heitä on liian vähän, kuntayhtymä palkkasi lisää henkilökuntaa.

Onko tai oliko läheisesi hoidossa Pelimanni-hoivakodissa Alavudella? Oletko ollut hoivakodissa töissä? Kerro meille kokemuksistasi hoidosta: uutiset@iltasanomat.fi, WhatsApp 040-6609019 tai täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?