Lastenhoitajien mitoitukset alitetaan toistuvasti – Opetusneuvos: ”Tuntuu aika hurjalta, jos on 20 lasta ja yksi aikuinen” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lastenhoitajien mitoitukset alitetaan toistuvasti – Opetusneuvos: ”Tuntuu aika hurjalta, jos on 20 lasta ja yksi aikuinen”

Lasten hoidossa on tarkat henkilöstömitoitukset ja pätevyysvaatimukset. Ikävä kyllä niitä ei aina noudateta.

Aikuisten määrä lasten ulkoiluhetkenä voi vaihdella rajusti. Kuvituskuva.­

7.2.2019 11:00

Taloussanomiin yhteyttä ottaneet vanhemmat ja lasten päivähoitopaikkojen työntekijät ovat kertoneet useista tapauksista, joissa vain muutama hoitaja kaitsee valtavaa lapsimäärää. Tämä on johtanut hallitsemattomiin tilanteisiin.

Asetusten mukaan alle 3-vuotiaiden hoidossa henkilöstömitoituksen pitäisi olla yhden suhde neljään eli yksi kasvatusvastuullinen neljää alle 3-vuotiasta kohden. Yli 3-vuotiaiden hoidossa mitoitus on yhden suhde kahdeksaan.

Opetusneuvos Tarja Kahiluoto opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo, että maksimiryhmäkoko määritellään aikuisten mukaan ja se on kolme aikuista. Suurin sallittu lasten enimmäismäärä riippuu siitä, minkä ikäisiä he ovat.

– Aikuisia voi olla enemmän, mutta lapsimäärä ei saa ylittää sitä, mikä se olisi kolmen aikuisen mukaan. Jos lapset ovat alle kolmevuotiaita maksimi olisi 12.

Kasvattajilla on myös kelpoisuusvaatimukset. Kelpoisia ovat Kahiluodon mukaan varhaiskasvatuksen opettajat, joilla on kandikoulutus tai sosionomit, jos heillä on riittävät varhaiskasvatuksen opinnot. Myös toisen asteen ammatillisen hoitajakoulutuksen käyneet sopivat tehtäviin.

Jos 2 hoitajaa ja opiskelija vastaavat 24 lapsesta, henkilökuntaa on liian vähän.

– Opiskelijoita ei lasketa mitoitukseen ollenkaan, Kahiluoto sanoo.

Erään päivähoitopaikan vanhemmat listasivat syksyllä erilaisia tilanteita. Esimerkiksi 7. marraskuuta kello 15 pihalla oli 20 lasta ja yksi aikuinen. Kahiluoto tietää, että aamun aikaiset tunnit ja iltapäivän viimeiset tunnit ovat aina haastavia, mutta johtajan vastuulla katsoa, että on riittävä määrä hoitajia.

– Tuntuu aika hurjalta, jos on 20 lasta ja yksi aikuinen.

Kunnan kuuluu valvoa

Kahiluoto sanoo, että kunnan kuuluu valvoa yksityisiä päiväkoteja ja vanhempien tulee olla siihen yhteydessä, kun he havaitsevat epäkohtia. Jos ensimmäinen kerta ei muuta mitään, yhteydenottoja on jatkettava.

– Kuntakaan ei voi puuttua, jollei se tiedä ongelmista.

Aluehallintoviranomaiset valvovat varhaiskasvatuksen lainmukaisuutta. Myös kunta voi tehdä tarkastuksia ja vaatia muutoksia.

Kahiluoto huomauttaa, että lähtökohta on lasten turvallisuus ja toiminnan laillisuus. Hän korostaa järjestäjien vastuuta.

– Valitettavasti olemme aiemminkin kuulleet yksityisten päivähoidon ongelmista. Epäkohtia nousee esiin jo vuonna 2015 tehdystä toimijoita koskevasta kyselystä.

Henkilömitoituksen haasteita on Kahiluodon mukaan myös julkisella puolella.

– Tämä ei ole tavatonta, mutta se on ikävää, eikä näin saisi olla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?