Kommentti: Suomi tekee satojen miljoonien kriittistä investointia side tiukasti silmillä

Paine vakoilusta epäiltyä kiinalaisyhtiötä vastaan kasvaa, mutta teleoperaattoreille on edullista pitää Huawei mukana kisassa 5g-verkoista, kirjoittaa Ilta-Sanomien digi- ja taloustoimittaja Henrik Kärkkäinen.

Kaikilla suomalaisoperaattoreilla on Huawein tekniikkaa verkoissaan. Päätöksiä 5g-verkkoinvestoinneista tehdään nyt.

6.2.2019 10:55

Onko Huawei hyvä, paha vai jotain siltä väliltä? Se ei ole kymmenen miljoonan dollarin, vaan kymmenien tai satojen miljardien eurojen kysymys. Kyse jätti-investoinneista kriittiseen infrastruktuuriin – myös Suomessa.

Vuonna 2015 Euroopan 5g-markkinan arvioidaan olevan 42 miljardin euron arvoinen, Suomessa puhutaan sadoista miljoonista. USA sekä muu maailma on kokonaan oma lukunsa. Vakoilusta epäillyn Huawein osallistuminen tähän kisaan on kaikkea muuta kuin varmaa.

Kun puhutaan vakoilusta ja kyberturvallisuudesta, harvoihin varmoihin seikkoihin kuuluu se, että tosiasioista on vaikea tietää. Yksi harvoista faktoista on se, että Huawein yllä lepää epäilysten varjo, jota on vaikea saada hälvenemään.

USA ja Australia ovat jo sulkeneet ovensa Huaweilta. EU:kin on alettu pohtia tapoja sulkea Huawei 5g-kisasta.

Operaattorit haluavat pitää Huawein mukana

Poliittisella ja bisnestaholla on eri intressit. Teleoperaattoreilla on halu pitää Huawei kisassa mukana – myös Suomessa.

5g-verkkojen rakennusurakoita kilpailutetaan nyt, ja niistä kisaavat Huawein ohella suomalainen Nokia sekä ruotsalainen Ericsson. Huawei on kilpaillut hinnalla, ja sen putoaminen pelistä nostaisi kustannuksia sekä todennäköisesti myös hidastaisi 5g-verkkojen rakentamisesta.

Suomalaiset teleoperaattorit ovat kommentoineet asiaa varsin nihkeästi. Kauppakumppanien suututtaminen ei ole hyvää bisnestä.

 Kauppakumppanien suututtaminen ei ole hyvää bisnestä.

Helsingin Sanomat kertoi tänään Liikenne- ja viestintäviraston selvittävän Huawein laitteiden käyttöä Suomen teleoperaattorien verkossa.

Kyseessä on lähinnä puuhastelu. On ollut tiedossa pitkään, että kaikki Suomen operaattorit käyttävät Huaweita. Elisalla on Huaweita omassa verkossaan, minkä lisäksi kiinalaislaitteita on Telian ja DNA:n yhteisverkossa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Ilta-Sanomat alkoi kirjoittaa asiasta keväällä 2018.

Suomalaisoperaattorit todennäköisesti käyttävät Huaweita tulevaisuudessakin, ellei poliittinen paine käy liian suureksi. Alaa tuntevien ihmisten mukaan kiinalaisten laitetarjonta on vähintään samalla tasolla kuin pohjoismainen, ja hinta on järjestään halvempi.

Suomalaisoperaattorit testaavat parhaillaan 5g-tekniikkaa ja ensimmäiset verkot on otettu käyttöön, vaikkei niitä tukevia puhelimia vielä olekaan. Kuvassa Elisan asiakkailleen esittelemä Huawein 5g-reititin.

Miten Huaweilla on tähän varaa, on toinen kysymys. Yhtiön on vuosikausia epäilty kilpailevan Kiinan valtion rahoituksella. Mutta koska Huawei ei ole pörssiyhtiö, se juuri raha-asioistaan kerro.

Vakoilua on vaikea todentaa

Vakoilun todentaminen on vaikeaa. Vakoilua voi tehdä ohjelmisto- ja laitetasolla. Vaikka ohjelmisto tarkistettaisiin – mikä on vaikeaa ja aikaa vievää – se ei ole välttämättä sama kuin mikä laitteisiin päätyy tai mikä sinne myöhemmin ohjelmistopäivityksellä asennetaan.

On myös mahdollista, että kolmas taho väärentää toisen tahon vakoilijaksi. Kyberturvallisuudessa mikään ei ole yksinkertaista.

Kokonaan uusi käänne on se, että konkreettisia todisteita epäilyttävää yhtiötä ei välttämättä edes tarvottaisi. EU:ssa mitä ilmeisimmin pohditaan, että pelkkä Kiinan lain velvoittavuus auttaa maan tiedusteluviranomaisia olisi riittävä toimiin.

Varautuneisuus Huaweita kohtaan osa vahvasti porskuttavaa globaalia protektionismia. Myös venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab on saanut tyrmäyksen vakoiluepäilyjen ja Venäjän lainsäädännön auttamisvelvoitteiden myötä.

Sikäli kun kauppasodassa on voittajia, jotain etuja saattaa sataa Suomeenkin. Huawei-epäilykset satanevat Nokian laariin ainakin Yhdysvalloissa. Samaan aikaan Suomen tietoturvayhtiöt ovat alkaneet ajaa omavaraisuutta tietoturvan suhteen.

Otetaanpa loppuun vielä yksi lisää kuvioon liittyvistä harvoista faktoista: kymmenien miljardien päätöksenteko on pitkälle uskon asia. Vain hieman yksinkertaistaen kyseessä on valinta hinnan ja turvallisuuden – tai turvallisuudentunteen – välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?