Esperi- ja Attendo-pomot vaikuttavat kohun keskellä olevassa Touhula-päiväkotiketjussakin

Touhula-ketjulla on päiväkoteja kymmenissä kunnissa. Ketkä ketjua johtavat ja omistavat?

Pertti Karjalainen (vas.), hoivapalveluyhtiö Attendon suuromistaja sekä Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen vaikuttavat myös kohun keskellä olevassa Touhula-päiväkotiketjussa.

6.2.2019 6:07

Vanhusten hoivakohu on luonut epäilyksiä yksityisten yhtiöiden kykyyn tarjota laadukkaita sote-palveluita. Henkilömitoitusongelmia on myös varhaiskasvatuksen puolella.

Julkisuuteen nousseesta Touhula-päiväkotiketjusta on otettu eniten yhteyttä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin. Liiton lehti kertoi maanantaina ketjun henkilöstön karusta arjesta. Henkilöstö työskentelee jaksamisensa äärirajoilla.

Ketjun ongelmista on uutisoitu aiemminkin.

Touhulan johto kieltää, että kyse olisi laajemmista ongelmista, mutta hetkellisiä poikkeustilanteita on ollut sijaisten saatavuusongelmien takia.

Aluehallintovirastoissa on käsitelty Touhulaa muutamaan otteeseen, mutta määrä ei ole iso ketjun kokoon nähden.

Harri-Pekka Kaukonen

Touhulan omistusrakenne on yhtä kaikki syytä käydä läpi, sillä kyseessä on voimakkaasti kasvanut, Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju.Touhulan takaa löytyy tuttuja nimiä vanhusten hoivabisneksestä. Touhulan emoyhtiön hallituksen puheenjohtaja on Harri-Pekka Kaukonen, kohuyhtiö Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja.

Hallituksessa on toinenkin tuttu nimi: Pertti Karjalainen, hoivapalveluyhtiö Attendon suuromistaja.

Touhula Varhaiskasvatuksen emoyhtiö on oululainen Suomen Vaka-palvelut II. Kaukonen ja Karjalainen istuvat Vaka-palveluiden hallituksessa.

Pertti Karjalainen

Vuoden verran tammikuun puoliväliin asti hallituksessa oli EQT:n edustajien lisäksi Christer Granskog, teollisuusyhtiöissä vaikuttanut hallituskonkari.

Patrian Uganda-kohun aikaan Granskog toimi vielä puolustuskonsernin hallituksen puheenjohtajana ja kommentoi yhtiön osuudesta medioille. Touhulan johto ei tiistaina tarkentanut, millaista hallitusosaamista Granskog toi päiväkotibisnekseen, sillä hallitusnimityksistä vastaa viime kädessä omistaja eli EQT.

Touhulan ”äiti” on lastentarhanopettajan koulutuksen saanut Sirpa Turves-Mankila. Hän perusti 30 vuotta sitten yksityisen päiväkodin Ouluun. Kahdeksassa vuodessa ketju laajeni voimakkaasti ostamalla muita yksityisiä päiväkoteja ympäri Suomea. Niitä on jo yli 170.

Ketjun omistaa Touhula Varhaiskasvatus Oy, joka perustettiin vuonna 2010.

Vuotta aiemmin niin ikään oululainen terveys- ja hoivapalveluyhtiö Coronaria kiinnostui päiväkodeista. Coronarian silloinen toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas ja Coronarian perustajaosakas Teppo Lindén visioivat Kauppalehden mukaan yhdessä Turves-Mankilan kanssa ajatuksen valtakunnallisesta päiväkotiketjusta.

Touhula-ketjun myynti ruotsalaistaustaiselle sijoitusyhtiö EQT:lle nousi talousuutiseksi vuonna 2016, kun yrityskauppa teki perustajista miljonäärejä uudelle toimialalle eli päivähoitoon. Touhulan emoyhtiöstä 80 prosenttia omistaa yhä EQT. Se tunnetaan Suomessa lääkäripalvelujätti Terveystalon entisenä omistajana.

EQT omistaa Touhulat Luxemburgiin kirjatun holding-yhtiönsä kautta. Sen nimi on Kompassi. Luxemburgilaisyhtiön omistajuus on jaettu Luxemburgiin, Hollantiin ja Lontooseen EQT:ssa.

Touhula ilmoittaa verkkosivuilla, että se maksaa veronsa Ouluun ja Suomeen. Touhulan verojalanjälki oli kokonaisuudessaan 19,5 miljoonaa euroa. Siitä yhteisöveroa oli 0,1 miljoonaa euroa vuonna 2017, jolloin tilikauden tulos oli kasvavalla ketjulla lievästi pakkasella.

Touhulan takana on kaksi yhtiötä Vaka I ja Vaka II, mikä johtuu toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan rahoittajapankkien vaatimuksesta. He haluavat olla rakenteellisesti alemmassa, eri yhtiössä kuin osakkeenomistajat.

– Rakenteessa ei käytetä osakaslainoja eikä omistajille olla maksettu osinkoa omistusperiodin aikana. Konsernirakenne on hyvin standardi yrityskaupoille ja on seurausta EQT:n sijoituksesta vuodelta 2016, Holmqvist sanoi.

Vähemmistöosakkaista yksi on Coronaria tai tarkemmin sanoen oululainen Cor Group, Suomen viidenneksi suurin sote-palveluiden tuottaja yhtiön oman ilmoituksen mukaan.

Teppo Lindén on sekä Cor Groupin että Coronarian toimitusjohtaja. Edellinen omistaa Touhulasta kuuden prosentin siivun. Lindén on myös Touhulan hallituksessa. Hän on entisen ministerin Suvi Lindénin (kok) veli.

Mäki-Runsas oli aiemmin Touhulan kuntasuhteista vastaava johtaja, mutta jättäytyi taustaomistajaksi vuonna 2017. Ennen ketjun perustamista Mäki-Runsas toimi Oulun kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajana.

Touhulan henkilöosakkaiden omistusosuus on kahdeksan ja CapMan-sijoitusyhtiön pari prosenttia. Myös Teollisuussijoituksella on ketjusta siivu.

Vuonna 2016 "Touhuloiden äiti " Turves-Mankila tienasi yhteensä 2,27 miljoonaa euroa. Hän on nykyisin ketjun varhaiskasvatusjohtaja.

Turves-Mankila keskittyy tällä hetkellä Touhula-mallin kansainvälistämiseen muun muassa Kiinaan.

Touhulan nykyinen toimitusjohtaja on Virpi Holmqvist. Vuonna 2017 hän tienasi 196 000 euroa ansiotuloja ja pääomatuloja reilut 66 000 euroa. Holmqvist siirtyi ketjun toimitusjohtajaksi kesällä 2017. Ennen Touhulaa hän toimi johtotehtävissä Pihlajalinnassa ja Attendossa.

Yhtiön johtoa on myllerretty uusiksi ja vahvistettu liiketoimintaosaamisella. Touhula-konsernin myynti- ja kehitysjohtaja Annareetta Vaara toimi aiemmin Esperissä liiketoimintajohtajana. Touhulan liiketoimintajohtajalla Tapani Kyrkillä on tausta Terveystalossa.

Korjaus 7.2 kello 9.35. Poistettu virheellinen tieto Turves-Mankilan vuoden 2017 tulokertymästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?