Ammattiliitto SuPer kertoo suurista ongelmista Touhula-päiväkodeissa: ”Lapsia on niin paljon, että nukkarissa ei mahtunut kulkemaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ammattiliitto SuPer kertoo suurista ongelmista Touhula-päiväkodeissa: ”Lapsia on niin paljon, että nukkarissa ei mahtunut kulkemaan”

Suomen suurimman yksityisessä päiväkotiketjussa on mediatietojen mukaan vakavia ongelmia.

5.2.2019 12:42

Touhula on Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju. Sieltä otetaan myös eniten yhteyttä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin.

SuPer-verkkolehti kertoi maanantaina ketjun henkilöstön karusta arjesta. Sijaisia ei riitä, ja henkilöstö työskentelee jaksamisensa äärirajoilla.

SuPerin varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Perez sanoi Ylelle, että henkilöstön mitoitus on niin pielessä, että hän pitää ihmeenä, että lapsille ei ole tapahtunut mitään vakavaa Touhulan päiväkodeissa.

SuPerin mukaan yhteydenottoja on tullut kymmenistä ketjun päiväkodeista, Yle kertoi.

Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain, että Järvenpäässä kaupunki selvittää Touhula-päiväkodin hoitajavaihtuvuutta.

Ylen mukaan moni hoitaja on uupunut. Epäkohtia esille tuoneet työntekijät ovat joutuneet esimiesten puhuttelemiksi ja heitä on painostettu jättämään työnsä.

SuPer-lehden haastattelemien Touhula-päiväkotien työntekijöiden mukaan sijaistarvetta paikataan muun muassa henkilöstön siirroilla ”hyppimällä talosta toiseen”. Näin asiat näyttävät paremmilta paperilla.

– Sijaisena pyörii milloin kukakin, mutta sijaiset saattavat parhaassa tapauksessa olla nippanappa täysi-ikäisiä kouluttamattomia nuoria”, kertoi eräs SuPerin jäsen.

– Ehkä hulluinta mitä minulle on sanottu, on se, että työntekijä on vastuussa lapsiryhmästä, vaikka hän istuisi toimistossa palaverissa. Hän on ”kuuloetäisyydellä”. Näköyhteyttä ei ole, mutta työntekijä lasketaan ryhmässä läsnä olevaksi aikuiseksi.

Jossain paikassa työtahti on niin kova, että 1–3-vuotiaiden ryhmät eivät edes ulkoilleet iltapäivisin.

– Lapsia oli niin paljon, että nukkarissa ei mahtunut kulkemaan lattiaa pitkin. Sänkyjä oli valtavasti. Joukossa oli paljon erityistä tukea tarvitsevia lapsia. Monet heistä käyttäytyivät aggressiivisesti.

Ylen haastatteleman työntekijän mukaan sijaisia ei saanut palkata.

Touhula-päiväkotien toimitusjohtaja Virpi Holmqvist vastaa Ylen uutisissa syytöksiin ja painottaa, että lasten turvallisuus on kaikkein tärkein asia. Holmqvistin mukaan hänen aikanaan päiväkodeissa ei ole ollut sijaiskieltoa ja hän sanoo selvittävänsä asian.

Pari vuotta sitten myös Tehy-lehti uutisoi ketjun Turun-yksikön ongelmista. Maahanmuuttajavaltaisessa päiväkodissa oli 82 lasta sallitun 62 lapsen sijaan. Henkilöstöä liian vähän ja sekin epäpätevää.

Oletko havainnut ongelmia päiväkodeissa? Ota yhteyttä Taloussanomien toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi tai lähetä viesti toimituksen Whatsapp-numeroon 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?