Toimitusjohtaja hämmästeli: Miten nuori voi läpäistä peruskoulun ymmärtämättä tätä? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toimitusjohtaja hämmästeli: Miten nuori voi läpäistä peruskoulun ymmärtämättä tätä?

Taloustermeillä kikkailu voi kolahtaa kokeneemmankin viestijän nilkkaan, ainakin somessa, Juho Romakkaniemi sai havaita.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi esittää pakollista taloustaitoa kouluihin.­

2.2.2019 15:48

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi haluaa virittää keskustelua esille suomalaisten ja erityisesti nuorten heikoista taloustaidoista.

Romakkaniemi sanoi kauppakamarin perjantaisessa tiedotteessa pitävänsä hämmästyttävänä, että nuori voi läpäistä tänä päivänä peruskoulun ymmärtämättä esimerkiksi ”kuluttajalainojen käänteisen koron kokonaishintaa”.

Hän esitti pakollista taloustaitoa kouluihin.

Sosiaalisessa mediassa Romakkaniemen puheet lennähtivät aivan toiseen suuntaan. Pikaviestipalvelu Twitterissä Romakkaniemen kehotus lisätä taloustaitojen opetusta koulussa kääntyi hassutteluksi.

– Olen päässyt läpi paitsi peruskoulusta myös saanut yliopistotasoista taloustieteen opetusta, eikä minulla ole aavistustakaan mikä on käänteinen korko tai sen kokonaishinta, Heikki Pursiainen, ekonomisti ja MustRead-digimedian osakas kuittaili.

– Onnistuin selvittämään googlesta, että käänteinen korko on suomeksi diskonttokorko. En ole kuullut koskaan. Osaamistani pitää varmaan katsoa sähkilehitutähystimellä, vihreiden veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara peesasi.

Soininvaaran käyttämä nimihirviö on vanha vitsi vierasperäisestä elektronimikroskoopista ja sen suomennoksesta.

Myös muutama kauppatieteen tohtori, finanssineuvos ja pankkiiri tunnusti tietämättömyytensä ”käänteisestä korosta”.

Romakkaniemen mukaan kyse oli vähemmän onnistuneesta muotoilusta. Hän kertoo Taloussanomille tarkoittaneensa korkojen ja kulujen kokonaiskustannuksia.

– Näin kun käy, niin sitten kaikki koulukiusaajat ilmestyvät paikalle. Mitä se kertoo meistä ihmisistä.

– Ei ole itse asiaan keskitytty, itsekin terävänä sanailijana, lobbarina ja kokoomusvaikuttajana tunnettu Romakkaniemi harmitteli.

Itse aiheesta

Sinänsä keskustelu on kyselytutkimuksen perustella aiheellista. Selvästi yli puolet opettajista kertoi olevansa melko tai erittäin huolissaan nuorten talousosaamisesta.

Toisaalta yritys- ja työelämäasioita opetetaan peruskouluissa, mutta taso vaihtelee opettajasta ja koulusta riippuen. Talousasioita opetetaan yhteiskuntaopissa sekä lukiossa taloustiedon kurssilla. Ammattikouluissa puute on suurin. Yksi kommentoija muistutti, että kyse on opetuksen prioriteeteista ja että koulu ei voi opettaa kaikkea.

Romakkaniemi kiinnitti huomiota sosiaalinen eriarvoisuuteen, joka jakaa ihmisiä niihin, joiden vanhemmat ovat säästäneet ja opettaneet lapsilleen sijoittamisen perusperiaatteet sekä niihin, joilla ”ei tällaista verenperintöä ole”. Hän ottaisi pakollisen peruskoulun taloustaidon lisäksi opetukseen sijoitussäästötilin käyttöön ottamisen.

– Koko ajan oman talouden hoidosta tule tärkeämpää ja sitä ei ymmärretä, että pienelläkin säästämisellä voi omaisuus karttua korkoa korolle. Moni nuori ajautuu helposti velkakierteeseen, lainaa saa helposti, mutta kaikkine korkokustannuksineen takaisinmaksu onkin vaikeaa, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?