HalpaHallin periaate oli pitää ovet kiinni sunnuntaisin – nyt alkavat yt-neuvottelut sunnuntaityöstä kieltäytyneiden kanssa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HalpaHallin periaate oli pitää ovet kiinni sunnuntaisin – nyt alkavat yt-neuvottelut sunnuntaityöstä kieltäytyneiden kanssa

Lapuan HalpaHallin julkisivu joulukuussa.

Julkaistu: 31.1.2019 16:22

Ilta-Sanomien lähteiden mukaan yt-neuvottelut alkavat huomenna ja sunnuntaityöstä kieltäytyneitä voi uhata irtisanominen.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan kauppaketju HalpaHalli aloittaa perjantaina yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat henkilöitä, jotka eivät suostu sunnuntaityöhön ja neuvottelut voivat johtaa irtisanomisiin.

Ketjun linja on siis muuttunut olennaisesti, sillä HalpaHallin myymälät pitivät vielä viime syksyyn asti ovensa kiinni sunnuntaisin uskonnollisiin arvoihin vedoten.

Marraskuun 18. päivästä lähtien HalpaHallit ovat kuitenkin olleet auki myös sunnuntaisin. IS:n haltuunsa saamien dokumenttilähteiden mukaan yt-neuvottelujen syyksi onkin ilmoitettu, että sunnuntai kauppapäivänä ja pidentyneet aukioloajat tuovat tarpeen työajan ja -tehtävien uudelleen arviointiin.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n järjestöjohtaja ja Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Kalliorinne vahvisti torstaina, että Ilta-Sanomien haltuunsa saamat tiedot pitävät paikkansa.

– Meillä on tieto huomenna alkavista yt-neuvotteluista, koska luottamusmiehet ovat kysyneet liitosta ohjeita, miten pitäisi toimia. Tämä on ihan todellinen tilanne, vahvistaa Kalliorinne.

– Neuvottelut koskevat sunnuntaityöstä kieltäytyneitä ja sitä on väläytetty, että toimenpiteet voivat olla irtisanomisia, hän jatkaa.

IS tavoitti Kokkolan HalpaHalli Oy:n henkilöstöjohtajan Janne Syrin, joka vahvisti puhelimitse yt-neuvottelujen alkavan perjantaina ja neuvottelujen liittyvän sunnuntaiaukioloihin. Sunnuntaityöstä on Syrin mukaan kieltäytynyt viisi henkilöä.

– Lisäksi noin kymmenen henkilön kanssa käydään samassa yhteydessä kassatyötä koskevaa neuvottelua. Sunnuntaityö ja pidennetyt aukioloajat aiheuttavat sen, että myyjän tehtäviin meidän myymälöiden kokoluokassa kuuluu myös kassatyö. Muutosta käydään näiden henkilöiden kanssa läpi, Syri kertoo.

Hänen mukaansa toista tuhatta työntekijää lähti kuitenkin mukaan sunnuntaityöhön, kun aihe tuli ajankohtaiseksi syksyllä.

– Kyseessä on pieni porukka, jonka kanssa käydään toinen yt-kierros.

Voiko sunnuntaityöstä kieltäytyminen olla syy irtisanomiselle?

– Kyllä se mahdollista on. Mutta ensin käydään neuvottelut. Kuulemme henkilökuntaa, luottamusmiehiä ja esimiehiä eri näkökulmista, miten suureen rooliin jokaisen sitoutuminen sunnuntaityöhön tulee, jotta saadaan muille työntekijöille työehtosopimuksen mukaiset vapaat pyörimään. Ei mennä asioiden edelle, Syri vastaa.

Aiemmin HalpaHallin myymälät olivat sunnuntaina suljettuna uskonnollisten arvojen takia. Mihin arvot ovat jääneet vai onko niitä vielä?

– Yliset (ketjun perustajat ja omistajat) näkivät, että tässä ajassa ei pärjää, jos ei lähde sunnuntaikauppaan mukaan. Vaikka se on ollut arvokysymys heille, he lähtivät siihen, jotta työpaikat säilyisivät, Syri sanoo.

Hänen mukaansa HalpaHallin henkilökunnan keskuudessa muutama kuitenkin pohtii, sallivatko omat arvot sen, että töitä tehdään kaupassa myös sunnuntaisin.

– Kyllä se aiheuttaa pohdintaa ja HalpaHalli oli viimeinen lintukoto, jossa sunnuntaityötä ei ollut. Nyt paine on ollut kuitenkin liian kova.

PAMin Kalliorinne kertoo, että HalpaHallin luottamusmiesten kanssa on pyritty heidän toiveestaan selvittämään muun muassa sitä, miten työnantaja voi tai ei voi tilanteessa toimia.

– Olemme lakimiesten kanssa selvittäneet, ettei sunnuntaityöstä kieltäytyminen ole irtisanomisperuste lain tai työehtosopimuksen mukaan, kertoo Kalliorinne ja muistuttaa, että sunnuntaityöstä pitää aina sopia erikseen.

– Se ei ole mikään velvoite kaupanalalla. Jos ei suostu sopimaan, se ei meidän kantamme mukaan oikeuta irtisanomaan ketään.

Kalliorinteen mukaan kysymyksessä ei ole pikku juttu, sillä kokkolalaisketju on iso erityisesti pohjoisessa ja Pohjanmaalla.

– Työntekijöitä on ainakin 1 500 ja myymälöitä kymmeniä. Tämä ei siis ole pieni asia, kun neuvottelut koskettavat koko konsernia.

Janne Syri ei avaa syitä, joiden takia sunnuntaityöstä on kieltäydytty, koska yt-neuvottelut koskevat pientä joukkoa. Myöskään Kalliorinteellä ei ole tietoa siitä, mitkä ovat sunnuntaityöstä kieltäytyneiden ihmisten perusteet kieltäytymiselleen.

– Jollain se voi olla vakaumus ja joku toinen on vuosien saatossa voinut tottua, että sunnuntait ovat vapaat ja ei ole siksi kiinnostunut tekemään silloin töitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?