Katso massiivinen lista: Tässä ovat kaikki Esperin ex-johtaja Marja Aarnio-Isohannin hallituspaikat

Hoiva-alan pomot ovat todellisia hallitusammattilaisia.

31.1.2019 10:58 | Päivitetty 31.1.2019 15:59

Hoivapalveluketjut Esperi Care, Attendo, Mehiläinen ja Pihlajalinna ovat haalineet yrityskaupoilla omistukseensa satoja paikallisia hoivakoteja ympäri Suomea. Näin tekevät myös pienemmät säätiöt ja yhdistykset.

Kun yritys siirtyy uudelle omistajalle, konsernit siirtävät nykyistä tai uutta operatiivista johtoa yhtiöiden hallituksiin. Hoiva-alalla, joka ketjuuntuu kovaa vauhtia, ja pienessä maassa, hallitusjäsenyydet voivat olla käytännössä koko maan kattava verkosto.

Laajuuden voi havainnollistaa tarkastelemalla vaikkapa Esperistä irtisanoutuneen toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohannilla hallitusvastuita (katso kuva alla). Aarnio-Isohannin hallituksista eroamisia ei näkynyt vielä keskiviikkona kaupparekisterissä.

Attendon toimitusjohtajalla Pertti Karjalaisella suhdeverkosto on vielä laajempi, sillä hänellä on 129 kappaletta vastuuasemia Attendon yksiköissä.

Aarnio-Isohannilla on Esperi-yhtiöissä useita toimitusjohtajuuksia. Aarnio-Isohanni on Esperi Caren, Esperi Care Groupin ja Esperi Care Holdingin toimitusjohtaja ja myös kahden ensimmäisen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Epäselvää on, miksi yhtiö tarvitsee näin monimutkaista konsernirakennetta.

Lisäksi Aarnio-Isohannilla on hallitusjäsenyys, pääosin puheenjohtajuus, lähes sadassa Esperin ostamassa sote-alan pienessä yrityksessä.

Hallitusjäsenyyksien määrässä ei ole sinänsä mitään poikkeuksellista. Toisaalta ne osoittavat, että Esperin ylin johto on myös hallitusten kautta ja osakeyhtiölain mukaisessa vastuussa siitä, mitä yksittäisessä hoitokodissa tapahtuu. Myös yhtiön varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Antti Eestilä istuu yhtiöiden hallituksissa.

Eläkeyhtiöt ja puolueet mukana

Verkosto leviää moneen suuntaa. Ilmarinen ja muut eläkevakuuttajat omistavat hoivapalvelufirmoja. Hallitusjäsenyyksistä hoivapalveluyhtiöiden ohella Aarnio-Isohanni on puolestaan ollut Esperin suuromistajan Ilmarisen hallituksen varajäsen.

Aarnio-Isohanni on myös istunut Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen työvaliokunnassa. Hän erosi sieltä pian Esperi-eroilmoituksen jälkeen. ”Pieni sote-piiri” pyörii erityisesti EK:n ja kokoomuksen ympärillä. Esperillä on kokoomukseen sidos myös Pia Panhelaisen (entinen Sutinen) kautta. Hän istuu Esperin johtoryhmässä ja on ollut Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.

Kokoomuskytky ei ole ainoa. Vasemmistopuolueiden hallitseman Tradekan omistama soteyhtiö Med Group suunnitteli Talouselämä-lähden mukaan aloittavansa yhteistyön ja strategisen kumppanuuden Esperin kanssa. Med Group ilmoitti kuitenkin tiedotteella pidättäytyvänsä yhteistyöstä toistaiseksi.

Perheessä sijoitusyhtiö

Esperin ulkopuolisia hallituspaikkoja ei Aarnio-Isohannilla kaupparekisteritietojen perusteella juuri ole. Hän on kuitenkin myös jakanut hallitusvastuita perheen kesken.

Aarnio-Isohanni on puheenjohtajana vuonna 2016 perustetussa MaiVei Invest Oy:ssä, joka harjoittaa sijoitustoimintaa.

Vuosina 2016–2017 Aarnio-Isohanni tienasi 6,33 miljoonaa euroa, josta pääomatuloja oli 5,24 miljoonaa vuonna 2016. Vuonna 2017 MaiVei Investin liitetoiminnan tulos oli 47 000 euroa. Sijoitusyhtiön hallituksessa istuu myös perheenjäseniä.

Päivitys kello 13.53: Med Group on tiedottanut, että pidättäytyy yhteistyöstä Esperi Caren kanssa toistaiseksi. Korjaus kello 16.00: Poistettu tieto, että Jämsän Palvelukoti olisi kehitysyhtiön kautta kuntaomistuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?