Tällaisia ovat Esperi Care -yhtiöiden omistus ja johto - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällaisia ovat Esperi Care -yhtiöiden omistus ja johto

Julkaistu: 29.1.2019 16:40, Päivitetty 31.1.2019 10:59

Esperi Caren pääomistaja on kansainvälinen sijoitusjätti. Muut omistajat ovat henkilöstö ja Ilmarinen. Irtisanoutunut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on usean Esperi-yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Hoiva- ja terveysalalla toimivan Esperi Caren omistusrakenne on sekava. Suurin osa yhtiöstä on brittiläisen pääomasijoitus- ja varainhoitoyhtiön Intermediate Capital Groupin (ICG) omistuksessa.

Omistus perustuu keväällä 2016 tehtyyn kauppaan. Tuolloin pääomasijoitusyhtiö Capman myi 76,4 prosentin osuutensa Esperi Caresta ICG:lle, eläkevakuutusyhtiö Eteralle sekä Esperin toimivalle johdolle.

ICG:n pääkonttori on Lontoossa, ja se on listattu Lontoon pörssiin. Yhtiö toimii Euroopassa, Yhdysvalloissa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella ja kertoo hallinnoivansa yhteensä 32,5 miljardin euron suuruista varallisuutta.

ICG:llä on hyvin monilla eri aloilla toimivia rahastoja. Verkkosivuillaan se kertoo tavoitteekseen osakkeenomistajiensa sijoitusten arvon kasvattamisen.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan enemmistö Esperi Caren omistuksesta näyttää olevan veroparatiisi Jerseyssä sijaitsevassa rahastossa.

Aarnio-Isohannilla paljon valtaa

Eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyivät vuosi sitten ja tätä kautta Ilmarinen omistaa Esperistä 4,4 prosenttia. Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula kertoi kuitenkin maanantaina, että se vaatii selvityksiä Esperin toiminnasta ja harkitsee omistuksesta luopumista.

Esperi Care mainitsee omistajikseen ICG:n ja Ilmarisen lisäksi henkilöstön.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on Ilmarisen hallituksen varajäsen. Esperi Care kertoi aamulla, että Aarnio-Isohanni irtisanoutuu tehtävästään Esperi Caren toimitusjohtajana.

Aarnio-Isohannilla on Esperi-yhtiöissä useita toimitusjohtajuuksia. Suomen Asiakastiedon mukaan hän on Esperi Caren, Esperi Care Groupin ja Esperi Care Holdingin toimitusjohtaja ja myös kahden ensimmäisen yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

ICG:n kaupan aikaan julkaistujen Kilpailu- ja kuluttajaviraston tietojen mukaan Esperi Care Group Oy on Suomessa liiketoimintaa harjoittavan Esperi-konsernin emoyhtiö. Myös Suomen Asiakastiedon mukaan Esperi Care Group omistaa Esperi Caren Oy:n.

Asiakastiedon tietokannassa ei ole konsernin tilinpäätöstietoja, mutta Kauppalehden yrityshaun mukaan Esperi Care Holding -konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 213,3 miljoonaa euroa eli sama, jonka Esperi Care itse ilmoittaa.

Yhtiö kertoo työllistävänsä 6 300 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista.

Esperi Care Holdingin hallituksen puheenjohtaja on Harri-Pekka Kaukonen. Hallituksen varsinaisia jäseniä ovat suurimman omistajan ICG:n johtaja Timo Larjomaa ja Britanniassa asuvat Hans Berglund ja Davis Blair.

Esperi Care Groupin hallitukseen kuuluu Aarnio-Isohannin lisäksi myös Esperi Caren varatoimitusjohtaja Antti Eestilä.

Esperi syntyi SPR:ssä

Esperi Care syntyi, kun Suomen Punainen Risti yhtiöitti liiketoimintansa. Pääomasijoittajien mukaan sarjayrittäjä Aarnio-Isohanni pyydettiin tappiota tekevään yritykseen toimitusjohtajaksi vuonna 2003.

Kun CapMan osti Esperi Caren, yrityksessä oli mukana ambulanssitoimintaa, turvapuhelinpalveluita, kotihoitoa. Sairaankuljetus myytiin HES Sairaankuljetukselle, joka nykyään on nimeltään 9Lives, ja muut palvelut Stellalle.

Korjaus 31.1. kello 10.59: Aiemmin jutussa mainittu Eva-Marika Lowe ei ole enää yhtiön palveluksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?