Virosta voi ostaa reseptilääkkeitä aiempaa helpommin – hinnat jopa 60 % halvemmat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Virosta voi ostaa reseptilääkkeitä aiempaa helpommin – hinnat jopa 60 % halvemmat

Lääkkeiden osto suomalaisella digireseptillä onnistuu nyt myös Virossa. Kela-korvaukset mutkistavat kuitenkin reseptilääkkeistä saatavaa hintahyötyä. Vertailimme kymmenen lääkkeen hintoja Suomessa ja Virossa.

Tavallisella sähköisellä reseptillä saa lääkkeensä myös virolaisesta apteekista.

29.1.2019 9:11

Suomalaiset ostavat Tallinnasta usein itsehoitolääkkeitä. Virolaisapteekeissa ilman reseptiä saatavia vitamiineja, rasvoja ja vatsalääkkeitä saa selvästi Suomea halvemmalla.

Tammikuussa voimaan astui uudistus, joka helpottaa reseptilääkkeiden ostamista Virosta. Tavallisella sähköisellä reseptillä saa lääkkeensä myös virolaisesta apteekista.

Taloussanomat selvitti, kannattaako reseptilääkkeiden ostaminen Tallinnasta ja mitä asioita pitää tietää, kun lääkkeitä hakee lahden takaa.

Jos pelkkää myyntihintaa katsoo, ostaminen kannattaa: yleisimmät reseptilääkkeet ovat pääsääntöisesti selvästi halvempia Virossa kuin Suomessa.

Asia käy ilmi suuntaa antavasta vertailusta, jossa mukana oli kymmenen yleistä reseptilääkevalmistetta tai itsehoitolääkettä. Kyseiset lääkkeet olivat virolaisapteekeissa lähes 60 prosenttia halvempia kuin Suomessa.

Ero selittyy palkka- ja yleisellä hintatasolla, joka on yhä Tallinnan kallistumisesta huolimatta Virossa selvästi Suomea alhaisempi.

Suomen ja Viron yhteinen digiresepti on osa laajempaa EU-hanketta, jossa kehitetään valtioiden rajat ylittäviä terveydenhuollon palveluita.

Lääketurismista tuskin isoa

Kelassa ja Apteekkariliitossa ei uskota, että sähköinen resepti luo lääketurismia Tallinnan, vaikka hinnat ovatkin halvempia.

– Virolaiskollegoiden yleinen käsitys on, että suomalaiset ostavat itsehoitolääkkeitä jonkin verran, mutta ei reseptilääkkeitä kovinkaan laajasti. He eivät odota mitään ryntäystä Suomesta päin reseptiuudistuksen takia, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Uudistus lisännee hieman reseptihakua Virosta, mutta tuleeko siitä lääkematkailua, tuskinpa – näin on arvioitu ainakin Virossa, erikoissuunnittelija Konstantin Hyppönen Kelasta sanoo.

Virosta on voinut aiemminkin hankkia reseptilääkettä, jos lääkäri on kirjoittanut eurooppalaisen reseptin. Kela korvaa myös Virosta ostetut lääkkeet, mutta suorakorvausjärjestelmä ei ulotu Viroon.

Asiakas joutuu maksamaan lääkkeen hinnan itse ja hakemaan jälkikäteen Kela-korvausta. Suomalaiset apteekit vähentävät lääkkeen hinnasta suoraan Kelan korvaaman summan ja maksettavaksi jää vain omavastuuosuus. Moni miettinee kaksi kertaa, haluaako hakemisen riesaa kympin tai parin takia.

Kela-korvausjärjestelmä itsessään heikentänee ostointoa Virosta. Yhteiskunta on reseptilääkkeiden merkittävä rahoittaja. Kela korvaa joko 40 tai 65 prosenttia ja tietyissä lääkkeissä lähes koko hinnan.

– Kuluttajalle jäävä hyöty ostosmatkailusta jää pieneksi ja sitä myöten halu, koska siitä osa menee Kelalle, jos valmiste on Virossa Suomea halvempi, Sandler huomauttaa.

Kallis, ei-korvattava lääke ostoslistalle?

Tietyssä yksittäisessä tapauksessa lääkkeen ostaminen Tallinnasta voi kannattaa. Virolaisapteekkien hintoja voi katsoa Apteegiinfosta, eli Apteekkitieto-sivustolta, joka toimii myös englanniksi. Suomessa myytävien lääkkeiden hinnat saa Kelan sivuilta lääkehausta.

– Jos lääke ei ole Kela-korvattava ja melko hinnakas, voi syntyä sellainen hintaero, joka hyödyttää kuluttajaa. Vaihdevuosien paikallishoitovalmiste on esimerkki tällaisesta pitkäaikaisesti käyttävästä lääkkeestä, Sandler sanoo.

Reseptilääkkeistä osa, kuten vaikkapa jotkut reumalääkkeet, on erittäin kalliita, jopa yli tuhat euroa pakkaukselta. Sellaistenkaan haku Virosta ei yleensä kannata.

Lääkkeen koko hinnan joutuu maksamaan aluksi itse ja lääkekatto tulee joka tapauksessa heti vastaan, jolloin maksettavaksi jää Suomessakin vain omavastuuosuus.

– Jos on aikomus ostaa lääke Virosta, lääkärille kannattaa vinkata asiasta, Hyppönen neuvoo.

– Monet lääkärit ovat tottuneet määräämään lääkettä tietylle ajalle, vaikka vuodeksi. Farmaseutti laskee, paljonko asiakas tarvitsee. Valitettavasti sellaiset reseptit eivät toimi, vaan reseptissä pitää ilmoittaa lääkkeen kokonaismäärä.

Täysin aukottomaksi lääkkeiden saantia ei voi luvata. On mahdollista, että jossakin virolaisapteekissa digiresepti ei pelaakaan tai että Suomessa määrättyä lääkettä ei ole saatavilla.

Jos Virosta ostettu lääke aiheuttaa vakavan lääkehaitan, sitä ei korvata suomalaisesta lääkevahinkovakuutuksesta.

– Sataprosenttista varmuutta lääkkeen saatavuudelle ei ole, Hyppönen sanoo.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Tallinnan apteekkeihin ei odoteta varsinaista suomalaisten ryntäystä, vaikka reseptilääkkeet voi nyt ostaa etelänaapuristakin. Proviisori Liis Kruus palveli suomalaisasiakkaita Virun ostoskeskuksen apteekissa vuonna 2014.

3 faktaa digireseptistä

  1. Jos Virosta haluaa lääkettä digireseptillä, Omakanta-palvelussa annetaan ensin suostumus reseptitietojen luovuttamisesta toisen maan apteekille. Paperiresepti säilyy rinnalla jatkossakin.

  2. Sähköisellä reseptillä on rajoitteita. Sillä ei esimerkiksi voi ostaa huumausaineita tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Säännöistä kerrotaan Kanta.fi-sivustolla. Yksityishenkilö voi tuoda maahan resepti- tai itsehoitolääkettä vain itselleen ja vuoden käyttöä vastaavan määrän.

  3. Suomen ja Viron digiresepti on ensimmäinen valtioiden rajat ylittävä EU-terveyspalvelu. EU-maat ovat valmistelleet hanketta hyvin eri tahtia. Jotkut, kuten Britannia, ovat jättäytyneet sivuun. Tänä vuonna ehkä jo loppukeväästä mukaan liittyvät Portugali ja Kroatia. Ruotsin mukaan tulo siirtyi aikaisintaan vuoteen 2020.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?