Kahvi on maailmalla halvinta vuosiin – silti paketin hinta pysyy paikoillaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kahvi on maailmalla halvinta vuosiin – silti paketin hinta pysyy paikoillaan

Kahvisadon korjuuta Costa Ricassa joulukuussa. Myös Väli-Amerikassa on ollut hyvä kahvisato.

Julkaistu: 27.1.2019 8:30

Kahvin maailmanmarkkinahinta on painunut alimmilleen vuosikausiin. Suomalaisten kahvipakettien hinnassa se ei ole näkynyt ainakaan vielä. Paulig povaa hinnan kääntyvän seuraavaksi nousuun.

Kahvin maailmanmarkkinahinta on ollut nykyistä alhaisempi viimeksi vuonna 2013. Vuosituhannen vaihteen hintapohjiin on vielä matkaa.

Arabica-kahvilajikkeen hinta on New Yorkin pörssissä 1,1 dollaria paunalta. Kalleimmillaan se oli vuonna 2011, jolloin se maksoi 3 dollaria paunalta.

Kahvipaahtimo Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál kertoo, että suurin selittäjä hinnan laskulle on se, että maailman suurimmassa kahvintuottajavaltiossa Brasiliassa on saatu iso kahvisato. Sama tilanne on ollut esimerkiksi Vietnamissa ja Väli-Amerikan maissa.

– Samaan aikaan hintaan on vaikuttanut se, että spekuloijat ovat kiinnostuneet kahvista. Se on painanut markkinaa alaspäin. En usko, että tämän alemmas voidaan mennä, enemmän on nousupainetta, Koroknay-Pál sanoo.

Tilanne on kahvimarkkinoiden kannalta hankala esimerkiksi siksi, että alhainen maailmanmarkkinahinta voi houkutella kahvinviljelijöitä siirtymään muiden kasvien viljelyyn.

– Korkealaatuisen kahvin saatavuus on ehkä vähän heikompi, viljelijät eivät halua myydä, vaan odottavat korkeampia hintoja, Koroknay-Pál kuvaa nykyistä tilannetta.

Kahvin maailmanmarkkinahinnan lasku ei ole ainakaan viime vuoteen mennessä juurikaan heijastunut puolen kilon kahvipaketin hintaan. Tilastokeskuksen mukaan keskihinta laski viime vuoden tammikuun tasan 4 eurosta joulukuun 3,89 euroon.

Kymmenen vuoden keskihintojen vertailusta näkyy, miten kahvin hinta on pysynyt varsin samoissa lukemissa sitten vuosien 2011 ja 2012 hintapiikin. Kahvipaketti maksoi joulukuussa yli euron enemmän kuin vuonna 2009.

Jos ylläoleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Koroknay-Pál korostaa, että kauppa päättää viime kädessä kahvipaketin hinnan.

SOK:n valikoimapäällikkö Jussi Mannila kertoo, että kahvipaketin hinnoitteluun vaikuttaa moni asia: maailmanmarkkinahinta, hankintahinta eli hinta, jolla paahtimo myy kahvin kaupalle sekä hintataso markkinoilla eli kilpailu muiden kauppojen kanssa.

Mannilan mukaan kahvin maailmanmarkkinahinnan heittely ei ole ollut viime aikoina kovin suurta, ja usein sen muutokset näkyvät kahvipaketin hinnassa viiveellä.

– Vähintään yhtä paljon vaikuttaa kilpailutilanne. Jos hinta laskee markkinoilla, haluamme seurata sitä.

Kahvi ei ole Mannilan mukaan kuitenkaan nykyisin enää samanlainen sisäänheittotuote kaupoille kuin takavuosina.

Pauligin Koroknay-Pálin mukaan suomalaiset ovat etuoikeutettuja kahvin kuluttajia:

– Juomme maailmanlaajuisesti halpaa kahvia, joka on vielä korkealaatuista.

Suomalaiset ovat trendin harjalla.

Suomalaisten juomasta kahvista valtaosa on arabica-kahvilajiketta. Pauligin paahtamasta kahvista vain muutama prosentti on kitkerämpää robustaa, joka on sitä suositumpaa, mitä etelämmäs Euroopassa mennään.

Robustaa käytetään etenkin espressopohjaisissa kahveissa, koska se tuo niihin luonnetta ja rakennetta eli ”creman” kahvin pintaan.

– Täällä juodaan vaaleapaahtoista kahvia, ja se on aika armoton kahville. Vaalea paahto vaatii kahvilta paljon, sillä se tuo paremmin esiin makuvivahteet. Olemme ehkä tietämättämme olleet aallonharjalla jo 70 vuotta, kun ollaan juotu vaaleapaahtoista. Vaalea paahto on nyt jenkeistä tulossa.

Nousevia trendejä ovat myös käsin suodatettu kahvi sekä niin sanotut arabica single origin -kahvit, jotka eivät ole sekoituksia, vaan tietystä alkuperämaasta tai tietyltä tilalta peräisin olevia kahveja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?