Kuluttaja: Kolmen iäkkäille aggressiivisesti remontteja tyrkyttäneen yrityksen taustalla on yksi suku – ja valtion omistusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttaja: Kolmen iäkkäille aggressiivisesti remontteja tyrkyttäneen yrityksen taustalla on yksi suku – ja valtion omistusta

Kuluttaja on selvittänyt, että kalliita remontteja tyrkyttävien yritysten osia on päätynyt eläkeyhtiöiden ja valtion pääomasijoituksiksi.

Julkaistu: 23.1.2019 11:00, Päivitetty 23.1.2019 12:11

Kuluttajaviranomaiset ovat saaneet valtavasti valituksia remonttiyritysten kotimyynnistä. Kuluttaja-lehden mukaan kolmessa yrityksessä toimivat saman suvun miehet. Taustalta löytyy myös eläkeyhtiöiden ja valtion rahaa.

Kuluttaja-asiamies puuttui jo viime vuonna remonttiyritysten kotimyyntiin. Se totesi tuolloin, että Suomen Lämpöikkuna, Ideko Suomi ja Kotisun olivat menetelleet kuluttajasuojalain vastaisesti iäkkäiden huomioimisen ja aggressiivisen menettelyn osalta.

Se edellytti myös Pohjolan Energialta ja Restakodilta sitoumusta ongelmallisten menettelyjen korjaamiseksi.

Kuluttajan selvityksen mukaan Idekon, Suomen Lämpöikkunan ja Pohjolan Energian taustalta löytyy joukko samaan suomalaissukuun kuuluvia miehiä.

Esimerkiksi keittiöremontteja tekevä Ideko on iskenyt porsaanreikään, jonka EU-direktiivin vaatima lakimuutos aiheutti viitisen vuotta sitten. Kuten Taloussanomat kertoi tammikuun alussa remonttien vanhuksille tyrkyttämistä käsitelleessä artikkelissa mittatilauskaupassa ei enää ole kotimyyntiä koskevaa 14 päivän peruutusoikeutta.

Kuluttajan mukaan Ideko on kieltäytynyt standardikokoisia kaapinovia koskevan kaupan perumisesta lain vuoksi, vaikka laki ei koske niitä.

Idekon liikevaihto on kasvanut viidessä vuodessa viisinkertaistunut noin viiteen miljoonaan euroon ja yhtiö on kannattanut hyvin.

Monet yritysten omistajat ovat rikastuneet myymällä yhtiöitä tai osia niistä. Esimerkiksi Kotisunin perustaja sai 5,5 miljoonan euron verotettavat tulot myytyään enemmistön yrityksestään sijoitusyhtiö Panostajalle.

Kuluttajan mukaan remonttifirmojen ostajina ovat usein olleet julkisia varoja sijoittavat pääomasijoitusrahastot. Yrityksiin on käytetty muun muassa Ilmarisen, Elon, Eteran ja Varman sekä Kuntien eläkevakuutuksen, Valtion eläkekassan, Valtion eläkerahaston ja valtion omistaman Teollisuussijoituksen rahaa.

Kuluttaja-lehti kertoo, että yritysten edustajat ovat puolustautuneet kertomalla, että myyjät on ohjeistettu erityiseen varovaisuuteen iäkkäiden asiakkaiden kanssa. Lisäksi he puolustautuvat viranomaisten moitteita vastaan sanomalla, että valitusten suuri määrä liittyy suuriin remonttimääriin. Artikkelin mukaan ainakin Suomen Lämpöikkuna sanoo puuttuneensa ongelmiin. Omistajasuvun jäsenet kiistävät syytökset harhaan johtamisesta ja pitävät väitteitä perättöminä.

Päivitys kello 12.12: Lisätty yritysten edustajien näkemyksiä syytöksistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?