Facebookin ex-johtaja Mäkeläinen puolustaa entistä työantajaansa: ”Markilla on sydän paikallaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Facebookin ex-johtaja Mäkeläinen puolustaa entistä työantajaansa: ”Markilla on sydän paikallaan”

Julkaistu: 19.1.2019 8:00

Pääomasijoitusrahastoon Facebookista siirtyvän Markku Mäkeläisen mielestä somejätin ongelmien syynä on vähän naiivi toiminta.

Jossain maailman merillä, ehkä Atlantilla, seilaa laiva, jonka konteista yksi kuuluu Markku Mäkeläiselle ja hänen perheelleen.

Mäkeläinen on työskennellyt viisi vuotta Yhdysvaltain Kaliforniassa yhteisöpalvelu Facebookin pääkonttorissa kumppaniyhteistyöstä vastaavana johtajana, mutta palaa nyt Suomeen. Uusi asunto hankittu ja kolme lasta aloittelee koulujaan Helsingissä.

– Tuntuu hienolta – monella tavalla, Mäkeläinen kertoo työmatkaltaan Singaporesta.

Muuttoon hän suhtautuu seikkailuna.

– Suomi on hyvin erilainen paikka kuin 1990-luvun lopussa, jolloin lähdin maailmalle.

Paitsi Yhdysvalloissa, hän on työskennellyt myös Aasiassa ja Euroopassa. Kaliforniaan verrattuna piirit Suomessa ovat pienemmät, mutta Mäkeläisen osaamisalueella täälläkin tapahtuu paljon. Lisäksi yrittäjät tekevät yhdessä enemmän kuin muualla.

Tähän liittyy myös muuton syy: Digitalisaatioon keskittyvä pääomasijoitusrahasto Nexit Ventures on kutsunut Mäkeläisen partnerikseen. Hän alkaa hallinnoida yhtiön seuraavaa rahastoa, joka sijoittaa nuoriin kasvuyrityksiin.

 Kukaan ei aiemmin ajatellut, että tulisi Cambridge Analytican tyylisiä tahoja, jotka valehtelevat ja keräävät dataa.

Facebookissa on oltu naiiveja

Facebook on viime aikoina saanut melko paljon kielteistä julkisuutta, mutta Mäkeläinen sanoo, että se ei vaikuttanut hänen lähtöönsä. Yhtiön ongelmien syynä hän pitää sitä, että se on toiminut vähän naiivisti joillakin alueilla, jotka liittyvät yhteistyökumppaneiden kanssa rakennettuihin tietoon perustuviin tuotteisiin.

– Kukaan ei aiemmin ajatellut, että tulisi Cambridge Analytican tyylisiä tahoja, jotka valehtelevat ja keräävät dataa. Facebook on todella nopeasti ja rajusti paikannut aukkoja.

Mäkeläisestä tilanne ei ole niin paha kuin osa kriitikoista väittää.

Facebook tekee hänestä oikeita asioita oikealla tavalla ja on yksi maailman parhaiten johdettuja yrityksiä. Hänestä on uskomatonta, miten nopeasti se on pystynyt luomaan arvoa ja kasvua.

– Olen erittäin ylpeä siitä, millaisessa firmassa olen ollut töissä ja mitä olen päässyt tekemään.

Ensimmäisenä kolmena vuotenaan hän teki paljon yhteistyötä toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin kanssa.

– Mark on äärimmäisen älykäs ja nöyrä. Hänellä on sydän paikallaan, Mäkeläinen sanoo ja muistuttaa, että Zuckerberg lahjoittaa vaimonsa kanssa 99 prosenttia omistamistaan yhtiön osakkeista hyväntekeväisyyteen.

Somejätissä ei jäädä näpertämään

Facebookiin Mäkeläinen päätyi, kun se osti hänen perustamansa Pryten. Yritys kiinnosti somejättiä, koska se kehitti tiedonsiirtopalvelua, joka on suunnattu kehittyvien ja köyhien maiden mobiilikäyttäjille. Lisäksi Mäkeläinen oli erittäin hyvin verkostoitunut kehittyvillä markkinoilla toimivien mobiilioperaattoreiden kanssa.

– Yksi saavutus, josta voimme olla ylpeitä on, että osittain suomalaisten innovoimien juttujen avulla olemme saaneet nostettua satoja miljoonia ihmisiä kehitysmaista internetin pariin.

Yrittäjyys oli opettavaista, mutta niin oli myös työ Facebookissa. Ensimmäinen kulttuurishokki oli, miten korkealle jokaisen työntekijän ja tiimin tavoitteet asetetaan, ja miten hurjasti tehdään töitä niiden saavuttamiseksi. Toinen hätkähdyttäjä oli skaala.

– Facebook hakee innovaatioistaan heti hyvin nopeaa kasvua ja yhtiössä puhutaan sadoista tai miljardeista käyttäjistä. Jos skaalaa ei ala syntyä, idean annetaan kuolla eikä jäädä näpertelemään pieniin asioihin.

Pitkät työpäivät ovat Mäkeläisestä vähän myytti. Facebook haluaa palkata parhaat ammattilaiset. Se panostaa koulutukseen ja pyrkii huolehtimaan, että työntekijät eivät ylirasitu tai pala loppuun.

Nykyisin Suomessa on lukuisia startup-yrityksiä ja Slush on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota. Tapahtumaa vähättelemättä Mäkeläinen huomauttaa, että sen ulkopuolellakin tehdään paljon.

– Suomessa on kautta historian tehty innovaatioita automaatiojärjestelmistä Nokiaan. Valtio satsaa niihin ja koulutukseen. Tällä on erittäin merkittävä rooli.

Tekoäly leviää teollisuuteen

Aloitteleville yrityksille on tarjolla siemenvaiheen rahoitusta, mutta kansainvälisiksi kasvutarinoiksi ovat nousseet lähinnä vain pelifirmat. Koska kotimaisia pääomarahoittaja seuraaville kierroksille ei oikein ole ollut, monet on ostettu ulkomaille.

Tähän aukkoon Next Venturesin uusi rahasto iskee. Sen kantavia teemoja ovat tekoäly ja digiteknologien murros, joka muuttaa vanhoja käytäntöjä.

Niitä ravistelevia innovaatioita ovat esimerkiksi taksien ja hotellien haastajat Uber ja Airbnb. Mäkeläinen uskoo, että murros leviää ja siirtyy jo olemassa oleviin teollisiin yrityksiin, jotka alkavat yhä enemmän hyödyntää tekoälyä.

Rahoitukseen liittyy paljon riskejä, mutta ne ovat Mäkeläisen mukaan tarkkaan harkittuja.

– Tarkoitus on tuottaa vakuutusyhtiöiden ja valtion rahastojen tapaisille sidosryhmille mahdollisuuksia lisäarvoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?