Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

Ensin reikä kunnan vesijohtoverkossa, sitten tukos pankkiautomaatissa.

Ilomantsin ainoaan pankkiautomaattiin viikko sitten iskenyt tukos. Automatia pankkiautomaatit -yhtiön mukaan automaattia on yritetty korjata ”päivittäin”.­

17.1.2019 14:56

Pohjoiskarjalaisesta Ilomantsin kunnasta on loppumassa käteinen raha, kertovat paikalliset tiedotusvälineet.

Syynä on pitäjän ainoaan pankkiautomaattiin viikko sitten iskenyt ihmisaivoille toistaiseksi käsittämättömänä pysynyt tukos.

Tällä hetkellä epäilykset kohdistuvat vahvimmin ”vieraisiin kolikoihin”, jotka olisivat tunkeutuneet automaatin salaisimpiin sopukoihin niin, että automaattia ei voi korjata purkamatta sitä pieniksi palasiksi.

Pogostan Sanomien haastatteleman Automatia pankkiautomaatit -yhtiön johtajan Heikki Pennasen mukaan automaattia on yritetty korjata ”päivittäin”. Silti se ei suostu antamaan ilomantsilaisille rahaa, mikä on ollut pienehkön surun ja suuren harmin aihe.

Aluksi käteistä saattoi nostaa paikallisten liikkeiden kassoilta, mutta sielläkin raha on alkanut Pogostan Sanomien ja Karjalaisen mukaan ehtyä.

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas, teiltä loppuu Ilomantsissa käteinen?

– Kyllä, kunnasta on kyllä oltu yhteydessä pankkiin ja pankki Automatiaan. Siihen automaattiin on eilen saamani tiedon mukaan tilattu varaosia.

Joko Ilomantsissa näkyy leipäjonojen tyyppisiä rahajonoja?

– En ole nähnyt, kun tänään aamupäivällä kylällä liikuskelin, mutta harmissaan ihmiset ovat.

Joko tämä vaikuttaa taloudelliseen toimeliaisuuteen kunnassa?

– Ei se siihen vaikuta vielä. Ja kyllähän ihmiset käyttävät muovirahaa paljon. Ikäihmisiin tällä on harmillinen vaikutus, kun he ovat tottuneet nostamaan automaatista. Toki pankkikonttori palvelee aukioloaikana.

Teillä on vielä pankki, jolla on konttori, johon pääsee sisään?

– Kyllä, meillä on paikallisen Vaara-Karjalan osuuspankin konttori. He sanoivatkin, että palvelevat niin paljon kuin on mahdollista aukioloaikojen mukaan. Se taitaa olla kello 9-12.

Kunta ei jaa hätäapurahaa?

– Vielä ei ole tullut kyselyitä. Seuraamme toki tilannetta ja katsomme, mitä voimme tehdä. Pankista saa rahaa, kun malttaa jonottaa.

Toimitusjohtaja Raili Hyvönen Vaara-Karjalan Osuuspankin Ilomantsin pääkonttorista, näkyykö konttorissa, että käteinen on loppumassa?

– En osaa tähän vastata.

Ette käy konttorin puolella?

– En seuraa sitä, kun en vastaa siitä palvelusta.

Onko tämä monetaarinen kriisi tuttu?

– Siitä, että automaatin kanssa on ollut haasteita, olen kuullut, mutta että käteinen olisi loppumassa, siitä en ole kuullut.

Oletteko pidentänyt aukioloaikoja?

– Itse asiassa kyllä. Oliko eilen ja jo toissa päivänä, kun pidensimme kassapalveluaikaa juurikin, jotta käteistä rahaa olisi saatavilla eli olemme reagoineet asiakkaiden tilanteeseen.

Miten paljon pidensitte aukioloa?

– Siihen en osaa sanoa. Mutta nimenomaan olemme reagoineet tähän tilanteeseen, ja tietysti olemme opastaneet asiakkaita kortilla maksamiseen.

Enon, Ilomantsin, Kiihtelysvaaran ja Tuupovaaran Osuuspankit yhdistyvät vuoden 2017 alussa Vaara-Karjalan Osuuspankiksi, jonka pääkonttori on Ilomantsissa.

Osuuspankin tase oli liittymisen jälkeen 410 miljoonaa euroa, asiakasvarat 370 miljoonaa euroa ja rahoitustoiminta 360 miljoonaa euroa. Sillä oli noin 28 500 asiakasta ja 14 000 omistaja-asiakasta. Omien varojen määrä oli 1,4 miljoonaa euroa.

Kohtalo on muistanut Ilomantsia viime aikoina erilaisilla pienillä ja keskikokoisilla riesoilla. Joulunpyhinä pitäjän vesijohtoverkko alkoi vuotaa vettä, ja nyt pitäjän pankkiautomaatti ei suostu luovuttamaan rahaa.

Reikä saatiin tukittua. Toiveissa on, että automaatin tukos saadaan avattua ja raha taas virtaisi.

Eikä siinä kaikki. Pogostan Sanomien haastattelussa johtaja Pennanen Automatiasta lupaili, että Ilomantsiin voitaisiin saada toinenkin automaatti, jolloin keskeytymätön rahahuolto olisi turvatumpaa.

”Tämä poikkeustilanne on johtanut laajempaankin pohdintaan käteisen saannin merkityksestä paikkakuntien elinkeinoelämälle ja kansalaisille. Automatia on käynnistänyt uuden automaattipaikan etsinnän toisen automaatin saamiseksi paikkakunnalle”, Pennanen lausui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?