Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

Petrus Pennasen mielestä on tärkeää, että poliitikko ei elä poliitikkokuplassa vaan on kosketuksissa siihen, mitä maailmassa tapahtuu.

Julkaistu: 15.1.2019 15:46

Petrus Pennanen myi yrityksensä ja aikoo keskittyä hyvän tekemiseen kuten politiikkaan. ”Iltaduuniaan” Helsingin valtuustossa hän pitää todella hauskana.

Tekoälyyn keskittyneen Leiki-yhtiön entinen omistaja Petrus Pennanen huvitteli viikonloppuna spontaaneilla yllätyksillä. Hän kertoo muun muassa ostaneensa tulppaanikimpun satunnaiselle mummolle Helsingin Ullanlinnassa ja maksaneensa Alepan jonossa takanaan olleiden pietarilaisten nuorten ostokset.

– Tällaisia on hauska tehdä, koska ihmiset tulevat niistä hyvälle tuulelle, hän kertoo.

Pennanen kertoi viikonlopun tempauksistaan Twitterissä:

Vastaaviin tempauksiin hänellä olisi ollut varaa aikaisemminkin, mutta ainakaan nyt raha ei ole jarru. Pennanen myi vuonna 2000 perustamansa Leikin joulukuussa yhdysvaltalaiselle DoubleVerifylle. Leikillä oli 27 omistajaa, joista Pennasen osuus oli suurin, 36 prosenttia. Seuraavaksi suurin osuus, 11 prosenttia, oli italialaisella siemensijoittajalla.

Kauppahintaa Pennanen ei kerro, mutta sanoo, että arvostukseen on oltu tyytyväisiä. Kauppalehden analyytikko arvioi, että yhtiön arvo olisi voinut olla seitsemästä kymmeneen miljoonaan euroa. Pennanen sanoo, että tekoäly-yhtiössä luodun teknologian arvoa on analyytikon perinteisen tunnuslukuarvion avulla vaikea saada kiinni.

Osuutensa kauppahinnasta Pennanen sai parisen viikkoa sitten. Itselleen hän on ostanut sukkia ja juhlinut kakkukahveilla.

– En ole ehtinyt suunnitella, mitä teen rahoilla. Jotain sijoitin jo indeksirahastoihin, hän kertoo.

Ostaja on alan iso tekijä

Osin suunnittelemattomuus johtuu siitä, että Leikille ei varsinaisesti etsitty ostajaa. Kun yhtiön yhteistyökumppanina toiminut DoubleVerify ehdotti kauppaa, se toteutui kuitenkin nopeasti. Ostosta vauhditti se, että DoubleVerify myytiin pääomasijoittajalle, joka piti Leikiä yhtiölle tärkeänä.

Leikin liikevaihto oli edellisvuonna 2,1 miljoonaa euroa ja voittoa kertyi 485 000 euroa. Viime aikoina yhtiössä on Pennasen mukaan työskennellyt noin 25 ihmistä. DoubleVerify työllistää hänen arvionsa mukaan jopa yli kymmenkertaisen määrän väkeä ja on yksi alansa suurimpia toimijoita maailmassa.

DoubleVerify tarjoaa mainostajille ja mediatoimistoille palveluita ja huolehtii siitä, että ilmoitus näkyy verkkosivulla oikeassa paikassa ja sopivassa yhteydessä. Se analysoi sivuja ja karsii mainoksia klikkailevat robotit pois.

Leiki on keskittynyt bränditurvallisuuteen. Sen luoma analytiikka seuloo sisältöjä ja tarkkailee, että mainokset eivät näy yhteyksissä, joissa ilmoittajat eivät halua niiden näkyvän. Tällaisia ovat esimerkiksi rasistiset tai väkivaltaiset yhteydet.

– Olemme tässä maailman parhaita, Pennanen sanoo.

Hänen mukaansa älytekniikka ymmärtää, onko kyseessä esimerkiksi sotaisa aihe, vai vain vaikkapa legosota tai Oolannin sota -laulu. Ensimmäistä mainostaja haluaa ehkä välttää, mutta jälkimmäiset voivat sopia sille ihan hyvin.

Ei poliitikkokuplaan

Laakereilleen Pennanen ei aio jäädä lepäilemään. Hän jatkaa Leiki-tytäryhtiön toimitusjohtajana ja ostajayrityksen kansainvälisen liiketoiminnan kehityksessä. Pennanen on myös Piraattipuolueen johtaja ja hänellä on ”iltaduuni” ensimmäisen kauden valtuutettuna Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

– Valtuustotyö on ihan mahtavaa ja ihmiset ovat todella kivoja. En olisi uskonut, miten paljon siellä saa aikaan.

Pennanen sanoo tekevänsä yhteistyötä yli puoluerajojen. Sosiaalipoliittisissa asioissa hän voi toimia vasemmiston, kaupunkisuunnittelussa kokoomuksen kanssa.

– Hyviä ideoita voi toteuttaa, eikä työn tarvitse olla tiedettä, fysiikan tohtori Pennanen sanoo.

Hän on esimerkiksi ehdottanut, että jos kouluissa jää ruokaa yli, laitettaisiin lappu oveen ja kutsuttaisiin kaupunkilaiset syömään. Tuolloin ruokaa ei menisi hukkaan ja ihmiset pääsisivät myös tapaamaan toisiaan, mikä lisäisi yhteisöllisyyttä.

Pennanen sanoo keskittyvänsä hyvän tekemiseen ja hänestä politiikka on selkeästi sitä. Kevään vaaleissa hän pyrkii eduskuntaan. Mutta riittääkö hänen aikansa kaikkeen?

– Jos tulen valituksi, priorisoin totta kai eduskuntatyötä. Olen keskustellut eri skenaariot ostajan kanssa. Tässä ei ole mitään ongelmaa.

DoubleVerifssä hän aikoo jatkaa, mutta työaika jäisi vähäisemmäksi.

– On tärkeää olla kosketuksissa siihen, mitä maailmassa tapahtuu. Että ei elä poliitikkokuplassa, jossa kuulee vain toisten poliitikkojen juttuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?