Avi: Perintäyhtiö Alektumin lopetettava perintätoiminta heti

Päätös toimiluvan peruuttamisesta on toimitettu perintäyhtiö Alektumille torstaina, aluehallintovirasto kertoo.

Aluehallintoviraston mukaan Alektum on muun muassa perinyt riitautettuja saatavia, antanut harhaanjohtavaa tietoa velalliselle ja jatkanut lainvastaisten perintäkulusaatavien perintää. Kuvituskuva.

11.1.2019 11:06

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on toimittanut toimiluvan peruuttamista koskevan kirjeen perintäyhtiö Alektumille torstaina, aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan. Avin mukaan yhtiön on pitänyt lopettaa perintätoiminta torstaista lähtien.

Avin päätökset toimiluvan peruuttamisesta eivät ole vielä lainvoimaisia, mutta niitä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, ellei valitusviranomainen määrää toisin.

Aluehallintovirasto antoi toimiluvan peruuttamisesta kolme päätöstä uudenvuodenaattona. Alektum sai jatkaa perintää vuodenvaihteen jälkeen, koska postinkantaja oli luovuttanut toimiluvan perumista koskevan kirjeen ilman tarvittavaa kuittausta.

Avin ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén sanoi Taloussanomille aiemmin tällä viikolla, että Alektum voi jatkaa perintää, kunnes haastemies on saanut annettua päätökset yhtiölle todisteellisesti tiedoksi.

Alektumin toiminnassa on ilmennyt avin mukaan jatkuvasti vakavia puutteita ja perintäyhtiö on osoittanut ”ilmeistä piittaamattomuutta lakia, hyvää perintätapaa ja valvovan viranomaisen päätöksiä kohtaan”.

Alektum on esimerkiksi perinyt riitautettuja saatavia, antanut harhaanjohtavaa tietoa velalliselle ja jatkanut lainvastaisten perintäkulusaatavien perintää, avi kertoo. Se on myös jatkanut lainvastaista menettelyä aluehallintoviraston antamien varoitusten jälkeen.

Alektum saa tehdä vain välttämättömiä perintätoimia, joita tarvitaan perintätoiminnan loppuun saattamiseksi. Se voi ottaa vastaan suorituksia maksuvaatimuksista, jotka on lähetetty ennen tiedoksisaantia ja tilittää ne toimeksiantajalle.

Päätös ei poista velallisen velvollisuutta korvata velkojalle perinnästä aiheutuneet perintälain mukaiset kulut. Velalliset voivat avin mukaan olla suoraan yhteydessä velkojiin ja sopia saatavien suorittamisesta.

Perintätoimintaan tarvittiin viime vuoden loppuun asti lupa. Vuodenvaihteesta lähtien sitä voi harjoittaa, jos on rekisteröity perintätoiminnan harjoittajaksi. Ne, joilla on toimilupa, voivat jatkaa perintätoimintaansa, kunnes päätös niiden merkitsemisestä rekisteriin on tehty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?