Suomalainen äidinmaidonkorvike pääsi Kiinan markkinoille – ”Merkkipaalu ruokaviennin historiassa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalainen äidinmaidonkorvike pääsi Kiinan markkinoille – ”Merkkipaalu ruokaviennin historiassa”

Äidinmaidonkorviketta tuttipullossa.

Julkaistu: 9.1.2019 9:57

Kiinan oma elintarviketeollisuus on kulkenut skandaalista toiseen.

Kiina on ensimmäistä kertaa myöntänyt vientiluvan suomalaiselle äidinmaidonkorvikkeelle, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Ministeriö luonnehtii Valiolle myönnettyä vientilupaa merkittäväksi edistysaskeleeksi Suomen ja Kiinan elintarvikekaupassa.

– Uutinen on tärkeä merkkipaalu suomalaisen ruokaviennin historiassa. Äidinmaidonkorvikkeet ovat korkean lisäarvon tuotteita, joissa suomalainen puhdas ja turvallinen raaka-aine ja tuotantotapa nousevat vahvasti sille kuuluvaan arvoonsa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) iloitsee tiedotteessa.

Aiemmin Suomesta on viety Kiinaan maito- ja herajauhetta, joista äidinmaidonkorvike on edelleen valmistettu Kiinassa.

Kiinan oma elintarviketeollisuus on kulkenut skandaalista toiseen, joissa myös meijeriteollisuudella on ollut vahva rooli. Vuonna 2008 ainakin kuusi lasta kuoli ja satojatuhansia sairastui myrkyllisellä melamiinilla jatketusta maitojauheesta. Muutama vuosi sitten kiinalaisvalmisteisessa äidinmaidonkorvikkeessa havaittiin puolestaan myrkyllistä elohopeaa.

Valio uskoo, että Suomen maakuvaan liitetty puhtaus voi toimia suomalaisen äidinmaidonkorvikkeen valttikorttina Kiinassa.

– Kiinassa vanhemmat haluavat ennen kaikkea turvallista ruokaa lapsilleen, Valion kategoriajohtaja Jussi Mattsson sanoo yhtiön tiedotteessa.

Vientilupaa edelsivät laajat selvitykset ja tarkastukset. Lupa-asiaa valmisteltiin maa- ja metsätalousministeriön ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhteistyössä. Evira, Maaseutuvirasto ja osia Maanmittauslaitoksesta yhdistyivät vuoden alussa Ruokavirastoksi.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?