Katso, kuulutko sinä pienituloisten joukkoon – määrä nousi edellisvuonna Suomessa

Pienituloisiin kotitalouksiin kuuluvia henkilöitä oli vuonna 2017 Suomessa 654 000.

8.1.2019 16:51

Pienituloisten määrä Suomessa nousi vuonna 2017. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 654 000 suomalaista eli pienituloiseksi laskettavassa kotitaloudessa.

Vuonna 2016 pienituloisiin kotitalouksiin kuului 623 000 henkilöä. Se oli pienin määrä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Pienituloiseksi lasketaan ne kotitaloudet, joiden tulot ovat alle 60 prosenttia mediaanitulosta. Mediaanitulo saadaan, kun kaikkien kotitalouksien nettotulot pannaan suuruusjärjestykseen ja otetaan niistä keskimmäinen.

Pienituloisuuden raja oli vuonna 2017 yhden hengen taloudessa 14 750 euroa vuodessa eli noin 1 230 euroa kuukaudessa. Pienituloisuuteen vaikuttavat kuitenkin koko talouden koko ja tulot.

Alla olevalla laskurilla voit katsoa, onko sinun kotitaloutesi pienituloinen. Syötä laskuriin koko talouden nettotulot, eli verojen jälkeen käteen jäävät tulot.

Jos laskuri ei näy alla, näet sen täältä.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina laajan selvityksen siitä, millaista on on elää vähävaraisena. Lehden saamat vastaukset yllättivät jopa köyhyystutkijat, niin paljon vihaa ja itsetuhoisuutta niistä ilmeni.

– Näyttää siltä, että Suomessa osalla ihmisistä elämänlaatu on huonompi kuin Afrikan köyhimmissä maissa keskimäärin, köyhyystutkija Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoi HS:lle.

Ilta-Sanomat totesi sunnuntain pääkirjoituksessaan, että niukkuuskysely antaa kevään eduskuntavaaleihin valmistautuville poliitikoille ajattelemisen aihetta.

– Se näyttää, että köyhyys ilmenee hyvin monella eri tavalla. Että työtätekevä ihminen voi ajautua köyhyyteen ja syvään epätoivoon. Ihmisten antamat vastaukset ovat raju kuvaus siitä Suomesta, jonka piti olla maailman onnellisin maa. Näitä ihmisiä ei voi jättää oman onnensa varaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?