Yrittäjä keksi ”vegepihvin” – sisälsi 30 prosenttia lihaa: ”Läpikotaisin lihamiehelle se on vegepihvi”

”Haukkaukseen tuli pientä vastusta.”

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen ihmettelee, ettei yrityksen vegepihvi löytänyt hyvästä yrityksestä huolimatta ostajia.

Siis anteeksi mikä?

Vegaanipihvi, lihasta tinkimättä!

Sanotaan, että yrittäjät valittavat aina. Lienee makuasia.

Tällä kertaa yrittäjä hämmästelee Suomen Yrittäjien julkaisemalla Yrittäjät-verkkosivustolla, ettei yrityksen vegepihvi löytänyt ostajia.

Ei löytänyt, vaikka tuote sisälsi peräti 30 prosenttia lihaa!

Ennakkoluuloton yrittäjä on satakuntalaisen Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen. Palvaamon nimi on tuttu Rauman Lukon kotikentän nimessä. Entinen Äijänsuo on nykyisin Kivikylän Areena.

Mutta Kivikylän vegepihvi ei saanut äijiä puolelleen, eikä myöskään kasvissyöjiä taakseen. Ei löytynyt kulinaarista sopusointua. Vegepihvi ei ollutkaan viisasten kivi, joka sulaa suussa.

Toimitusjohtaja Jari Laihonen, minkälaiseen markkinatutkimukseen perustui flopannut vegepihvi?

– Noo, sen nimi oli vähän huonosti tuotu esille siinä haastattelussa. Minun vika, kun sillä lailla sanoin (vegepihvi). Se oli oikealta nimeltä jauhelihavihannespihvi, mutta tällaiselle läpikotaisin lihamiehelle se on jo iso vegepihvi, kun vihannesta on yli puolet.

Laihosta haastatteli Suomen Yrittäjät. Haastattelussa Laihonen puhui tuotteesta ”vegepihvinä”.

Kivikylän jauhelihavihannespihvi.

Aivan. Tuli mieleen, että yksikään kasvissyöjä ei osta 30 prosenttia lihaa sisältävää pihviä, eikä lihansyöjä myöskään.

– Sepä se. Haimme sillä välimallin kuluttajaa. Silloin pari vuotta sitten kaikki koettivat vähän vähentää lihaa ja ajattelin, että jos se tämän avulla onnistuisi, mutta se ei onnistunut.

Kumpi olisi ollut todennäköisempää, onnistua, vai että Rauman Lukko voittaa Suomen mestaruuden?

– Luulen, että Lukko taitaa ennen voittaa. Itse asiassa itse pidin mausta. Pelkkää vegepullaa ja pihviäkin me kokeilimme, mutta emme ikinä saaneet niistä hyvänmakuisia, mutta kun lisäsi kolmasosan lihaa, siitä tuli maukkaampi ja haukkaukseen tuli pientä vastusta. Siitä tuli hyvä pihvi.

Ei vain napannut?

–  Ei. Kuvittelimme, että kuluttaja voisi löytää välimaaston pihvin, mutta heitä oli sitten ilmeisesti niin vähän. Ihmiset ovat ehdottomia. Se on joko tai.

Perussuomalaisten ”työmies” Matti Putkonen kehui taannoin monissa yhteyksissä näkyvästi Kivikylän nakkeja. Oliko teillä sopimus?

– Ei ole tuttu kaveri edes. Luulen, että joku perussuomalaisten kansanedustaja tai puoluevaltuuston jäsen tältä alueelta kuskasi niitä hänelle sinne Helsinkiin. En tiedä, mistä hän sen ällin sai, että mainosti niitä koko ajan. Nyt se on jo jäänyt.

Oliko hyvä vai huono, että jäi?

– Kyllä se ainakin jakoi kansaa. Itse en aluksi edes huomannut, mutta sitten alkoi tulla some-viestejä, että olemmeko me palkanneet hänet. Aika näkyvästi hän sitä selvitteli.

Voisi kuvitella olevan vaikeaa myydä yhtä aikaa vegepihvejä ja Matti Putkosen suosittelemia nakkeja?

– Näinkin. Kyllä minä uskon, että jauhelihakasvispihvit vielä löytävät paikkansa ennen kuin Lukko voittaa sen Suomen mestaruuden, mutta Lukkokin on nousussa. Vetoa en uskalla löydä.

Näinkö päin se menikin?

– Se jää kuulijan vastuulle.

Kivikylän ”vegepihvit” eli jauhelihavihannespihvit olivat valtakunnallisessa myynnissä helmikuusta 2017 kevääseen 2018. Ne sisälsivät hernettä, lanttua, palsternakkaa, perunaa, porkkanaa, selleriä unohtamatta suomalaista possunlihaa sekä mausteita.

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?