Euroclear irtisanoo ilmaiset arvo-osuustilit – palvelussa jäljellä yhä noin 33 000 suomalaista tiliä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroclear irtisanoo ilmaiset arvo-osuustilit – palvelussa jäljellä yhä noin 33 000 suomalaista tiliä

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin Asiakastilipalvelussa on vielä jäljellä 33 000 ilmaista arvo-osuustiliä, jotka pitää pian siirtää toiselle tilinhoitajalle. Siirtämättömät tilit irtisanotaan helmikuun lopussa.

Irtisanottavilla tileillä on muun muassa vanhoja puhelinyhtiöiden osakkeita. Kuvituskuva.­

4.1.2019 15:54

Lokakuussa Euroclear ilmoitti lakkauttavansa maksuttoman Asiakastilipalvelunsa. Lokakuun jälkeen noin 22 000 asiakasta on jo siirtänyt arvo-osuustilinsä säilytykseen muualle, esimerkiksi omaan pankkiinsa, kertoo Euroclearin viestintäjohtaja Pekka Isosomppi uutistoimisto Startelille.

Lakkautuspäätöksen syynä on toissa vuoden lakimuutos, joka poisti osakeyhtiöiltä velvollisuuden maksaa palvelun kustannukset osakkeenomistajiensa puolesta. Sijoittajat ovat voineet säilyttää osakkeitaan Suomen Arvopaperikeskuksen Asiakastilipalveluissa vuodesta 1992 lähtien.

Ilmaisessa palvelussa on ollut säilytyksessä varsinkin entisten puhelinyhtiöiden osakkeita.

– Elisa on iso listayhtiö, ja sitten on paljon listaamattomia entisiä maakuntien puhelinyhtiöitä, joissa on määrällisesti eniten omistuksia, tyypillisesti aika pieniä: tilillä ovat säilytyksessä osakkeet, jotka on silloin aikanaan saatu puhelinyhtiön todistuksen muuttamisesta osakkeeksi tai osuustodistukseksi, Isosomppi sanoo.

– Lisäksi on ihan pörssiosakesalkkujakin, joissa on useita osakkeita, hän jatkaa.

Asiakastilipalveluiden ilmaisella tilillä ei kuitenkaan ole voinut helposti käydä osakekauppaa. Omistajina onkin ollut sellaisia yksityisiä kansalaisia ja esimerkiksi kuntia ja kaupunkeja, joilla ei ole ollut kiinnostusta myydä omistuksia, Isosomppi kertoo.

– Esimerkiksi perinnön myötä ovat jotkut osakkeet siirtyneet jonkun tahon omistukseen ja sitten ikään kuin jätetty tänne. Jonkun verran on ollut myös kaupunkeja ja julkisyhteisöjä.

Suurin osa säilytyksistä on määrällisesti pieniä, mutta isompiakin on, Isosomppi kertoo.

– Euromääräisistä suuruuksista on mahdoton sanoa tarkemmin, kun on listaamattomista yhtiöistä kysymys. Mutta on merkittäviäkin, sadoissa tuhansissa olevia arvo-osuustilejä, jotka sisältävät pörssiyhtiöitä.

Siirtämättä jäävät osakkeet myydään

Euroclear tekee parhaillaan kaikkensa, jotta osakesäilytysten omistajat löydetään ja omistukset saadaan siirrettyä toisen tilinhoitajan säilytettäväksi, Isosomppi kertoo. Hän huomauttaa, että se on myös Euroclearin oma etu.

Kansainväliseen Euroclear-konserniin kuuluva Euroclear Finland vastaa Suomessa arvo-osuusjärjestelmästä, ja muut Suomessa arvopaperisäilytystä tarjoavat yritykset kuten pankit ovat sen asiakkaita.

– Me olemme lähettämässä tammikuun loppupuolella toiset kirjeet eli viralliset irtisanomiskirjeet niille, jotka eivät ole vielä siirtäneet säilytyksiä pois, Isosomppi sanoo.

Euroclear ei voi itse siirtää asiakkaiden omistuksia muualle säilytykseen. Jos omistajaa ei tavoiteta, säilytyksessä olevat osakkeet myydään, myyntituotoista vähennetään kulut ja loput rahat talletetaan Aluehallintovirastoon.

Sen jälkeen omistajalla on kymmenen vuotta aikaa lunastaa rahat Aluehallintovirastolta, Isosomppi kertoo.

– Jos ei kymmenen vuoden jälkeen ole rahoja noudettu, käsitykseni mukaan osakkeista saadut rahat palautuvat kyseiselle osakeyhtiölle. Tässä noudatetaan lakia liikkeenharjoittajan oikeudesta myydä noutamatta jätetty omaisuus.

Satoja omistajia vielä tavoittamatta

Euroclear ei ole vielä onnistunut saamaan kaikille lakkautettavien säilytystilien omistajille viestiä perille.

– Kirjeitä on valitettavasti tullut takaisin, kun osassa on ollut vanhentuneet osoitetiedot. Tällaisissa tapauksissa on selvitetty väestörekisteristä, löytyykö henkilölle osoitetta, Isosomppi sanoo.

– On tullut vastaan myös esimerkiksi kuolinpesiä. Ne ovat sitten usein vähän monimutkaisempia juttuja, koska niissä voi monesti olla useita osakkaita. Sitten on ulkomaille muuttaneita omistajia, joiden osoitetiedot eivät välttämättä ole paikkansa pitäviä.

Euroclear pyrkii selvittelemään myös ulkomaille muuttaneiden osoitteita mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi Ruotsissa sisaryhtiö voi kohtuullisen helposti selvittää tietoja väestörekisteristä, Isosomppi kertoo.

– Valitettavasti on joukko sellaisia omistajia, joille ei ole löytynyt toimivaa osoitetta. Kyllä niitäkin on satoja, hän sanoo.

Kyse on tyypillisesti juuri ulkomaille muuttaneista henkilöistä, jotka eivät olet tehneet osoitteenmuutosta Eurocleariin tai väestörekisteriin.

Omistajilla on periaatteessa helmikuun loppuun asti aikaa sopia siirrosta Euroclearin ja esimerkiksi oman pankin kanssa.

Isosomppi kehottaa kuitenkin toimimaan mahdollisimman nopeasti, koska loppua kohti käsittely voi ruuhkautua.

– Jos itsellä on pankki- ja arvo-osuustili, siirron voi tehdä kokonaan monien pankkien verkkopalvelussa arvo-osuustilin numeron avulla. Jos ei ole vielä jonkin pankin sijoitusasiakas, kannattaa varata vähän enemmän aikaa, sillä silloin voi ehkä joutua käymään konttorissakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?