Professori teki lelujätin konkurssista huolestuttavan havainnon: ”Kohtalo on mahdollinen mille tahansa kaupalle” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori teki lelujätin konkurssista huolestuttavan havainnon: ”Kohtalo on mahdollinen mille tahansa kaupalle”

Konkurssien taustalla vaikuttavat paitsi kaupan digitalisaatio myös muutokset ihmisten tavoissa tehdä ostoksia.

Top-Toy omisti muun muassa BR-lelut. Kuva roskildelaisen liikkeen loppuunmyynnistä joulukuun lopussa.

4.1.2019 7:37

On kohtalon ivaa, että lelukauppa tekee konkurssin heti joulun jälkeen. Jouluna jos koskaan lelukaupan pitäisi nimittäin menestyä, sillä se on lelumyynnin sesonkia.

Tästä syystä tanskalaisen Top-Toyn konkurssi ei ole mitenkään yhdentekevä. Konkurssi kertoo paljon muustakin kuin yksittäisen lelukaupan lopusta.

– Top-Toyn kohtalo on tätä nykyä mahdollinen mille tahansa kaupalle, joka keskittyy yhden yksittäisen tuotteen myyntiin, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Lasse Mitronen toteaa.

Syynä on ennen muuta kaupan digitalisaatio, mutta myös muutos ihmisten tavoissa tehdä ostoksia.

– Ihmiset eivät enää lähde ostamaan leluja lelukaupasta tai kenkiä kenkäkaupasta. He tekevät ostokset mieluiten kaupassa, josta he voivat ostaa sekä lelut että kengät ja jossa valikoima on ylivoimainen. Ostosreissu suuntautuu siis joko verkkokauppaan tai hypermarkettiin, Mitronen sanoo.

Pitkälti näin asian muotoili myös hedgerahasto Solus Alternative Asset Managementin sijoitusjohtaja Christopher Pucillo, kun rahastoa syytettiin yhdysvaltalaisen lelujätin Toys’R’Usin ajamisesta konkurssiin.

Puccilon mukaan konkurssin keskeisiä syitä oli lelukaupan joutuminen alakynteen kilpailussa verkkokauppa Amazonin ja vähittäiskauppaketju Walmartin kanssa.

Lelubisneksen ongelmat eivät rajoitu pelkästään lelukauppoihin

Koska lelumyynti ei ole verkkokauppojen ja hypermarkettien ensisijainen tulonlähde, ne pystyvät useimmiten hinnoittelemaan lelut lelukauppoja edullisemmin.

– Vähittäiskaupoille lelut ovat eräänlaista sisäänvetoa. Vanhemmat ostavat lastensa lelut samalla, kun he tekevät ruokaostokset, lelukauppa Partasen yrittäjä Minna Kunnasluoto sanoo.

– Verkkokaupan osalta hintakilpailua taas lisää etenkin Kiinasta tilattavien lelujen halpuus.

Kunnasluodon mukaan lelubisneksen ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu vain lelukauppoihin.

– Konkursseja tapahtuu myös lelujen maahantuonnin puolella. Muistan, kun kolme, neljä vuotta sitten kaksi maahantuojaa hakeutui peräjälkeen konkurssiin. Toinen niistä itse asiassa oli Top-Toyn omistama Norstar.

Partanen on yksityinen lelukauppa Kuopiossa. Kunnasluoto uskoo pienten pärjäävän lelubisneksessä suurempia paremmin.

– Top-Toyn ja Toys’R’Usin tarinat päättyivät siihen, kun sijoittajat lakkasivat uskomasta niiden tulevaisuuteen. Pienten, ketjujen ulkopuolella toimivien lelukauppojen kohtalo taas ei sijoittajien käsissä ole.

Juttua korjattu 4.1. klo 9:30: Täydennetty Minna Kunnasluodon sitaattia maahantuojien konkursseista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?