SK: Dragon Mining piilotti jätteitä Oriveden kultakaivokseen – ei aio siivota kaikkia sotkuja

Kaivosyhtiö Dragon Mining kulkee kohusta toiseen. Suomen Kuvalehden mukaan yhtiö aikoo siivota vain osan Oriveden kaivoksen luvattomasta jätevuoresta.

Oriveden kultakaivokseen porattiin ilmanvaihtotunnelia vuonna 2012.

3.1.2019 14:37

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining aikoo siivota vain osan Oriveden kultakaivokseen piilotetuista jätteistä, Suomen Kuvalehti kertoo. Tämä käy ilmi siivoussuunnitelmasta, jonka yhtiö on toimittanut Pirkanmaan ely-keskukselle.

Kaivokseen on haudattu lehden mukaan esimerkiksi räjähdeainelaatikoita, muovia, metallia ja öljykanistereita. Yhtiö ehdottaa siivoussuunnitelmassa, että louhoksesta siivottaisiin vain 66 metrin syvyydessä oleva jäte, vaikka jätettä on 85 metrin syvyydessä saakka.

Kaikkien jätteiden siivoaminen olisi yhtiön mukaan liian vaarallista, SK kertoo. Dragon Mining perustelee rajausta myös sillä, että syvemmällä olevia jätteitä on haudattu kaivokseen jo Dragon Miningin edeltäjän Outokummun aikana.

Sisä-Suomen poliisilaitos aloitti lokakuussa esitutkinnan epäillystä ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksella. Asiaa tutkitaan rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen. SK:n mukaan tutkinta voi viedä vielä kuukausia.

Kaivosyhtiö on ollut ison julkisuuden kohteena sen jälkeen, kun Iltalehti kertoi joulunpyhinä, että yhtiö oli Hongkongin pörssiin toimittamassaan listautumisesitteessä kertonut muun muassa, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että valitusaikana kaivokset ehditään tyhjentää kullasta.

Tämä on herättänyt runsaasti keskustelua muun muassa siitä, pitäisikö Suomen kaivoslakia tai muita lakeja uudistaa. Lisäksi elinkeinoministeri Mika Lintilä on pyytänyt Finanssivalvontaa selvittämään Dragon Miningin pörssilupauksia.

Dragon Miningin maajohtaja Ilpo Mäkinen kertoi viime viikolla, että on normaali käytäntö kirjata viranomaisprosessien ja kaivostoiminnan kestoajat listalleottoesitteeseen.

– Lupahakemuksien ja valitusprosessien käsittelyaikoihin ja kaivosten nyt tiedettyihin elinkaariin liittyy useita erilaisia, todennäköisiä ja epätodennäköisiäkin vaihtoehtoja, jotka on asianmukaisesti selostettava potentiaalisille sijoittajille. Niitä ei saa pimittää, Mäkinen sanoi sähköpostiviestissään STT:lle.

Kaapelinkulman kaivos aloittamassa pian

Dragon Miningin Kaapelinkulman kultakaivoksen Valkeakoskella on määrä aloittaa toimintansa lähikuukausina, ja siellä riittää kaivettavaa noin kahdeksi vuodeksi. Kaivoksella on ympäristölupa, ja sitä koskevaa valitusta käsitellään parhaillaan Vaasan hallinto-oikeudessa.

Lintilän mukaan yhtiön toiminta Suomessa on lupien mukaisia ja luvat ovat ajan tasalla.

Pirkanmaan ely-keskus kertoi tiedotteessaan eilen keskiviikkona, että Kaapelinkulman kaivoshankkeen ympäristövalvonnasta ei ole löytynyt huomautettavaa.

Suomessa ja Ruotsissa toimiva Dragon Mining listautui Hongkongin pörssiin marraskuun alussa. Sillä on toimiva kaivos Oriveden lisäksi Jokisivussa Satakunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?