Paavon, 78, ovelle ilmestyi erikoinen remonttireiska – kohta edessä oli yli 20 000 euron lista ”kiireellisistä” korjauksista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paavon, 78, ovelle ilmestyi erikoinen remonttireiska – kohta edessä oli yli 20 000 euron lista ”kiireellisistä” korjauksista

Pientaloissa asuvat vanhukset ovat remontien kotimyyjille otollisia asiakkaita.

Julkaistu: 3.1.2019 6:55

Remonttiyritysten edustajat pyrkivät etenkin pientaloissa asuvien vanhusten luo. Yleensä he löytävät vikoja, jotka pitäisi korjata heti. Monet ikäihmiset uskovat heitä ja sitoutuvat kunnostuksiin, jotka ovat usein ylihintaisia tai jopa turhia.

Omakotitalossa asuvan Paavon, 78, ovelle ilmestyi joulukuun puolivälissä viemäriyrityksen edustaja, joka halusi tutkia putket. Paavo päästi hänet sisään.

Edustaja kertoi, että tiivisteet vuotivat paikoitellen ja putket pitäisi kunnostaa mahdollisimman pian. Hän tarjosi viemärien sukitusta 22 500 eurolla. Työn osuus siitä oli 15 700 euroa.

Kotitalousvähennys kohtuullistaisi edustajan mukaan hintaa selvästi. Vaikka Paavo asui yksin, hän laski vähennyksen kahdelle ihmisille ja kahdelle vuodelle. Laskelmassa remontti maksaisi lopulta enää vajaa 13 000 euroa. Jotta järjestely onnistuisi, ensimmäinen lasku pitäisi maksaa jo vuoden 2018 puolella.

Paavolla on muistisairaus eikä hän seuraavana päivänä omaisensa soittaessa ensin oikein muistanut, mistä oli kyse. Miettimisen jälkeen käynti tuli mieleen. Paavo ei kuitenkaan osannut sanoa, oliko myyjä jättänyt tarjouksen vai oliko hän jo allekirjoittanut kauppakirjan. Sen jälkeen hän arveli, että viemäriremontti on jo tehty ja kertoi maksaneensa sen.

Kun omainen soitti viemäriedustajalle, hän piti Paavoa ihan asiallisena sopimuskumppanina ja sanoi vain ajattelevansa asiakkaansa parasta. Hän kieltäytyi lähettämästä tarjoustaan ja selostusta remonttitarpeesta omaiselle sähköpostitse. Hanke peruttiin.

Myyjä löytää usein ”piileviä virheitä”

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan päällikkö Jukka Laakso sanoo, että tarina kuulostaa valitettavan tutulta.

– Kotimyynti on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti ja viidessä vuodessa ongelmien määrä on moninkertaistunut, hän sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisille tulleiden kaikkea kotimyyntiä koskevien yhteydenottojen määrä kasvoi vuonna 2017 edellisvuodesta 12 prosenttia.

Pientaloissa asuvat vanhukset ovat otollisia kohteita. He ovat päivisin kotona ja luottavat asiantuntijoihin. Aina he eivät hahmota, että kyseessä ei ole myyjä, vaan kuvittelevat asioivansa viranomaisen kanssa.

– Vanhuksilla on ehkä heikompi kyky vastustaa tällaisia myyjiä ja myyntipuheita, kuluttajaoikeusneuvoja Terhi Toivanen Lounais-Suomen maistraatista sanoo.

Remonttien kotimyyntiin kuuluu Laakson mukaan se, että myyjä tutkii ensin taloa. Yleensä korjattavaa löytyy ja usein työt pitäisi tehdä heti. Juuri viemäri- ja putkivuodot tai hormien vauriot ovat otollisia kohteita, koska asukkaat eivät näe niitä.

– Takavuosina taloissa kierteli paljon ikkuna-, vesikouru- ja kattokauppaita, mutta kirjo on laajentunut selvästi, Laakso sanoo.

Joskus myyjät ovat kodeissa tuntikausia ja jopa painostavat sopimuksen tekoon. Toivanen sanoo, että pahimmillaan tällainen on kotirauhan rikkomista ja vanhus voi soittaa poliisin tai ainakin uhata sillä.

Kannattaa nukkua yön yli

Kiire on tyypillistä. Paavonkin olisi pitänyt kotitalousvähennyksen saamiseksi maksaa ennakkoon työstä, jota ei ole vielä edes aloitettu. Puolet remontista olisi maksanut 11 250 euroa.

Kun omainen nihkeili, viemäriyrityksen edustaja ehdotti, että hän toisi jotain työkaluja paikalle ja aloittaa suojauksen. Itse työhön hän ei ehtisi tarttua ennen tammikuuta.

– Ennakkomaksujen suhteen kannattaa olla tosi saita, Toivanen neuvoo.

Yksi peruste kiireelle voi olla ”tilanteen vakavuus”. Remontin lykkääminen voi myyjän mukaan tärvellä rakenteita pahasti. Toinen peruste voi olla se, että myyjä tekee nyt töitä alueella ja hänellä olisi viikko aikaa hoitaa kunnostus muiden töiden välissä. Kolmas koukku voi olla se, että naapuritkin ovat tarttuneet tarjoukseen.

– Vaikka myyjä kuinka houkuttelisi, kannattaa nukkua yön yli, Toivanen sanoo.

Vanhukset voivat saada remontteihin tuntuvia summia korjausavustusta, mutta ne pitää anoa ennen töiden tekoa.

– Kiireessä asia jää usein selvittämättä, Laakso huomauttaa.

Ainoa tarjous voi olla kallis

Mitä kalliimmasta remontista on kyse, sitä järkevämpää on pyytää tarjouksia eri tekijöiltä. Kilpailuttaminen voi ylipäätään tuntua vaivalloiselta ja kiireessä se on helppo jättää tekemättä.

Toivanen kehottaa joka tapauksessa harkitsemaan rauhassa, onko remontti aiheellinen, mihin oikein sitoutuu ja mistä on valmis maksamaan. Jos asiakas ei tule kilpailuttaneeksi tai ei ehdi selvittää asiaa, myyjällä on hyvä mahdollisuus laatia ilmava lasku.

Vanhustyön keskusliitossa on törmätty monenlaisiin tapauksiin. Laakso kertoo, että esimerkiksi Itä-Suomessa kierteli myyjä, joka kauppasi lämmönvaihtimia kaukolämpötaloihin. Yleensä vaihtimet kestävät 20–30 vuotta, eikä niitä olisi välttämättä vielä tarvinnut vaihtaa. Vaihdosta pyydettiin yli 6 000 euroa, vaikka kilpailutettu hinta olisi ollut pari tuhatta euroa vähemmän.

Toisena vaihtoehtona myyjä tarjosi yli 100 euroa kuukaudessa maksavaa leasing-sopimusta. Koko laitteen käyttöiän ajalta sen hinta oli 10 000 euroa.

Kuluttajaviranomaisille tulleet kotimyyntiä koskevat valitukset koskevat pääsääntöisesti myyntitapaa ja peruutusoikeutta. Ne eivät kuitenkaan ole koko totuus.

– Jos myy paljon, varmaan käy mokiakin, joista valitetaan. Jos myy vähän ja tekee sutta ja sekundaa, tilanne ei välttämättä koskaan tule viranomaisten tietoon, Toivanen sanoo.

Kaikki eivät edes ymmärrä tulleensa vedätetyiksi, häpeävät tai vain elävät asian kanssa. Ja tokihan voi olla remontti saattaa olla aivan aiheellinen ja asiallisesti tehty.

Kaksi viikkoa aikaa perua

Kotimyynnissä on 14 vuorokautta aikaa perua remontti. Koskaan ei kannata allekirjoittaa tarjousta, jossa työt aloitetaan heti. Tällöin peruutusaikaa ei ole.

Jos todetaan, että ihminen ei ole kykenevä ymmärtämään tekemänsä sopimuksen merkitystä, se voidaan perua myöhemminkin.

Myyjän pitää aina toimittaa peruutusehdot ostajalle. Näiden puuttumisen vuoksi kauppa voidaan niin ikään kumota peruutusajan jälkeenkin.

Nykyisessä kotimyyntissäännöissä hankala kohta on se, mikä on mittatilaustyötä ja mitä ei. Mittatilaustuotteella ei ole peruutusoikeutta.

Lisää tietoa kuluttajan oikeuksista löytyy tästä linkistä.

Vanhustyön keskusliitto neuvoo ikääntyneitä muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja avustusten hakemisessa. Avustukset voivat olla jopa puolet hyväksytyistä kustannuksista. Ne myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus Ara. Tietoa korjausneuvonnasta löytyy Vanhustyön keskusliiton, ja Aran sivuilta.

Paavon nimi on muutettu.

Oletko sinä törmännyt erikoisiin remonttikauppiaisiin? Ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

  • Kotimyynnissä on 14 vuorokautta aikaa perua remontti. Koskaan ei kannata allekirjoittaa tarjousta, jossa työt aloitetaan heti. Tällöin peruutusaikaa ei ole.

  • Jos todetaan, että ihminen ei ole kykenevä ymmärtämään tekemänsä sopimuksen merkitystä, se voidaan perua myöhemminkin.

  • Myyjän pitää aina toimittaa peruutusehdot ostajalle. Näiden puuttumisen vuoksi kauppa voidaan niin ikään kumota peruutusajan jälkeenkin.

  • Nykyisissä kotimyyntisäännöissä hankala kohta on se, mikä on mittatilaustyötä ja mitä ei. Mittatilaustuotteella ei ole peruutusoikeutta.

  • Lisää tietoa kuluttajan oikeuksista: www.kkv.fi/ajankohtaista

  • Vanhustyön keskusliitto neuvoo ikääntyneitä muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja avustusten hakemisessa. Avustukset voivat olla jopa puolet hyväksytyistä kustannuksista. Ne myöntää Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus Ara.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?