Kaivosyhtiö: tyhjennämme kaivoksen ennen kuin viran­omaiset ehtivät käsitellä valitukset – elinkeino­ministeri pyysi nyt apua Finanssivalvonnalta

Joulun aikaan Suomessa toimivasta Dragon Miningista heräsi epäilyksiä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt Finanssivalvonnalta apua australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin pörssilupausten selvittämisessä.

30.12.2018 20:46

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on pyytänyt Finanssivalvonnalta apua australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin pörssilupausten selvittämisessä. Dragon Mining kertoo Hongkongin pörssin listalleottoesitteessä, että Suomessa viranomaisten ja oikeusistuinten päätökset kestävät niin kauan, että yhtiön Suomessa sijaitsevat kaivokset on ehditty pääosin kaivaa tyhjiin ennen päätösten valmistumista.

Yhtiön mukaan viranomaisten ja oikeusistuinten päätösten valmistumiseen menee yhteensä noin kolme vuotta, kun taas esimerkiksi Valkeakosken Kaapelinkulman kaivoksessa – jonka on määrä aloittaa toimintansa lähikuukausina – riittää kaivettavaa noin kahdeksi vuodeksi.

Dragon Miningin massiivisesta, lähes 900-sivuisesta listalleottoesitteestä kertoi Iltalehti joulupäivänä.

Kaapelinkulman kaivoksella on voimassa oleva ympäristölupa, mutta sitä koskevaa valitusta käsitellään parhaillaan Vaasan hallinto-oikeudessa.

Lintilä kertoo saaneensa ELY-viranomaisilta selvityksen Dragon Miningin lupatilanteesta ja kaivostoiminnasta Suomessa. Selvityksen perusteella Dragon Miningin toiminta Suomessa on lupien mukaista ja luvat ovat ajantasaisia, Lintilä kertoo.

Seuraavaksi Lintilä haluaa saada selvyyden Dragon Miningin Hongkongin pörssissä esittämistä tiedoista. Suomen Finanssivalvonta on lupautunut auttamaan selvityksen tekemisessä.

– Haluan saada faktat pöytään. En mielipiteitä ja mieltymyksiä vaan faktat tilanteesta, Lintilä sanoi STT:lle.

– Haluan nähdä ne paperit ennen kuin kommentoin tätä asiaa.

Dragon Miningin kaivoksella Jokisivussa otettiin malminäytettä elokuussa.

”Normaali käytäntö”

Dragon Miningin Suomen maajohtajan Ilpo Mäkisen mukaan on normaali käytäntö, että listalleottoesitteeseen kirjataan viranomaisprosessien ja kaivostoiminnan oletettavat kestoajat.

– Yleisten pörssilistautumiseen liittyvien käytäntöjen mukaisesti listalleottoesitteessä esitellään kaikki mahdolliset vaihtoehdot liittyen yhtiön toimintaan. Tähän sisältyvät myös juridiset seikat, Mäkinen vastasi sähköpostitse STT:lle.

– Lupahakemuksien ja valitusprosessien käsittelyaikoihin ja kaivosten nyt tiedettyihin elinkaariin liittyy useita erilaisia, todennäköisiä ja epätodennäköisiäkin vaihtoehtoja, jotka on asianmukaisesti selostettava potentiaalisille sijoittajille. Niitä ei saa pimittää.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

”Peruuttamaton operaatio”

Suomessa ja Ruotsissa toimiva Dragon Mining listautui Hongkongin pörssiin marraskuun alussa. Australialaisyhtiöllä on Suomessa tällä hetkellä toimivat kaivokset Jokisivussa Satakunnassa ja Orivedellä Pirkanmaalla. Lisäksi Valkeakosken Kaapelinkulman kaivoksen on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Kaapelinkulman kaivoksen toiminnan aloittamista on paikkakunnalla vastustettu, koska sen on muun muassa pelätty pilaavan alueen vesistöjä.

Kaivoshankkeelle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2011 ja uudestaan vuonna 2015, mutta hankkeen vastustajien mukaan se on myönnetty väärin perustein. Aluehallintovirasto hylkäsi ympäristöluvan muuttamisvaatimukset viime vuonna, minkä jälkeen hankkeen vastustajat valittivat hylkäämispäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Hankkeen vastustajat ovat valmistelemassa myös valitusta aluehallintovirastoon kaivoksen puuttuvasta vesiluvasta.

Suomen luonnonsuojeluliiton kaivosasiantuntijan Jari Natusen mukaan Kaapelinkulman hankkeelle pitäisi asettaa toiminnanaloituskielto, kunnes hankkeen ympäristölupa-asiaan on saatu selvyys.

– Avolouhoksen avaaminen on siinä määrin peruuttamaton operaatio, Natunen sanoi STT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?