Financial Times: Erkki Liikanen todennäköisin vaihtoehto Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Financial Times: Erkki Liikanen todennäköisin vaihtoehto Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi

Erkki Liikanen.

Julkaistu: 27.12.2018 6:50, Päivitetty 27.12.2018 8:26

EKP:n uudesta pääjohtajasta päätetään ensi vuoden aikana.

Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikanen on todennäköisimmin Euroopan keskuspankin (EKP) seuraava pääjohtaja, arvioivat ekonomistit Financial Timesin ekonomistikyselyssä. EKP:n nykyisen pääjohtajan Mario Draghin on tarkoitus lähteä pestistään lokakuun lopussa ensi vuonna, jolloin hän on toiminut EKP:n pääjohtajana kahdeksan vuoden ajan.

Financial Times kysyi 24 ekonomistilta, ketä he pitävät todennäköisimpänä vaihtoehtona tehtävään. Heistä kahdeksan arvioi, että Liikanen on seuraava EKP:n pääjohtaja.

Vaikka kahdeksan ekonomistia piti Liikasta todennäköisimpänä kandidaattina EKP:n johtajaksi, vain kolme vastaajista haluaisi Liikasen tehtävään.

– Valintani ja veikkaukseni on Erkki Liikanen, sanoo Brysselin yliopiston professori Andre Sapir.

– Hän yhdistelee keskuspankkikokemuksensa vakuuttavaan poliittiseen kokemukseensa valtiovarainministerinä Suomessa ja Euroopan komissiossa, jossa hänellä oli kaksi mandaattia komissaarina, Sapir jatkaa.

Ekonomistien suosikki tehtävään on EKP:n johtokunnan jäsen Benoit Coure. Seitsemän ekonomisteista vastasi, että he näkisivät Couren mieluiten EKP:n johdossa. Kuitenkin vain yksi ilmoitti, että Coure on todennäköisin valinta.

Nykyinen Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn oli viiden mielestä todennäköisin vaihtoehto Euroopan keskuspankin johtoon.

EKP:n rooli on viimeistään talouskriisin vuosina noussut hyvin keskeiseksi

EKP on euroalueen keskuspankki, jonka tärkeimpänä tehtävänä on ylläpitää euroalueen hintavakautta ja säilyttää euron ostovoima. Euroalueen muodostavat ne 19 Euroopan unionin jäsenvaltiota, jotka ovat ottaneet euron käyttöön. EKP sijaitsee Saksassa Frankfurt am Mainissa.

EKP:n pääjohtaja on Mario Draghi ja varapääjohtajana toimii Luis de Guindos.

EKP:n ja sen pääjohtajan rooli on viimeistään talouskriisin vuosina noussut hyvin keskeiseksi. Kun ohjauskorko oli jo painettu lähelle nollaa, aloitettiin ennennäkemättömät valtioiden ja yritysten velkapapereiden ostot, joilla tuettiin euroalueen taloutta. Kriisi mittasi EKP:n valmiutta ryhtyä poikkeuksellisiin toimiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?