Joulupukki paljastaa: aattona parhaimmillaan jopa 2 000 euron tili – kolme pukkia ja yksi muori kertovat hintansa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Joulupukki paljastaa: aattona parhaimmillaan jopa 2 000 euron tili – kolme pukkia ja yksi muori kertovat hintansa

Yksi joulupukkina toimivista kertoo lahjojen jakamisen tuovan joulumielen.

Yksi joulupukkina toimivista kertoo lahjojen jakamisen tuovan joulumielen.

Julkaistu: 24.12.2018 7:05

Pukinvarusteet voidaan vetää ylle monesta syystä, ei vain ansaintatarkoituksessa.

Joulun alla joulupukkeja löytyy joka lähtöön, jokaiselta paikkakunnalta. Jos yksi pukki on musikaalinen, toinen on kielitaitoinen. Kolmas taitaa temppuja ja neljäs tuo mukanaan tontun.

Näin voi päätellä selaamalla ilmoituksia, joita löytyy muun muassa Joulupukkipalvelu ja Pukkijouluksi -sivustoilta.

Sen sijaan hinnat, joita joulupukit käynneistään pyytävät, ovat melko lähellä toisiaan. Suuria hintaeroja ei ole.

Reilun kymmenen minuutin käynnin keskihinta asettuu noin 70 euroon. Tästä hinnat sitten liikkuvat 10 euroa joko ylös- tai alaspäin.

Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen puheenjohtaja Mika Väkeväinen toteaa, että joulupukkien hintoihin vaikuttavat useat eri tekijät.

– Paljon riippuu jo siitä, missä päin Suomea ollaan. Pohjoisessa esimerkiksi välimatkat ovat pitkät ja pukit luonnollisesti lisäävät hintoihinsa matkakustannukset.

Lisäksi joulupukkien palvelut eroavat toisistaan, mikä kannattaa ottaa huomioon hintoja vertaillessa, Väkeväinen huomauttaa.

– Pukilla voi olla mukanaan vaikkapa muori tai tonttu. Tässä tapauksessa 70 euroa on ihan eri hinta kuin silloin, jos pukki on liikkeellä yksin.

Väkeväinen on itse tehnyt yli 30 vuotta joulupukin keikkoja. Hän kertoo tienanneensa jouluaattona parhaimmillaan 2 000 euroa, jos on tehnyt esimerkiksi 20 keikkaa illan aikana.

– Kannattaa muistaa, että monet tekevät joulupukkikeikkoja myös pikkujoulutilaisuuksiin ja ostoskeskuksiin. Pukkien sesonki ei siis rajoitu vain aattoon.

”Tätä työtä voi tehdä monella tapaa”

Porvoolaismies toimittaa joulupukin virkaa parin tunnin ajan aattopäivänä.

– Käyn viemässä lahjat muutaman lapsiperheen luo. Aaton osalta kalenterini on täynnä, vaikka keikkaa olisi kyllä ollut enemmänkin. Tänä vuonna vain päätin, että säästän hiukan joulunviettoa myös itselleni ja perheelleni.

Omalta osaltani pyrin siihen, että olen sellainen joulupukki kuin lapset uskovat pukin olevan.

Mies on tehnyt joulupukin töitä jo useampana jouluna peräkkäin. Opettajataustaiselle miehelle kyse on paljolti harrastuksesta.

– Lahjojen jakaminen tuo minulle ennen kaikkea joulumielen.

Käynnistään mies pyytää 70 euroa. Hän toteaa, ettei rahanteko kuitenkaan motivoi häntä liikkeelle.

– Tätä työtä voi tehdä monella tapaa. Tuoda lahjat, ottaa rahat ja kiirehtiä heti seuraavaan osoitteeseen. Itse pyrin siihen, että olisin sellainen joulupukki kuin lapset uskovat pukin olevan. Keikkapalkkioilla olen esimerkiksi saanut hankittua aidonnäköiset pukinvarusteet.

Miehellä niin ikään on omakohtaisia kokemuksia siitä, kun ovesta on astunut sisään joulupukki, jolla homma ei niin sanotusti ole ollut hanskassa.

– Kun omat lapset olivat pieniä, soitimme usein joulupukin käymään ja tuomaan lahjat. Kaikki kerrat eivät vain olleet erityisen onnistuneita.

Pukki ei välttämättä ollut juovuksissa, mies kertoo. Monesti ongelma oli siinä, ettei pukki yksinkertaisesti pärjännyt roolissaan.

– Muistan sellaisia kertoja, kun pukki tuli taloon eikä puhua pukahtanut. Siinä joutui sitten itse ottamaan ohjat käsiinsä, että lahjojen jako saatiin jotenkin sujumaan.

Taikuripukki tekee 12 tunnin työpäivän

Pasi Hyvärinen toimii joulupukkina Tampereen seudulla – tosin ei minä tahansa joulupukkina, vaan taikovana taikuripukkina.

Hyvärinen on taikuri ja esiintymisen ammattilainen. Joulupukin hommiin hän eksyi ensimmäisen kerran ollessaan seitsemän.

– Löysin aivan vahingossa isäni pukinvarusteet ullakolta. Menin sitten sanomaan hänelle, että salaisuus on paljastunut enkä enää usko joulupukkiin. Isäni puolestaan totesi siihen, että sinähän se pukki nyt olet, kun nuo varusteet kerran löysit.

– Vähän siitä vartuttuani kävin toisinaan naapureiden luona joulupukkina. Siellä oli niin pieniä lapsia, että esitykseni meni täydestä, vaikka olinkin joulupukiksi varsin nuori.

Hyvärinen on tehnyt taikuripukin töitä Tampereella nyt viiden vuoden ajan. Ennen tätä hän toimi joulupukkina Helsingin joulumaailmassa useita vuosia.

Tykkään muuttaa esitystäni ja hioa temppujani. Haluan myös tarjota ihmisille elämyksen aidosta joulupukista.

Tuntuma joulupukin työhön on siis varsin ammatillinen. Hyvärinen kertoo, että hän aloittaa joulun suunnittelun käytännössä heti, kun edellinen päättyy.

– Tykkään muuttaa esitystäni ja hioa temppujani. Haluan myös tarjota ihmisille elämyksen aidosta joulupukista. Kalenteriani alan täyttää jo varhain loka–marraskuussa.

Taikuripukin käynti kestää 20 minuuttia ja siitä noin vartti on taikuutta. Käynnistä Hyvärinen pyytää 90 euroa.

Tänään jouluaattona hänellä on edessään 12 tunnin työputki.

– Perheen kanssa aloitamme joulunvieton usein päivää paria ennen, koska aattona sitten olen keikalla koko päivän.

Pukki, muori ja harmonikka

Neljä vuotta sitten Merja Lehtinen ehdotti puolisolleen Juha Leppäselle, josko he ryhtyisivät tulevana jouluna pukiksi ja muoriksi.

– Meillä on aikuisia lapsia. Edellisen joulun olimme viettäneet kaksin kotona ja pyöritelleet peukaloitamme koko aaton. Ajattelin, että seuraavana jouluna voisimme tehdä jotain muutakin.

Ensimmäinen jouluaatto pukkina ja muorina toi niin hyvän mielen, että päätimme samantien jatkaa tätä.

Lehtinen ja Leppänen ovat molemmat muusikoita ja soittaneet tanssiorkestereissa 40 vuoden ajan. Niinpä he päättivät paitsi jakaa lahjoja myös laulattaa lapsia ja aikuisia.

– Minä laulan ja Juha soittaa harmonikkaa. Ensimmäinen jouluaatto pukkina ja muorina toi niin hyvän mielen, että päätimme samantien jatkaa tätä.

Tänä vuonna pariskunta vierailee seitsemän perheen luona kotipaikkakunnallaan Kaarinassa.

– Meidän ei ole tarkoitus urakoida. Puhelimeni on soinut tällä viikolla joka päivä, mutta päätimme Juhan kanssa, että seitsemän keikkaa aattona riittää.

Pariskunta pyytää käynnistään 80 euroa. Lehtinen pitää hintaa kohtuullisena. Heitä on kuitenkin kaksi ja käynnit saattavat esityksineen kestää useamman vartin.

– Paikallisen S-marketin ilmoitustaululla joku mainosti tekevänsä joulupukin keikkoja niin, että käynti kestää enintään 15 minuuttia ja hinta on 70 euroa. Kuulostaa jotenkin kylmältä meiningiltä, jos veloittaa pelkistä lahjojen jakamisesta noin paljon.

Juttua korjattu 27.12. klo 12.06: Jutussa haastateltu porvoolainen pukki ei ole päätoiminen opettaja vaan opettajataustainen. Hän kertoi tekevänsä aattona keikkaa pari tuntia.

Tuoreimmat osastosta