Yle: Ison perheasunnon omistajaa voi odottaa pian epämieluisa yllätys – ”Oma asunto on ensisijaisesti koti, ei sijoituskohde” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Ison perheasunnon omistajaa voi odottaa pian epämieluisa yllätys – ”Oma asunto on ensisijaisesti koti, ei sijoituskohde”

Jonkinlaista muutosta asuntomarkkinoilla on jo tapahtunut, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti.

Perheasunnon omistajan kannattaa varautua siihen, ettei kiinteistöjä välttämättä myydä vastaisuudessa pelkällä voitolla.­

23.12.2018 21:02

Suomen väestörakenne muuttuu, jos syntyvyyden lasku jatkuu tuoreen väestöennusteen mukaisesti.

Tämä saattaa ennen pitkää näkyä isojen perheasuntojen kysynnän vähenemisenä. Samalla ikäihmisten palveluasuntojen kysyntä puolestaan nousee.

Näin arvioi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Ylellä.

Samassa jutussa Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Sami Pakarinen toteaa, että asuntomarkkinoilla on jo tapahtunut jonkinlaista muutosta.

Neliöiden tarve nimittäin on nousukaudella yleensä kasvanut ripeämmin kuin niiden keskimääräinen määrä. Nyt tällaista kehitystä ei kuitenkaan ole nähtävissä.

– On hankala nähdä, että Suomessakaan yleistyisi se, että vaikkapa lapsettomat pariskunnat ostaisivat isompia perheasuntoja, Pakarinen kommentoi Ylelle.

Nordean Kärkkäisen mukaan on hyvä pohtia, mitä asunnolle ja sen arvolle tapahtuu jatkossa.

Etenkin muuttotappiokunnassa perheasunnon omistajan kannattaa varautua siihen, että asuntoa voi olla vaikea saada myydyksi ainakaan alkuperäisellä hinnalla.

– On tärkeä muistaa, että oma asunto on ensisijaisesti koti, ei sijoituskohde, Kärkkäinen sanoo.

Saman suuntaisia ajatuksia oli myös Hypon pääekonomistilla Juhana Brotheruksella viime marraskuussa.

Taloussanomat kertoi silloin, kuinka maaseudun kiinteistöt menettävät arvoaan muuttoliikkeen suuntautuessa kaupunkeihin.

– Asunnolla on ihmisille usein kaksi arvoa, rahallinen arvo ja käyttöarvo. Kaikki eivät välttämättä ajattele pelkästään sitä, voittavatko vai häviävätkö rahaa asunnollaan, Brotherus totesi jutussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?