Suomen hampurilaiskeisari teki yllättävän päästöehdotuksen: verolle liha, eikä tulot – ”Vain raha vaikuttaa käytökseen”

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela ehdottaa, että kaikkien tuotteiden hinta määräytyisi ympäristöperusteisesti. Tällöin lihahampurilainen maksaisi selvästi enemmän kuin kasvisversio.

Hesburgerin Heikki Salmela haluaa tarjota uusia kasvisvaihtoehtoja pikaruokailijoille. Hänestä keskeistä on miellyttävä maku.

26.12.2018 8:51

Pikaruokaketju Hesburgerin perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Heikki Salmelan mielestä jokaisen olisi ymmärrettävä, että meillä on vain yksi luonto.

– Me, jotka nyt elämme, selviämme nippa nappa, mutta pitäisi ajatella tulevia sukupolvia.

Salmela uskoo, että ilmastonmuutosta voi ja pitää jarruttaa, mutta kieltoihin hän ei usko.

– Sen enempää lentämistä kuin lihan syömistäkään ei pidä kieltää.

Rajoitusten sijaan hän on keksinyt ratkaisun, jota pitää yksinkertaisena: kaiken verotuksen perusteeksi pelkästään ympäristörasitus.

Vaikkapa tulo- tai arvonlisäveroa ei enää maksettaisi, mutta hinta nousisi sitä mukaa, mitä suurempi tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikainen ympäristövaikutus olisi. Esimerkiksi tuotannossa käytetyt energiamuodot olisivat eriarvoisia – hiilessä olisi ympäristömaksu, vesivoimassa ei.

– Markkinatalous on mahtava konsultti. Vain raha vaikuttaa käytökseen, Salmela perustelee.

Hän ottaa esimerkiksi itsensä. Kun ranskanperunoiden paistamisessa käytetylle rasvalle aikanaan asetettiin ympäristömaksu, hän alkoi pohtia vaihtoehtoja. Nyt Hesburgerin ruokaöljyt toimitetaan biodieselin raaka-aineeksi kaatopaikalle kärräämisen sijaan.

Lihansyöjän kasvispihvin muistutettava lihaa

Koska ruoka on Salmelan liiketoimintaa, hän on pohtinut etenkin sen jalanjälkeä. Luonnonkala voisi hänestä olla nollaverollista, mutta kasvatettu kala ei. Lihasta pitäisi puolestaan tulla selvästi kasvisruokaa kalliimpaa.

Salmela aloitti grilliyrittäjänä vaimonsa kanssa 52 vuotta sitten ja myi nakkeja, grillimakkaroita ja lihapiirakoita. 1980-luvulla pari perusti hampurilaisketjun. Nyt Salmela yrittää houkutella ihmisiä tarttumaan kasvisruokaan.

– Ruuan pitää olla hyvää. Jotta lihansyöjät hyväksyisivät kasvispihvit, niiden tulisi muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan lihaa.

Siksi Hesburger on investoinut kymmenen miljoonaa euroa kasviproteiinitehtaaseen, jossa kehitellään uusia vaihtoehtoja. Raaka-aineena on muun muassa härkäpapu, soija, kaura ja pari muuta, joista Salmela ei vielä välitä puhua.

Salmelan herkkua on tortilla, jossa on kanasuikaleita muistuttavia soijapaloja. Soija on hänestä yksi parhaista raaka-aineista, vaikka siihen sisältyy kummallisia mielikuvia.

– Olen syönyt paljon soijaruokia, eikä minulla ole rinnat ruvenneet kasvamaan, hän kuittaa.

Naiset ovat edelläkävijöitä

Vaikka kasvisruokabuumista puhutaan paljon ja yhä useampi valitsee kasvisvaihtoehdon, useimmiten hampurilaissämpylän välissä on yhä lihaa. Muutos on Salmelan mukaan hidas.

Hesburgerilla on Turussa kokeiluravintola El Nam, jossa tarjotaan meksikolaistyyppistä ruokaa. Salmela on huomannut, että nuoret naiset ovat edelläkävijöitä ja valitsevat selvästi miehiä useammin kasvisvaihtoehdon.

– He ovat muita ympäristötietoisempia ja ehkä mielikuva terveellisyydestäkin vaikuttaa.

Seitsemänkymppinen Salmela kertoo lisänneensä kasvisten syömistä osana muutama vuosi sitten aloittamaansa elämäntapamuutosta.

– Olen pudottanut painoa 34 kiloa. Puhkun elämää ja intoa.

Hesburger ei ole ainoa hampurilaisten valmistaja, joka panostaa kasvispihveihin. Helsingissä Redin ja Kampin kauppakeskuksiin avattiin joulun alla Suomen ensimmäiset vain kasviperäisiä tuotteita käyttävät Bun2Bun-ravintolat.

Pillien kieltäminen on ”pilipalitouhua”

Jotta Salmelan kaavailemaa veromuutos onnistuisi, se pitäisi hänestä ottaa käyttöön laajalla alueella, vähintään koko Euroopassa. Ympäristörasituksen keventäminen on EU:nkin agendalla. Ennen joulua varmistui, että EU kieltää lähivuosina useat muovituotteet kuten pillit, lautaset, aterimet ja vanupuikot. Salmelaa tämä ei juuri lämmitä.

– Pilipalitouhua, hän tokaisee.

Hänestä ei ole mitään järkeä, että keskitytään mehupilleihin tai muihin yksittäisiin tuotteisiin.

– Mitä hedelmä- tai lihapakkauksille tapahtuu?

Hesburgerin vuoksi Salmelaa ei harmita, vaikka pikaruokaa myydään kertakäyttöpakkauksissa. Hänen mukaansa ketju käyttää jo nyt biohajoavia kääreitä ja paperimukeja, jotka voi polttaa ja ottaa savukaasut talteen.

Mitä mieltä olet Heikki Salmelan veroajatuksista? Kirjoita kommenttikenttään jutun alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?