Ekonomisti: Valtionvelan lyhennys, eli ”mukavat jouluterveiset” – nyt on aika kerätä puskuria - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Valtionvelan lyhennys, eli ”mukavat jouluterveiset” – nyt on aika kerätä puskuria

–Seuraavaa matalasuhdannetta varten olisi hyvä kerätä vielä vähän enemmän puskuria. Mutta ihan mukavat jouluterveiset tässä tilanteessa, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Julkaistu: 16.12.2018 17:50

Loppuvuodesta jännitetään saadaanko taloudesta luku, johon hallitus voi kääriytyä tyytyväisenä hyristen lomille.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, ettei valtion velan lyhennysmahdollisuus tämän vuoden lopulla ole mikään suuryllätys. Taustalla on toisaalta valtiontalouden kohentuminen, toisaalta tilapäistekijät, kuten valtion saamat myyntitulot ja velkojen lyhennykset.

– Osittain on myös kyse rytmityskysymyksistä, miten Valtiokonttori hoitaa velkaa ja milloin se laskee lainoja liikkeelle, Heiskanen sanoo STT:lle.

Kehitys on Heiskasen mukaan ennusteiden rajoissa.

– Valtiontalouden tila on suhdannetilanteen vuoksi kohentunut ja tasapaino on parantunut, ja voi olla jo hieman ennakoitua parempi. Myönteistä toki jos näin käy, mutta ei ehkä hirveän yllättävää.

Kokonaiskuva julkisen talouden suhteen on aika tasapainoinen ja näyttää hänen mukaansa säilyvän sellaisena myös ensi vuonna, kunhan talouden kehitys jatkuu kohtuullisena.

– Seuraavaa matalasuhdannetta varten olisi tosin hyvä kerätä vielä vähän enemmän puskuria. Mutta ihan mukavat jouluterveiset tässä tilanteessa, Heiskanen arvioi.

Monet tahot ovat viime aikoina laskeneet ensi vuotta koskevia talousennusteitaan, mutta Heiskasen mielestä tässä vaiheessa ei ole syytä huolestua

– En olisi ensi vuodesta erityisen hermostunut, vaikka kasvu jäisi hieman matalammaksi. Mutta kun mennään kauemmaksi, niin tiedetään, että suhdanteet vaihtelevat ja tiedetään, että vielä ei ole riittävää varautumista. Työtä riittää – mutta jos miettii tämän hallituksen aloittamisen aikoja, niin tilanne on kohentunut huomattavasti.

Työllisyysluvuista voi löytyä joululahja

Heiskanen odottaa seuraavaksi mielenkiinnolla tietoa marraskuun työllisyysluvuista, jotka Tilastokeskuksen on määrä julkaista ensi perjantaina.

– Siinä jännätään, että meneekö työllisyys yli 72 prosentin. Jos näin sattuisi käymään, niin sitten hallitus voi olla todella hyvällä mielellä joulun pyhien ajan.

OP julkistaa oman päivitetyn talousennusteensa tammikuun lopulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?