Trafin pääjohtaja erosi – pesti olisi päättynyt parin viikon päästä

Trafin pääjohtajan paikalta tänään eronnut Mia Nykopp olisi muutenkin joutunut jättämään tehtävänsä parin viikon päästä.

Trafin pääjohtajan paikalta torstaina irtisanoutuneen Mia Nykoppin pesti olisi päättynyt tämän vuoden lopussa.

13.12.2018 16:53

Liikenneturvallisuusvirasto Trafin pääjohtajan paikalta torstaina irtisanoutuneen Mia Nykoppin pesti olisi muutenkin päättynyt tämän vuoden lopussa. Syynä on se, että Trafi yhdistetään ensi vuoden alussa yhdessä Viestintäviraston ja tiettyjen Liikenneviraston toimintojen kanssa uudeksi Traficom-nimiseksi virastoksi.

Uuden viraston pääjohtajan paikkaa haki muun muassa Nykopp. Hän kuitenkin perui hakemuksensa tänä aamuna, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Pursiainen vahvistaa, että Nykopp päätti lähdöstään itse, eikä häntä erotettu.

– Hän ilmoitti lähtevänsä lomalle, joten faktisesti tämän asian selvittely jatkuu sijaisvoimin, hän sanoo.

Trafin pääjohtajana toimii vuoden loppuun asti Liikennevälineet-toimialan johtaja Olli Lindroos.

Nykoppin lähdön syynä ovat Trafin kuljettajatiedot-palvelun tietoturvassa havaitut puutteet. Palvelun kautta on tietyn henkilön ajokortin voimassaolon lisäksi voinut kerätä tietokantoja yhdistämällä myös muita tietoja, joita saattaa olla mahdollista käyttää esimerkiksi identiteettivarkauksiin.

– Pääjohtajahan vastaa kaikesta toiminnasta, mitä virastossa tapahtuu, Pursiainen sanoo.

Ministeriön aiemmassa tiedotteessa Nykopp perustelee eroaan tilanteen rauhoittamisella ja Trafin luottamuksen palauttamisella.

– Me olemme keskittyneet tässä siihen, että saisimme ihmisille tärkeät palvelut pystyyn. Siitä me Nykoppin kanssa tänä aamuna puhuimme, Pursiainen sanoo.

– Syyllisiä ei tässä vielä etsitä ollenkaan. Kiinnitän huomiota siihen, että Viestintäviraston ensiarvion mukaan Trafin sähköisten palveluiden tietoturvan taso on tavallista paremmalla tasolla.

Nykopp toimi ennen pääjohtajan pestiään Trafissa liikennejärjestelmä ja kehittäminen -toimialan johtajana. Pursiainen ei osaa sanoa, palaako Nykopp jatkossa samaan tehtävään.

– Traficomin tuleva pääjohtaja vastaa virastoon liittyvistä virkajärjestelyistä, se ei siis ministeriön virka, Pursiainen toteaa.

Verkkopalvelut auki vähitellen

Trafin sähköiset palvelut ovat olleet poissa käytöstä, ja virasto palvelee esimerkiksi puhelimitse, verkkochatissä ja palvelutuottajien toimipisteissä.

Trafi on vastannut esimerkiksi lukuisista liikenteeseen liittyvistä luvista, ja katko verkkopalveluissa on haitannut muun muassa autokauppaa.

Sähköisiä palveluita pyritään avaamaan vähitellen sitä mukaa, kun Viestintävirasto ehtii tarkastaa niiden turvallisuuden. Trafi ja ministeriö ovat listanneet tarkastettavia palveluita myös kiireellisyysjärjestykseen.

– Yritämme varmasti avata ensimmäisenä sellaiset palvelut, jotka ovat tunnistautumisen takana, kertoo osastopäällikkö Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?