Lähes jokaisessa luokassa on lapsia, joiden kodeissa ei ole varaa lahjoihin – näin voit muistaa köyhän perheen lasta jouluna

Lapsiperheköyhyys on Suomessa niin tavallista, että joka luokassa on useampi lapsi, jonka perheessä on taloudellisia hankaluuksia, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari. Moni suomalainen lahjoittaa tuntemattomalle joululahjan keräysten välityksellä.

Tuntemattomille voi lahjoittaa monella tapaa: tekemällä rahalahjoituksen, sujauttamalla käteistä keräyspataan tai ostamalla lapsen tai nuoren toiveen mukaisen lahjan. Hakunilan kirkossa kerättiin lahjoituksia joulupuuhun vuonna 2012.

14.12.2018 7:30

Lapsiperheiden varallisuuserot korostuvat joulusesongin tienoolla, kertoo tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Lapset, nuoret ja perheet -yksiköstä.

– Erot korostuvat erityisesti joulun kaltaisen kulutusjuhlan aikaan. Moni perhe joutuu miettimään jo perus arjessa, riittävätkö rahat. Osassa perheistä talous on taas sen verran hyvällä tolalla, että kuluttamiseen osallistutaan kovastikin, tehdään isoja hankintoja ja lennetään ulkomaille, Ristikari sanoo.

Suomessa on tällä hetkellä 110 000 köyhää lasta, ja moni järjestö kerää joulun alla heitä varten lahjoja ja rahaa.

Ja suomalaiset ovat innokkaita lahjoittajia. Ristikari kertoo, että vaikka on tärkeää, että yhteiskunta tasoittaa tuloeroja, myös järjestöjen ja organisaatioiden työllä on merkitystä. Apu vaikuttaa konkreettisesti vähävaraisten perheiden arkeen ja juhlaan.

– Lahjoittaminen on hyvä vaihtoehto kulutushysterialle, nykyään voi ja moni haluaa lahjoittaa jotakin esimerkiksi vähävaraiselle perheelle kehitysmaassa tai lähempänäkin. Niin on tehty aina, mutta nykyään on muodikasta ajatella näin. Mielestäni ihmiset arvostavat tällaista paljonkin ja se on varmasti yhteydessä ilmastonmuutokseen.

Ristikari sanoo, että järjestöillä on nykyään tärkeä rooli, sillä ilman niitä se, miten lapset erilaisista kodeista kokevat juhlat, eroaisi nykyistäkin enemmän.

– Tilanne on nyt sellainen, ettei yhteiskunta tasaa tuloeroja ja Suomessa on iso määrä köyhiä lapsiperheitä. Joulu on meille tärkeä juhla ja siihen liittyy paljon yhdessäoloa mutta myös lahjat ja hyvät ruoat ja kuluttaminen.

– Yleisestikin ruokajakelut ja muut paikkaavat yhteiskunnan jättämää aukkoa ja konkreettisesti nälkää, kun yhteiskunta ei tee sitä riittävästi.

Ristikari kertoo, että koska lapset puhuvat lahjoista ja joulun vietosta koulussa ja muualla, ja oman kodin taloustilanne ymmärretään jo nuorena.

Vaikka monilla alueilla perheet ovat kutakuinkin yhtä varakkaita, on jokaisessa koulussa lapsia, jotka tulevat vähävaraisista kodeista, Ristikari sanoo.

– Lapsiperheköyhyys on Suomessa niin tavallista, että joka luokassa on useampi lapsi, jonka perheessä on taloudellisia hankaluuksia. Se on hyvä pitää mielessä.

Ristikarin mukaan esimerkiksi kouluissa kiinnitetään asiaan huomiota.

– Joissakin kouluissa on herkistytty tähän. Kaikkialla ei kysellä, mitä lapset saivat lahjaksi ja kävikö joku kesälomalla reissussa.

Esimerkiksi Joulupuu-keräyksen kautta voi antaa tuntemattomalle lapselle tai nuorelle sellaisen lahjan, mitä saaja todennäköisesti toivoisi. Keräystä varten on koottu vinkkilista sellaisia lahjoja varten, mitä tietyn ikäiset haluavat tai tarvitsevat. Keräykseen tulleet lahjat menevät vähävaraisille perheille tai esimerkiksi lapsille, jotka ovat lastenkodissa.

Hyvä Joulumieli-keräys puolestaan hankkii vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi ruokalahjakortteja, joilla perheet voivat ostaa ruokaa jouluksi.

On myös järjestöjä ja organisaatioita, joiden kautta voi lahjoittaa rahaa. Pelastakaa lapset ry:n saamat joululahjoitukset menevät lasten harrastusmaksuihin ja nuorten oppikirjoihin lukio- ja ammattiopintoja varten.

SOS-Lapsikylän joululahjoitusten kohderyhmänä ovat lapset, joiden kuntien sosiaaliviranomaiset ovat havainneet tarvitsevan tukea. Lahjoituksia käytetään esimerkiksi lasten harrastusten kustantamiseen ja kesäleirien järjestämiseen. Varoja käytetään myös kehityshankkeisiin ja niillä tuetaan muun muassa itsenäistymisvaiheessa olevia nuoria.

Hope ry:lle voi tehdä rahalahjoituksen tai antaa esimerkiksi puhtaita ja hyväkuntoisia vaatteita ja leluja, jotka yhdistys jakaa vähävaraisille tai äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille ja huostaanotetuille lapsille.

Moni organisaatio toimii pitkälti vapaaehtoisvoimin, jolloin lahjoitukset menevät sellaisinaan perille, THL:n Ristikari kertoo. Ristikarin mukaan järjestöt tekevät Suomessa pääsääntöisesti vilpitöntä työtä ja siihen, että lahjoitus menee luvattuun tarkoitukseen, voi yleisesti luottaa.

Näkyykö vähävaraisuus tai köyhyys joulunvietossasi? Oletko keksinyt, kuinka joulusta selviää pienillä tuloilla? Ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen karoliina.paananen@iltasanomat.fi tai lähetä viesti Ilta-Sanomien toimituksen Whatsapp-puhelimeen numeroon 0406609019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?