Kiina kutsui USA:n Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi Huawein talousjohtajan pidätyksen takia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiina kutsui USA:n Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi Huawein talousjohtajan pidätyksen takia

Huawein talousjohtaja pidätettiin marraskuun alussa Kanadassa.

Julkaistu: 9.12.2018 18:11, Päivitetty 9.12.2018 18:57

Kiinan varaulkoministeri kutsui Yhdysvaltain Pekingin-lähettilään keskustelemaan kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein talousjohtajan pidätyksestä.

Talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin reilu viikko sitten Kanadan Vancouverissa, ja Yhdysvallat on pyytänyt hänen luovuttamistaan.

Yhdysvallat epäilee Huawein rikkoneen Yhdysvaltojen Iranin vastaisia talouspakotteita.

Varaulkoministeri Le Yucheng vaati Yhdysvaltoja luopumaan Mengin luovuttamispyynnöstä.

Le tapasi Yhdysvaltain Pekingin-lähettilään päivä sen jälkeen, kun oli ilmaissut Kanadan Pekingin-lähettiläälle Kiinan tyytymättömyyden asiassa.

– Le Yucheng korosti, että Yhdysvallat on loukannut vakavasti Kiinan kansalaisen laillisia oikeuksia ja etuja, Kiinan ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Kiina vaatii Yhdysvaltoja myös korjaamaan virheelliset käytännöt ja kumoamaan Kiinan kansalaista koskevan pidätysmääräyksen, lausunnossa sanottiin.

Meng pidätettiin Vancouverissa 1. joulukuuta, kun hän oli vaihtamassa lentokonetta. Samana päivänä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen kiinalainen virkaveljensä Xi Jinping olivat sopineet kauppasuhteiden liennyttämisestä. Yhdysvallat lupasi lykätä uusia Kiinaan kohdistuvia tullimaksuja, joiden piti tulla voimaan 1. tammikuuta. Jos 90 päivän aikana ei löydetä sopua, tulleja korotetaan suunnitellusti 10 prosentista 25:een.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Mengistä saattaa tulla neuvotteluissa pelinappula.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?