HS: Googlen tytäryhtiö aikoo kuljettaa tavaroita lennokeilla Helsingissä – toiminta käyntiin jo ensi keväänä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Googlen tytäryhtiö aikoo kuljettaa tavaroita lennokeilla Helsingissä – toiminta käyntiin jo ensi keväänä

Wing-yhtiön James Burgess esitteli lennokkia Slush-tapahtumassa.

Julkaistu: 4.12.2018 14:56

Wing-yhtiö kertoi suunnitelmistaan Slush-tapahtumassa tiistaina, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Googlen tytäryhtiö, yhdysvaltalainen Wing, julkisti tiistaina aloittavansa tavaroiden kuljettamisen lennokeilla ensi keväänä Helsingin seudulla, Helsingin Sanomat uutisoi. Wing kertoi suunnitelmistaan Slush-tapahtumassa Helsingissä.

HS:n mukaan yhtiö on jo aloittanut testilennot Tampereen Teiskossa. Yhtiö voi kuljettaa Suomessa muutamassa minuutissa esimerkiksi ruokaa ja lääkkeitä määräpaikkaan. Wingin toimitusjohtaja James Burgess kertoi HS:lle, että Suomen ilmasto on lennokeille haastava.

– Jos kopterimme lentävät Suomessa, ne lentävät missä tahansa, hän sanoi lehdelle. Wing oli aiemmin osa Googlen X-projektia, josta se itsenäistyi viime kesänä.

Mobiilisovelluksen välityksellä tilattava lennokki kantaa maksimissaan 1,5 kilon painoista kuormaa.

Lennokki laskee kuljetuksen siimalla maan pinnalle

Google kertoi lentävien kuljetusrobottiensa kehittämisestä vuoden 2014 elokuussa. Silloin lennokkeja testattiin Australian Queenslandissa.

Miehittämättömät lennokit muistuttavat ulkoisesti pieniä, nelimoottorisia hävittäjäkoneita. Google aloitti testilennot toimittamalla määränpäähän ensiapupakkauksia, makeispatukoita, koiran välipaloja ja vettä.

Suomeen kaavailtuja jakelulennokkeja esiteltiin Slush-tapahtumassa tiistaina.

Jakelulennokkeja kehitettiin Google X -osastossa, jossa projektia on vetänyt moonshot-hankkeiden kapteeni Astro Teller. Tellerin mukaan lennokkien käyttäminen on osa rahdin kuljetuksen nopeutumisen ja kustannusten laskemisen jatkumoa.

Lennokit eivät laskeudu tavaroita toimittaessaan maahan, vaan ne leijuvat määränpään yllä ja laskevat siimaan kiinnitetyn lähetyksen maan pinnalle.

Google päätyi kyseiseen ratkaisuun turvallisuussyistä. Testilentojen aikana huomattiin, että ihmiset innostuivat tulevasta paketista niin paljon, että yrittivät napata paketin neljää roottoria pyörittävältä lennokilta vaarasta huolimatta.