Trump: Kiina alentaa tai poistaa autoja koskevat tuonti­tullit - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Trump: Kiina alentaa tai poistaa autoja koskevat tuonti­tullit

Julkaistu: 3.12.2018 21:56

Kiina ei ole vahvistanut Yhdysvaltain presidentin lausuntoa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että Kiina on sitoutunut alentamaan tai poistamaan yhdysvaltalaisautoja koskevat 40 prosentin tuontitullit. Trump ilmoitti asiasta Twitterissä.

– Suhteet Kiinaan ovat ottaneet ison askeleen eteenpäin. Tosi hienoja asia tulee tapahtumaan. Toimintamme on vahvalla pohjalla, mutta Kiina hyötyy myös paljon, jos ja kun sopimus saadaan vietyä läpi, hän kirjoitti maanantaina.

Kiinalta ei ole suoraan kuultu vahvistusta Trumpin sanomaan. Kiina on kuitenkin aiemmin huomauttanut, että autojen tuontitulli olisi vain 15 prosenttia, ellei kauppasota olisi pakottanut sitä koventamaan otteitaan ja nostamaan tulleja 40 prosenttiin.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping onnistuivat viikonloppuna Argentiinassa lykkäämään kauppasodan seuraavaa vaihetta, jossa Yhdysvaltain asettamat tullimaksut olisivat koventuneet tammikuussa. Vastineeksi Kiina lupautui Valkoisen talon mukaan ostamaan muun muassa maatalous-, energia- ja teollisuustuotteita tasapainottaakseen maiden välistä kauppaa.

Sopimus ei ole läpihuutojuttu

Sopimuksella ostettiin kolme kuukautta lisäaikaa sovun löytämiselle ennen kuin Yhdysvallat tekee uusia korotuksia tulleihin. Osapuolet myös sopivat, ettei tänä aikana aseteta uusia tulleja millekään tuotteille.

Kiinan valtiollinen media kehui sopua merkitykselliseksi, mutta varoitti samalla, että monimutkaiset neuvottelut ovat vielä edessä. Kommunistisen puolueen virallinen äänenkannattaja Kansan Päivälehti kirjoitti sovun osoittavan, että maiden yhteinen etu on lopulta suurempi kuin erottavat tekijät.

Valtiollinen China Daily kuitenkin huomautti, että maiden väliset kiistat eivät ole kadonneet yhdessä yössä.

Riippumaton taloustutkimuslaitos Capital Economics epäilee, ettei presidenttien välinen "aselepo tarkoita todellista käännekohtaa kauppasodassa". Laitos ei olisi yllättynyt. jos mitään sopimusta ei saataisi aikaan 90 päivän sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?