Fortum sijoittaa 150 miljoonaa kasvurahastoon – kärkkyy startupeja Slush-tapahtumassa

Fortumista tulee pääsijoittaja kasvurahastossa, joka sijoittaa muun muassa digitaalisuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa yhdistäviin yrityksiin.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark esitteli uuden Valo Ventures -kasvurahaston tänään lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

3.12.2018 14:43

Fortum sijoittaa 150 miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana uuteen Valo Ventures -nimiseen kasvurahastoon. Valo Ventures -rahaston pääomasijoitukset on tarkoitus tehdä digitaalisiin ja skaalautuviin kasvuyrityksiin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

– Kenellekään ei ole tänä päivänä suuri uutinen se, että uusilla digitaaliteknologioilla pystytään tekemään uusia liiketoimintamalleja, jotka skaalautuu erittäin nopeasti kansainväliseen kokoluokkaan ja sitä kautta hyvin usein ja hyvin nopeasti pystyy haastamaan perinteiset yhtiöt, totesi Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark rahaston julkistamistilaisuudessa.

– Nämä uudet liiketoimintamallit tulee mullistamaan myös meidän tyyppistä toimialaa hyvin perusteellisesti.

Lundmark muistutti, että maailman arvokkaimmat yritykset ovat teknologiayrityksiä, joten alan aloittavia yrityksiä ei voi jättää huomioimatta.

Fortumista tulee sijoituksellaan Valo Venturesin pääsijoittaja, mutta siihen on tarkoitus kerätä myös muita sijoittajia. Rahaston vetäjäksi tulee Scott Tierney, sijoitusammattilainen, joka on viimeiset seitsemän vuotta työskennellyt Googlella. Hän on muun muassa yksi Google Capital -rahoitusyhtiön perustajista ja johti Motorolan ostoa ja oli mukana myös sen myynnissä Lenovolle. Rahaston päämaja on Palo Altossa Kaliforniassa.

Rahasto ja Fortum ovat sopineet Slush-kasvuyritystapahtuman ajaksi jo 70 tapaamista eri start-up-yritysten kanssa. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan keskittyä pelkästään alkuvaiheen yrityksiin, vaan sijoituskohteina voivat olla myös myöhemmät rahoituskierrokset.

Ideana on löytää sijoituskohteiksi yrityksiä, joiden toiminnassa yhdistyy digitaalisuus sekä Valo Venturesin määrittelemät neljä megatrendiä. Rahaston mukaan näitä ovat ilmastonmuutos, kaupungistuminen, mobiilisuus sekä kierrätystalous.

– Jokaista toimeamme määrittää se, miten sijoituksemme vaikuttavat tuleviin sukupolviin, sanoo rahaston johtaja Tierney.

Tierneyn mukaan Valo Ventures ja Fortum hyötyvät monin tavoin toisistaan. Rahasto ja Fortum vaihtavat tietoa alan tapahtumista ja tutkimuksesta, ja sijoituskohteet pystyvät ehkä pilotoimaan tuotteitaan Fortumin kanssa. Lisäksi Fortum aloittaa tammikuussa työkierron, jossa Fortumin väellä on mahdollisuus työskennellä puolen vuoden ajan Valo Venturesin kanssa Palo Altossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?