Tällaisia marginaaleja pankit tarjoavat nyt asuntolainoille – ”Kilpailu on ollut vauhdikasta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällaisia marginaaleja pankit tarjoavat nyt asuntolainoille – ”Kilpailu on ollut vauhdikasta”

Lainamarginaalien lasku on loppuvuonna hieman tasoittunut, Nordean Tom Miller kertoo.

Kilpailu asiakkaista on pankkien kesken kovaa.

2.12.2018 9:09

Asuntolainan kilpailuttaminen on tänäkin vuonna kannattanut. Kilpailu asiakkaista on pankkien kesken kovaa, ja alimmillaan on nähty jopa alle 0,3 prosentin marginaaleja.

Joulua kohden mentäessä halvinta marginaalia tarjosivat Taloussanomien kyselyssä mukana olleista pankeista Hypoteekkiyhdistys ja Aktia. Korkeinta marginaalia tarjosi Nooa Säästöpankki. Taloussanomat tiedusteli hintaa kuudelta pankilta.

Marginaali on pankille maksettava palkkio, joka lisätään viitekoron päälle. Marginaali lasketaan aina tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttaa muun muassa asiakkaan maksukyky, vakuudet ja hankittavan asunnon sijainti.

Lainaa voi näin ollen saada selvästi pankkien ilmoittamaa alinta marginaalia halvemmallakin, eikä vertailusta voi suoraan päätellä, mikä pankki on yksittäiselle laina-asiakkaalle halvin tai kallein. Lainatarjoukset kannattaa aina pyytää monesta pankista.

Uusien asuntolainojen keskimääräinen korkomarginaali oli Suomen Pankin (SP) mukaan syyskuussa 0,85 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 1,0 prosenttia. Pankkien omat koko maan keskiarvohinnat ovat selvästi halvempia. Esimerkiksi Nordealla uusien lainojen päivän hinta on 0,7 prosenttia.

Ero johtuu tilastoinnista, sillä SP laskee marginaalin myös korkosuojausten kustannukset.

Taloyhtiöiden keskimarginaali oli pysytellyt suunnilleen ennallaan 1,1 prosentissa.

Lainaa ilman järjestelykulua

– Kilpailu on ollut vauhdikasta koko vuoden, ja marginaalit ovat laskeneet. Nyt näyttää siltä, että lasku tasoittuu asuntokaupan rauhoittuessa myös kasvukeskuksissa. Joissain asiakassegmenteissä tai paikkakunnilla kilpailu on kovempaa, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller sanoo.

– Marginaalien hinta on vaihdellut tänä vuonna. Talvella marginaalit laskivat, mutta lähtivät nousuun kesällä. Nyt ne ovat olleet jonkin aikaa paikallaan, Dansken lainoista vastaava johtaja Sari Takala kertoo.

Pelkkiä marginaaleja ei pidä tuijottaa, sillä pankit kehittävät myös uudenlaisia etuja paketoivia lainapaketteja. Marraskuussa Danske on esimerkiksi tarjonnut asuntolainaa ilman järjestelykuluja.

– Tämä on lisännyt merkittävästi kiinnostusta asuntolainoihimme.

Aktiassa lainojen marginaalit ovat vuoden aikana laskeneet jonkin verran, mikä on aika luonnollista, koska taloudellinen tilanne Suomessa on vahvistunut, Aktian aluejohtaja Oscar Taimitarha sanoo.

– Emme odota merkittävää muutosta asuntolainojen marginaaleissa ensi vuonna. Lainanhoitokuluihin vaikuttaa enemmän mahdollinen korkojen nousu.

OP:n pankkitoiminnan tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että marginaaleja painaa alas suotuisan asuntokysynnänkin oloissa se, että kilpailua on paljon.

– Kuluttajat ovat valveutuneita ja vertailevat hintoja. Marginaaleissa on nähty spurtteja.

Nordea: Riskin hinnoittelu vaatii jumppaamista

Pankit käyttävät asuntolainoituksessa riskiperusteista hinnoittelua sekä asunto-osakeyhtiöille että kuluttaja-asiakkaille. Siinä otetaan tavanomaista laina-analyysia enemmän huomioon muun muassa se, että vakuus sijaitsee kasvukeskuksessa.

– Se vaikuttaa riskiä vähentävänä tekijänä. Kuinka paljon sen annamme vaikuttaa, on liikesalaisuus, Nordean Miller sanoo.

Lisäksi hinnoittelussa arvotetaan aina sitä, kuinka paljon bisnestä asiakkaasta saadaan eli kuinka paljon asiakas tuo säästämistä, sijoittamista ja erilaista asiointia.

– Päähuomio on silti riskin hinnoittelu. Me jumppaamme ja kehitämme mallia koko ajan, koska emme halua, että se ohjaa vääränlaiseen erotteluun. Ei ole järkeä sulkea jotain osia maasta tai kansasta ulos hinnoittelemalla ja siksi mallia pitää koko ajan seurata.

–Asuntolainan marginaalien vertaaminen rupeaa olemaan aika vaikeaa, koska valvoja edellyttää meiltä nykyään riskiperusteista hinnoittelua. Ruotsissa hinnoittelu ja sitä kautta vertailu on lainsäädännön ja kulttuurin takia huomattavasti selkeämpää.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?