Berner: Helsingin ja Tallinnan välisiä tunnelihankkeita voi olla vain yksi

”Rahoittaja voi olla Peter Vesterbacka tai joku muu. Mutta kuka tahansa tunnelin rakentaa, tarvitsee rakenteellista tukea”, Anne Berner sanoi.

Se, joka haluaa rakennuttaa tunnelin, tarvitsee joka tapauksessa valtion ja kaupungin tuen ja luvat, Anne Berner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan Helsingin ja Tallinnan välillä on oltava vain yksi tunnelihanke.

– Kun katsoo hanketta ja siihen vaadittavan infrastruktuurin kokoa, ei ole kilpailevia hankkeita. Projekteja voi olla vain yksi. Se, joka haluaa rakennuttaa tunnelin, tarvitsee joka tapauksessa valtion ja kaupungin tuen ja luvat, Berner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Berner tapasi perjantaina Viron liikenne- ja infrastruktuuriministeri Kadri Simsonin keskustellakseen hankkeesta.

Helsingin ja Tallinnan välisiä tunnelihankkeita on nyt kaksi. FinEstLink on virkamieshanke, jossa ovat osallisina Helsingin ja Tallinnan kaupungit, Uudenmaan ja Harjun maakunnat sekä Suomen ja Viron liikenneministeriöt.

FinEst Bay Area Project nojaa yksityiseen rahoitukseen. Hanke henkilöityy peliyhtiö Roviosta tunnettuun Peter Vesterbackaan. Vesterbacka on luvannut kertoa maanantaina lisää hankkeensa rahoituksesta.

Helsingin ja Tallinnan välisen kiinteän tunnelin toteutettavuutta on selvitetty Suomen ja Viron kesken. Rail Baltica on suunnitteilla oleva, noin 1 000 kilometrin ratayhteys Tallinnasta Baltian maiden kautta Puolan Varsovaan. Yhdessä nämä hankkeet muodostaisivat nopean yhteyden Keski-Eurooppaan.

– Olemme avoimia eri rahoittajille -- rahoittaja voi olla Peter Vesterbacka tai joku muu. Mutta kuka tahansa tunnelin rakentaa, tarvitsee rakenteellista tukea, Berner sanoi.

Suomesta Rail Balticin osakas

Vahvistaakseen osallisuuttaan projekteihin, Suomi valmistautuu myös liittymään omistajaksi Rail Balticaa koordinoivaan yhteisyritykseen.

– Rail Baltica on tärkeä uusi reitti Suomen kuljetuksille keskeisille markkina-alueille. Suomi on siksi päättänyt valmistautua liittymään osakkaaksi sitä koordinoivaan yhteisyritykseen RB Rail ASiin, jotta hankkeen valmistuminen nopeutuisi, Berner sanoi.

Suomi asettaa joitain ehtoja mukaantulolleen. Yksi on, ettäyhteisyrityksen tulee vastata kaikkien koko hanketta koskevien asioiden koordinoinnista. Kilpailutuksille tulee laatia hankintojen läpinäkyvyyden takaavat ohjeet, ja yhtiön johto ja hallinto tulee saada ammattimaiselle tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?