Suomen talous kasvoi 2,4 prosenttia vuodentakaisesta – kysyntä hiipumassa

Kysynnän kasvu selittyy poikkeuksellisesti varastojen muutoksella, Tilastokeskus sanoo.

Viennin volyymi pieneni kolmannella vuosineljänneksellä.

30.11.2018 9:18 | Päivitetty 30.11.2018 9:47

Suomen bruttokansantuote kasvoi heinä–syyskuussa 2,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Talouden kasvuvauhti pysyi kolmannella vuosineljänneksen aikana suunnilleen ennallaan. Toisella neljänneksellä kasvua kertyi 2,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna bruttokansantuote kasvoi heinä–syyskuussa 0,4 prosenttia.

Tilastokeskus kirjoittaa, että Suomen kansantalouden kysyntä osoittaa hiipumisen merkkejä. Tilastokeskuksen mukaan kysyntäerien kehitys oli vaisua, ja kysynnän kasvu selittyy poikkeuksellisesti varastojen muutoksella.

Viennin volyymi pieneni edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kaksi prosenttia ja vuodentakaiseen verrattuna yhden prosentin.

Yksityinen kulutus väheni puolestaan puoli prosenttia edellisestä, mutta kasvoi puoli prosenttia vuodentakaisesta vastaavasta neljänneksestä.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala pitää huolestuttavana erityisesti viennin kääntymistä varsin selvään laskuun kesästä lähtien.

– Myös investoinneissa on hidastumista. Nämä ovat tosin olleet tiedossa olevia riskejä ja aika paljon on laskettu yksityisen kulutuksen varaan. Valitettavasti sielläkin vauhti on hidastunut ja vaikuttaa ilmeiseltä, että odotukset yksityisen kulutuksen kasvusta ovat ylimitoitettuja, Vesala kommentoi tuoreeltaan.

Vesalan mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvun pitäisi piristyä todella merkittävästi, jotta tänä vuonna päästäisiin noin 2,5 prosentin kasvuun.

– Vuosien 2019–2020 kasvuennusteisiin kohdistuu nyt entistä enemmän laskupainetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?