Carunan hinnat voivat nousta maaseudulla – ”Kaupunkiverkot selviävät vähällä”

Julkaistu:

Sähkönsiirron hinnoissa korotuspaineita kohdistuu Carunan toimitusjohtajan Tomi Yli-Kyynyn mukaan maaseudulla toimiviin yhtiöihin, mutta ei kaupunkiverkkoihin.
Suomen suurin sähköverkkoyhtiö Caruna odottaa investoivansa verkkojensa uudistamiseen ja kehittämiseen vielä 1,4 miljardia euroa vuoteen 2028 mennessä, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Sähkön siirtohinnoissa korotuspaineita kohdistuu Yli-Kyynyn mukaan maaseudulla toimiviin yhtiöihin, mutta ei kaupunkiverkkoihin.

Tänään julkaistun työ- ja elinkeinoministeriön (tem) tilaaman selvityksen mukaan vuosina 2010–2028 Suomen sähköverkkoon tarvitaan yhteensä noin 9,5 miljardin euron investoinnit. Summasta kolme miljardia euroa kuluu verkon toimitusvarmuuden parantamiseen ja 6,5 miljardia euroa ikääntyvän verkon uusimiseen.
Investointien vuoksi sähkönsiirtohintoihin on luvassa nousua. Verkkoyhtiöt eivät voi kuitenkaan vapaasti määrätä sähkönsiirtohintoja, vaan Energiavirasto säätelee enimmäishinnat neljä vuotta kestäville jaksoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

TEM:n tuoreen selvityksen mukaan verkkoyhtiöiden liikevaihdot voivat kasvaa vuosien 2016–2028 aikana 10–40 prosenttia yhtiöiltä vaadittavien toimintavarmuusinvestointien vuoksi, mikä näkyisi hinnoissa.

Yli-Kyynyn mukaan korotuspaineet kohdistuvat maaseudulla toimiviin yhtiöihin, mutta eivät kaupungeissa toimiviin. Kalliita investointeja tarvitaan nimenomaan harvemmin asutuilla seuduilla.

– Kaupunkiverkot selviävät vähällä, niissä ei ole hinnoittelupaineita. Maakuntaverkoissa voi olla, Yli-Kyyny sanoo.

Caruna Espoon hinnat selvästi alemmat kuin Carunan

Myös Carunan omaa hinnoittelua mutkistavat alueelliset erot. Konsernissa on kaksi yhtiötä, kaupunkiverkkoalueesta vastaava Caruna Espoo Oy, joka toimii Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Joensuussa sekä Caruna Oy, joka vastaa maakunnista. Yksittäinen yhtiö voi määräysten mukaan asettaa tietyn oman hintansa, ja sen on perittävä samaa hintaa kaikilta yhtiön asiakkailta.

Näin ollen Caruna Espoo Oy:n alueella sähkönsiirto on paljon halvempaa kuin Caruna Oy:ssä, joka toimii haja-asutusalueilla.

Tomi Yli-Kyynyn mukaan on ongelmallista, että verkon uudistukset maksavat kaikkein eniten syrjäisimmille seuduille, joilla asukkaita voi olla hyvin vähän. Näille alueille onkin pohdittu vaihtoehtoisia ratkaisuja turvaamaan sähkönsaantia, esimerkiksi siirrettäviä akkuja. Vielä tässä vaiheessa laki ei tällaisia järjestelyjä salli.

TEM:n selvityksen tehnyt professori Jarmo Partanen ehdottaa selvityksessä vaihtoehtoisia tapoja parantaa haja-asutusalueiden toimintavarmuutta ja säästää kustannuksissa. Näitä ovat selvityksen mukaan esimerkiksi nopeasti kehittyvät älyverkkoratkaisut, energiavarastot ja varavoimakoneet sekä sähkönkäyttäjien omat käyttövarmuusratkaisut.

Partanen ehdottaa verkkoyhtiölle myös mahdollisuutta irtisanoa sähköliittymiä, joilla ei ole ollut sähkön käyttöä useaan vuoteen.

Yli-Kyyny kertoo tämän ehdotuksen tulleen yllätyksenä, eikä liittymien irtisanomisia ole mietitty Carunalla.

– Epäilen, että se on vähän nyanssi. Se saattaisi olla joissakin tapauksissa järkevää tehdä, jos on verkko, jota täytyy pitää yllä, vaikka käyttäjiä ei ole. Käytännössä kyse voisi olla hylätyistä taloista.

Tärkeimpiä ehdotuksia TEM:n selvityksessä on Yli-Kyynyn mukaan se, että hinnankorotuksia tasattaisiin sallimalla sähkönjakelijoiden niin sanottu alituottojen kompensointi seuraavien kahden nelivuotisen valvontajakson aikana nykyisen yhden sijasta.

– Nykyinen laki määrittelee, että jos investointeja on paljon ja yhtiöt saavat sen takia periä korkeampia maksuja, se pitää tehdä lyhyessä ajassa. Totta kai se tarkoittaa, että hintoihin tulee piikki ja sitten hinnanpudotus.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid puolestaan ilmoitti lokakuussa laskevansa ensi vuonna siirtomaksuja kantaverkossa keskimäärin kahdeksan prosenttia. Yli-Kyynyn mukaan Fingridin siirtomaksut muodostavat vain kymmenen prosenttia Carunan kustannuksista, joten vaikutus asiakkaiden maksamiin hintoihin on pieni.

– Alennus on kuitenkin todella tervetullut, hän sanoo.

Carunan investointiurakka on puolivälissä

Carunalla investointiurakassa ollaan nyt puolivälissä, kertoo Yli-Kyyny. Yhtiö on jo investoinut vuosina 2012–2018 yhteensä 1,4 miljardia euroa, ja saman verran on vielä edessä.

– Reilusti yli 70 prosenttia asiakkaistamme alkaa olla säävarman verkon piirissä. Viimeinen neljännes maksaa saman verran, Yli-Kyyny sanoo.

Hintaero johtuu siitä, että jäljellä on investointeja haja-asutusalueilla, joilla verkon parannus tulee kalleimmaksi. Näillä alueilla ilmajohtoja vaihdetaan maan alle kaivettaviin kaapeleihin, jotka ovat paremmin suojassa säältä.

– Me olemme tehneet niin päin, että olemme aloittaneet keskijännitejohdoista, joilla on suurempi asiakasvaikutus, Yli-Kyyny sanoo.

Suomessa toimii yhteensä 77 sähkönjakeluyhtiötä. Carunan markkinaosuus on noin 20 prosenttia, ja sillä on yhteensä 680 000 asiakasta Espoossa, muualla Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja osassa Lappia.

Verkkoyhtiöt velvoitettiin vuonna 2013 parantamaan toimitusvarmuutta vuoteen 2028 mennessä. Taustalla olivat varsinkin vuoden 2011 Tapani-myrskyn aiheuttamat laajat sähkökatkot.

Nyt rakennettavan verkon tulee toimia vielä vuonna 2060. Yli-Kyynyn mukaan kaapeleilla on kuitenkin sadan vuoden takuu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  2. 2

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  3. 3

   Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen – yhtenä syynä hintakilpailun kiristyminen

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Kiistelty yhdysvaltalaisfirma myy ikäihmisille nuorta verta suoneen – väittää nuoruudenlähteeksi

  6. 6

   KKV:ltä ehdollinen hyväksyntä Postin ja Transvalin kaupalle

  7. 7

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  8. 8

   Kaivosteollisuus uskoo kaivosveron tulevan – ”Olisi hyvä, että olisi ensin jotain verotettavaa”

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kotipizza-kauppa toteutumassa: Orkla sai kasaan vaaditut osakkeet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   Käteinen raha loppumassa Ilomantsissa – pitäjän ainoassa pankki­automaatissa aivan käsittämätön tukos

  4. 4

   Asiantuntijoilta arvio synkästä väestöennusteesta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  5. 5

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  6. 6

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  7. 7

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  8. 8

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  9. 9

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  10. 10

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää