Suorat yritystuet kasvoivat viime vuonna – metsäteollisuudessa +45 %

Suorat yritystuet kasvoivat erityisesti metsäteollisuudessa ja rakennusalalla.

Metsäteollisuuden yritystuet kasvoivat eniten.

29.11.2018 9:29 | Päivitetty 29.11.2018 11:29

Valtion yrityksille maksamat suorat tuet kasvoivat vuonna 2017 viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen julkistamasta yritystukitilastosta.

Suorat yritystuet kasvoivat erityisesti metsäteollisuudessa ja rakennusalalla. Metsäteollisuudessa suorat tuet kasvoivat 45 prosenttia ja rakennusalalla 22 prosenttia edellisvuodesta.

Suoria yritystukia maksettiin viime vuonna kaikkiaan 483 miljoonaa euroa. Eniten suoria tukia maksettiin palvelualoilla toimiville yrityksille, lähes 160 miljoonaa euroa. Metsäteollisuuden yritykset puolestaan saivat eniten suoraa tukea yritystä kohden.

Yritysten saamat lainat vähenivät viime vuonna kahdeksan prosenttia ja takaukset kaksi prosenttia edellisvuoden tasosta.

Jotain yritystukimuotoa, eli suoraa tukea, lainaa tai takausta saaneita yrityksiä oli viime vuonna noin 28400. Se on yli 2600 yritystä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tukiremontti kariutui keväällä

Valtion vuosittain maksamien yritystukien kokonaissumma on noin neljä miljardia euroa. Tilastokeskuksen yritystukitilastoon ei sisälly verotukia tai maataloustukia, vaan mukana ovat vain yritystoimintaan kohdistuvat tuet, eli suorat tuet, lainat ja takaukset.

Yritystukien karsiminen on osoittautunut poliitikoille vaikeaksi tälläkin vaalikaudella. Huhtikuussa kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) johtama parlamentaarinen työryhmä ilmoitti, ettei se päässyt sopuun yritystukien leikkauksista tai uudelleenkohdistamisesta.

Pekkarinen sanoi tuolloin STT:lle, että työryhmä oli lähellä sopua 300 miljoonan euron tukien suuntaamisesta uudelleen, mutta ei päässyt lopulta maaliin asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?