Zyskowicz ei edelleenkään usko vihreiden perustulolaskelmiin – ”Tästä pistän vaikka pääni pantiksi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Zyskowicz ei edelleenkään usko vihreiden perustulolaskelmiin – ”Tästä pistän vaikka pääni pantiksi”

Täysituntokeskustelua kuunteleva Ben Zyskowicz ei usko, että vastikkeeton perustulomalli olisi kustannettavissa nykyisillä sosiaaliturvamenoilla.

Julkaistu: 28.11.2018 17:15

Vihreiden ja kokoomuksen välille roihahtanut riita sosiaaliturvauudistuksen hinnasta jatkui yhä.

Tiistaina Ylen A-studiossa puoluevaikuttajat Ville Niinistö (vihr) ja Ben Zyskowicz (kok) kiihtyivät hetkittäin huutoväittelyyn siitä, paljonko vihreiden perustulomalli maksaa.

Zyskowicz harmitteli keskustelun kiihtymistä Ilta-Sanomille, mutta seisoo yhä sanojensa takana.

– Ikävää, että se meni osin vain huutamiseksi.

Zyskowiczin mukaan vihreiden perustulomalli ei mitenkään voi olla kustannusneutraali varsinkaan keskituloisten saajien näkökulmasta, sillä sen edellyttämiä veronkorotuksia ei voi rahoittaa pelkästään suurituloisten ansioverotusta nostamalla.

– Tästä pistän vaikka pääni pantiksi.

Zyskowicz penäsi väittelyssä vihreiden mallista puolueetonta kustannusarviota eduskunnan tietopalvelulta. Soininvaara jatkoi tänään keskustelua sanoen, että laskelma on jo tehty. Se on elokuulta 2014, jolloin vihreät tilasi tietopalvelulta arvion perustulomallinsa kustannuksista.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Laskelmasta käy ilmi, että jos perustulon tasoa nostettaisiin sadalla eurolla 660 euroon kuukaudessa, sen rahoittamiseksi verotuloja on kerättävä yli 15 miljardia nykyistä enemmän. Perustulo korvaisi kolmasosan nykyisistä laskelmassa huomioon otetuista sosiaaliturvamenoista. Valtaosa säästöistä syntyy, kun veronalaiset tulonsiirrot vähenevät.

Zyskowicz sanoo, ettei ole tutustunut kyseisiin laskelmiin, mutta ei usko niiden olevan enää täysin ajan tasalla. Zyskowicz arvelee, että vihreät on sittemmin itsekin ”modifioinut” mallia ottamalla mukaan muita veronkorotuksia, koska vanhassa perustulon rahoitusmallissa ansioverotus olisi noussut liian suureksi.

Niinistö jatkoi mallin puolustamista keskiviikkona viestittämällä, että ”valtion tulot ja menot kasvaa, tasapaino säilyy nykyisellään”. Zyskowicz sanoi IS:lle, että haluaa yhä tietopalvelulta uudet laskelmat vihreiden perusturvauudistuksen todellisesta hinnasta.

A-studiossa Zyskowicz tyrmäsi nykyisen kokeilumallin liian kalliina ja käytti vihreiden Osmo Soininvaaran esiin tuomaa kustannuslaskelmaa eli vajaata 11 miljardia euroa.

Niinistön mukaan vihreiden mallissa valtionmenot eivät kasva, koska vastikkeettoman perustulon hyöty leikataan tulojen kasvaessa verotuksella pois. Nykymallissa kaikkein pienituloisimpien veroprosentti on hyvin pieni, mutta vihreiden esittämässä mallissa se olisi reilut 40 prosenttia.

– Tämä on täyttä puppua, että tämä vihreiden malli olisi kustannettavissa nykyisen sosiaaliturvan piirissä, Zyskowicz torppasi Niinistön.

– Vihervasemmisto ajaa semmoista mallia, joka tulee kuin manulle illallinen ja se ei koskaan Ville voi olla kustannusneutraali niin, että maksaisi suunnilleen vain sen minkä nykyinen sosiaaliturva, Zyskowicz härnäsi Niinistöä aiemmin ärsyttäneellä termillä.

Perusturvamalleista vaaliteema

Perustulokysymys jakaa vaaleja ja tulevia hallituskumppanuuksia valmistelevia puolueita. Kokoomus kannattaa Ylen kyselyn mukaan puolueista ainoana kokonaan vastikkeellista sosiaaliturvaa.

Muut puolueet kannattavat osittain vastikkeellista mallia, vihreät ja vasemmisto vastustavat vastikkeellisuutta.

– Jos olet työkykyinen, työikäinen ihminen, ja tarjolla on sopivaa työtä sopivalla etäisyydellä, on velvollisuus ottaa työ vastaan. Muuten menetät työttömyyskorvauksen ja jäät pelkän toimeentulotuen varaan, Zyskowicz kiteytti illan väittelyssä.

Zyskowicz tarkensi IS:lle, että Ylen kysymyksenasettelu johti osin hämäävään lopputulokseen, ja että kokoomuksen malli, johon puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi, ei pohjimmiltaan poikkea kovin paljoa muiden puolueiden vaihtoehdosta.

Kokoomuksen oma niin kutsuttu yleistuki yhdistää toimeentulotuen, yleisen asumistuen ja Kelan työttömyysetuudet yhdeksi tueksi, joka vähenee tasaisesti tulojen kasvaessa. Tuen ehtona on aktiivinen työnhaku sekä osallistuminen työllistymistä edistäviin palveluihin. Kokoomuksen julkistama malli ei sisällä tarkkoja kustannuslaskelmia.

– Käsittääkseni muillakaan puolueilla ei ole tarkkoja perusturvarahoituksen laskelmia, Zyskowicz sanoi.

Kiistelyyn vihreiden mallin kustannusvaikutuksista osallistui myös palkansaajakeskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Väittelyn voittaja ei Kaukorannan kommentistakaan tosin selvinnyt.

– Vihreiden malli perustuu veronkorotuksiin. Sitä kautta kokonaisuus on neutraali julkisen talouden kannalta, mutta kustannukset nousevat eli ei kustannusneutraali. Se myös leikkaisi työntekijöiden ja ansiosidonnaista vanhempainrahaa- tai työttömyysturvaa saavien tulotasoa selvästi, Kaukoranta twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?