Kova laskelma sijoitusmessuilla: 15 euron sijoitus kuukaudessa voi kasvaa miljoonaksi eläkeikään mennessä – voisiko tämä olla mahdollista?

Sijoittamisesta kiinnostuneet kokoontuivat Helsingin messukeskukseen Sijoitus Invest -messuille torstaina ja perjantaina. Voisiko pitkäjänteinen sijoittaja tehdä lapsestaan miljonäärin pikkurahalla?

24.11.2018 8:40

Yrittäjä ja sijoitusbloggaaja Mika Koivisto valitsi Sijoitus Invest -messujen puheenvuoronsa otsikon omien sanojensa mukaan ”provosoivaksi”: Miljonääriksi sijoittamalla alle satasen kuussa.

Koivisto lähti esityksessään purkamaan skenaariota, jossa sijoittaminen aloitetaan lapsen syntymästä 15 euron kuukausisijoituksilla.

– Heitän tosi törkeän väitteen: 15 euroa kuukaudessa voi kasvaa jopa miljoonaksi elinikäsi aikana, Koivisto totesi esityksensä alussa.

Artikkelin videosta voit katsoa Mika Koiviston koko esityksen Sijoitus Invest -messuilla. Video on tallenne ISTV:n suorasta lähetyksestä.

Koiviston mukaan on siis teoreettisesti mahdollista, että pienellä 15 euron kuukausisijoituksella voi päästä tilanteeseen, jossa 64-vuotiaana kasassa on miljoona euroa.

Miten se voisi olla mahdollista?

– Tarvitset 10 prosentin vuotuisen tuoton ja 64 vuotta aikaa. Jos olisi lähdetty syntymästä saakka säästämään se 15 euroa kuussa, niin teoreettisesti päästäisiin siihen miljoonaan euroon, kun lapsi olisi 64-vuotias. Mikä sen mahdollistaa? Korkoa korolle -efekti, jonka pitäisi olla tuttu jokaisella sijoittajalle.

Vaikka periaate on laajasti tunnettu, niin Koivisto huomauttaa, että se unohtuu tai jää monelle hämäräksi.

– Ikävä kyllä olen huomannut, että aika moni ei sitä tiedä. He eivät tiedä, miten se toimii. He eivät ehkä sitten olekaan sijoittajia.

Teoreettinen vuosituotto on asetettu esimerkkitilanteessa korkealle 10 prosentin tasolle.

Mahdottomana Koivisto ei 10 prosentin tuottoa kuitenkaan pidä. Hän viittaa esityksessään San Franciscon aluekeskuspankin tutkimukseen.

San Franciscon aluekeskuspankki on tutkinut sijoituksia 1800-luvun loppupuolelta aina vuoteen 2015. Suomessa riskisijoituksissa, eli esimerkiksi osakkeissa ja asuntosijoituksissa, vuosituotto on ollut tutkimuksen mukaan pitkällä aikavälillä 10,79 prosenttia. Yhdysvalloissa vastaava tuotto on ollut 6,99 prosenttia.

– Teoreettisesti se on mahdollista. Ei historia tietenkään takaa tulevaisuutta, Koivisto summaa.

15 euron kuukausisijoitus ei tietenkään takaa sitä, että eläkeikään mennessä olisi kasassa miljoonan euron pääoma.

Koivisto esittelee puheenvuorossaan myös sijoittajan psykologisia harhoja ja sudenkuoppia. Hän korostaa myös ajan merkitystä sijoittamisessa.

Jos sijoittamista ei ole aloittanut nuorena, niin kuukausisijoitusten on tietenkin oltava merkittävästi suurempia kuin 15 euroa.

Koiviston tekemässä taulukossa esimerkiksi 30-vuotiaana aloittavan sijoittajan pitäisi säästää kymmenen prosentin vuosituotto-odotuksella kuukaudessa 290 euroa sijoituksiin, mikäli tavoitteena olisi miljoona euroa 64-vuotiaana.

Kolmen prosentin vuosituotolla vastaava summa kuukaudessa olisi peräti 1 410 euroa.

Puheenvuoro on provosoivasta lähtökohdastaan huolimatta hyvä muistutus korkoa korolle -periaatteesta ja pitkäjänteisen sijoittamisen mahdollisuuksista piensijoittajalle.

Lue lisää: 35-vuotiaana eläkkeelle ja rikkaaksi asuntosijoittamisella? Katso, mistä sijoitusmessuilla puhuttiin

Sijoitus Invest -tapahtuma oli suunnattu sekä aktiivisille sijoittajille ja sijoitusalan ammattilaisille että sijoittamista aloitteleville.

Taloussanomat oli tapahtuman päämediakumppani. Messukeskuksesta löytyi Taloussanomien kahvila, jossa esiteltiin Taloussanomia ja uutistoimisto Startelia.

Kuuntele myös Taloussanomien suosittua Rahasta-podcastia!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?