Ex-maalivahti Jukka Tammi lähti urheilu-uran jälkeen yrittäjäksi – ”Konkurssin jälkeen jouduin turvautumaan kulutusluottoihin”

Ilveksen maalivahti Jukka Tammi paini vaikeuksista voittoihin. Konkurssin jälkeen koitti uusi alku sijoitusalalla.

Jukka Tammi tekee nykyisin oman yrityksensä kautta töitä sijoituspalvelukonserni Privanetille.

23.11.2018 20:50

Jukka Tammi tunnetaan parhaiten jääkiekkojoukkue Ilveksen maalivahtina, joka oli mukana vuoden 1995 maailmanmestaruusjoukkueessa.

Mitä hän siis tekee Sijoitus Invest -messuilla Helsingissä?

– Työskentelen nykyisin sijoitusalalla. Teen oman yritykseni kautta töitä sijoituspalvelukonserni Privanetille, Tammi kertoo Taloussanomille.

Tammen yhteistyö Privanetin kanssa alkoi kuusi vuotta sitten. Sijoitusalalle entisen jääkiekkoilijan toi sattumoisin juuri jääkiekko.

– Kaikki oikeastaan alkoi jääkiekkoilijoiden perustamasta urheilijarahastosta. Minä, Raimo Helminen ja Ville Peltonen niin ikään olimme ensimmäisiä, jotka sijoitimme rahastoon.

Suoraan kaukalosta Tammi ei kuitenkaan siirtynyt rahoitusmarkkinoille. Välissä oli vaikeat vuodet yrittäjänä.

– Lopetin aktiivisen urheilijaurani vuonna 1999 ja siirryin työskentelemään perheyritykseen. Aloitin myyjänä, mutta pian koko yritys uskottiin vastuulleni. Siitä ne vaikeudet sitten alkoivatkin, Tammi kertoo.

Epäonnistuneet kaupat

Tammen yritys toimi tekstiiliteollisuuden alalla ja myi lastenvaatteita. Bisneksen kannattavuus alkoi kuitenkin vuosituhannen vaiheessa heiketä huomattavasti.

– Kilpailu alalla kiristyi kaiken aikaa. Laskevien katteiden myötä aloin sitten luottaa liikaa Kaukoidän tekstiilituotantoon. Ja niinhän siinä lopulta kävi, että tein eräät todella epäonnistuneet kaupat.

Tammi kertoo tilanneensa erän vaatteita, jotka Suomeen saapuessaan joutivat samantien kaatopaikalle. Vaatteita ei yksinkertaisesti voinut myydä kuluttajille, sillä niiden laatu oli niin heikko.

– Yhtäkkiä minulla oli 40 000 euron lovi yrityksen kassassa. Ajoin itseni lähes loppuun, kun yritin paikata tilannetta. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kuitenkin yrityksen hakeminen konkurssiin.

Konkurssi ei sinänsä ollut raskaimmasta päästä. Tammi ei ollut velkaa kenellekään – hän oikeastaan oli itse oman firmansa ainoa velkoja.

Konkurssin jälkeinen aika sen sijaan oli raskasta. Vaikka talous oli tiukalla ja tulot niukassa, lapsiperheen arkea piti edelleen pyörittää normaalisti.

– Silloin jouduin turvautumaan kulutusluottoihin. Ei siinä muuta voinut, Tammi sanoo.

Uusi alku

Vuoden 2012 alussa Tammi oli kiekkoporukan kanssa ulkomaanmatkalla. Samalle reissulle osui sijoituspalvelukonserni Privanetin edustajia.

– Törmäsin Privanetin tyyppeihin ihan sattuman kautta. He tulivat luokseni ja kysyivät, kiinnostiko minua tulla heille töihin.

 Vaimon mielestä nostan liian vähän palkkaa ja sijoitan liian paljon rahaa. Kuulemma pitäisi tehdä keittiöremonttia ja laittaa rahat siihen.

Sopimus solmittiin saman vuoden maaliskuussa. Tammen uusi työnkuva oli tehdä Privanetia tunnetuksi ja solmia yritykselle uusia asiakassuhteita.

– En ollut vuosiin tehnyt töitä muille kuin itselleni. Niinpä alku oli hieman tahmea, kunnes ymmärsin pelin hengen, Tammi sanoo.

– Otin puhelimen käteeni ja ryhdyin käymään yhteystietoja läpi. Sitten vain rupesin soittelemaan. Soittelin ihmisille ja tiedustelin, onko Privanet heille tuttu nimi ja kiinnostaisiko heitä kenties kuulla yrityksen tarjoamista palveluista hiukan enemmän.

”Kodin suunnalta tästä tietenkin tulee sanomista”

Tammi kertoo nykyisin pitävänsä tarkkaa tilinpitoa taloudestaan. Sijoittamista hän harjoittaa siinä määrin, kun palkasta jää rahaa yli.

– Uskon, että sijoittaminen on näinä päivinä varteenotettava keino vaurastua ainakin himpun verran, Tammi sanoo.

– Kodin suunnalta tästä tietenkin tulee sanomista. Vaimon mielestä nostan liian vähän palkkaa ja sijoitan liian paljon rahaa. Kuulemma pitäisi tehdä keittiöremonttia ja laittaa rahat siihen.

Työn sivussa Tammi vaikuttaa politiikassa. Hän toiminut Kokoomuksen valtuutettuna Pirkkalan kunnanvaltuustossa vuodesta 2009.

Myös jääkiekko on edelleen kuvassa mukana – nykyisin kuitenkin vain harrastuksena.

– Itse asiassa tänään aamulla olisi ollut harjoitukset. Ne jäivät nyt väliin, kun tulin tänne Sijoitusmessuille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?