Kauppakeskus Redissä kytee vuokrakapina – ”Totta kai tämä on meille suuri pettymys” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppakeskus Redissä kytee vuokrakapina – ”Totta kai tämä on meille suuri pettymys”

Asiakkaiden vähyydestä kärsivässä kauppakeskus Redissä neuvotellaan vuokrista.

21.11.2018 7:15

Moni kauppakeskus Redin yrittäjä on ottanut yhteyttä, reklamoinut tai neuvottelee SRV:n kanssa vuokrien alentamisesta.

Liiketilojen neliöhinta perustuu arvioon asiakasvirroista, minkä vuoksi Redin vuokrakulut ovat yrittäjien mielestä kohtuuttoman korkeita nykyasiakasmääriin suhteutettuna.

Redi on Helsingin Kalasatamassa syksyllä avattu kauppakeskus.

Taloussanomat haastatteli kuutta yrittäjää tai osaomistajaa Redissä, osaa nimettömästi näiden toiveesta.

– Arvioidut ja toteutuneet asiakasmäärät kauppakeskuksen suunnittelemiin tai suhteessa vuokratasoon eivät ole kohdanneet, Robert's Coffeen kaupallinen johtaja Petri Parviainen sanoo.

– Mitä markkinointia on tehty, sitä en rupea arvailemaan, mutta voi olettaa, että jollain tasolla sekin voi olla epäonnistunut, kun ihmiset eivät löydä sinne tai edes tiedä kauppakeskuksen olemassaolosta.

– Totta kai tämä on meille suuri pettymys, kun todellisuus ei vastaa mielikuvia ja keskustelut mediassa ovat olleet negatiivisia.

Redin kauppakeskusjohtaja Pia Svensk sanoo, että markkinointia on tehostettu. Hän vahvistaa, että yrittäjien kanssa on keskusteltu myös vuokrista. Keskustelut ovat luottamuksellisia eikä Svensk ota kantaa muutoksiin.

Kauppakeskusjohtaja Pia Svensk esitteli Rediä syyskuussa.

– Lähtökohtaisesti vuokrat ovat pääkaupunkiseudun markkinatasoa. Vuokranantajana pyrimme toki tekemään kaikkemme, että vuokralaistemme liiketoiminta pärjäisi mahdollisimman hyvin kauppakeskuksessamme.

Keravan kahvilassa enemmän kävijöitä kuin asukkaita

Robert’s Coffee on yksi kauppakeskuksen ankkuriliikkeistä. Kahvilan vuokra on 20 000 euron luokkaa. Päivämyynnissä on päästy tavoitetasolle suhteessa ostoaikeissa liikkuviin ”oikeisiin asiakkaisiin”.

Tyhjä käytävä kauppakeskus Redissä 19. marraskuuta 2018.

Kahvilan tilanne poikkeaa täysin Keravan keskustan kauppakeskus Karusellista, joka on SRV:n hanke myös. Avajaisviikon aikana Robert’s Coffee -kahvilassa kävi 60 000 asiakasta, vaikka Keravalla on vain alle 36 000 asukasta.

– Siellä lanseeraus onnistui.

Redissä kahvilan vitriinien pitäminen täpötäynnä satunnaisia asiakkaita varten on hyvin haastavaa, Parviainen kertoo. Kuluttaja päättelee herkästi, että jos tarjonta olisi isompi, tulisi asiakkaitakin.

Parviainen korostaa silti, että ei halua haukkua kauppakeskusta vaan saada aikaan rakentavaa keskustelua ja löytää keinoja, jossa myös kuluttajat pääsisivät vahvemmin mukaan jatkokehittelyyn.

”Enemmänkin asiakkaita mahtuisi”

Myös ketjuyritys Subway on jäänyt myyntitavoitteista, vaikka brändi on tunnettu ja tarjoaa nopeata ja edullista take away -ruokailua.

– Siihen nähden, miten joillakin muilla yrittäjille on asiakkaita käynyt, meillä menee jonkin verran paremmin. Mutta tietysti enemmänkin asiakkaita mahtuisi, Subway-yrittäjä Jyri Hannus kertoo.

Hannus pyörittää vaimonsa Mia Hannuksen kanssa viittä Subway-ravintolaa. Niistä kolme on kauppakeskuksissa.

Hannus sanoo silti uskovansa Redin tulevaisuuteen, kunhan SRV:n tornitalohanke ja Keskon K-Kampus vielä valmistuvat ja aikanaan raitiovaunuyhteys.

Miten kävijät lasketaan?

Redin tavoitteena on ollut noin miljoona kävijää kuussa. Alkukuukausina lukumäärä on ollut SRV:n mukaan noin 20 000 päivässä eli 600 000 kävijää kuukausitasolla.

– Luulen, että nämäkin 20 000 on laskettu metron ympäriltä. Oma arvioni on, että esimerkiksi K1-kerroksessa kävijämäärät ovat viidessä tuhannessa korkeintaan. Uskon, että tällä menolla menemme 2–5 miljoonassa kävijässä vuositasolla, eräs päivittäistavarakaupassa pitkään vaikuttanut Redi-yrittäjä sanoo.

– Tosi surullinen tilanne monille. Kauppakeskusbisnes on tällä hetkellä ylipäätään aika kylmää peliä yrittäjien silmin. Vuokrasopimusten kestot, vakuudet, aukioloajat.

Myös Parviainen on miettinyt asiakasmääriä.

– Kerrottiinko, että se lasketaan ehkä metrossa kävijöistä, jolloin asiakasvirta saadaan laskennallisesti todella suureksi. Me emme aikoinamme lähteneet Kamppiin juuri siitä syystä, että pelättiin että siitä tulee läpikulkupaikka, jossa ostaminen jää pieneksi.

Tarjonta ylittää tarpeen

Pääkaupungin isot kauppakeskushankkeet, Tripla, Ainoa, Megahertsi, Itis ja Keskon Itäkeskuksen kohde, etenevät samaan aikaan, kun verkkokauppa nakertaa myymälöiden myyntiä.

– Yksittäisen kauppakeskuksen tilanteesta ei voi tehdä vielä syväluotaavia johtopäätöksiä, mutta kauppa elää voimakasta murrosvaihetta. Muun muassa sähköinen kauppa haastaa nykyisiä kaupan muotoja, sanoo kaupan muuttumista tutkiva tohtoriopiskelija Harri Hokkanen.

– Redi on yksittäistapaus tässä mittakaavassa Suomessa, mutta myös mahdollisesti ensimmäinen merkki siitä, että murros alkaa konkretisoitua.

HS:n asiantuntijat sanovat, että kauppakeskuksen varsinainen ongelma on sen sijainti.

– Pääkaupunkiseudun liiketilatarjonta ylittää tällä hetkellä merkittävästi tarpeen, kauppakeskusten kehittämiseen erikoistuneen Prometheus Partnersin osakas Henrik Winberg sanoo HS:lle.

Redissä ei ole mitään niin poikkeuksellista, että se houkuttelisi kauempaa ihmisiä.

– Se oli yllätys, että näin kevyellä tuotteella tultiin näin voimakkaasti markkinoille, hän sanoi.

 Minun mielestäni tämä kauppakeskus on kodikas.

Inderesin Aho uskoo Rediin

Kauppakeskuksen käynnistysongelmat ovat saaneet yrittäjiä kyseenalaistamaan hankkeen mielekkyyttä.

Redin avajaisia vietettiin syyskuun 20.päivä 2018.

– SRV sai rakennusoikeuden pilvenpiirtäjiin, ja siellähän heidän isoin mielenkiintonsa ja pääbisneksensä on. Onko Redille ylipäätään riittävää kaupallisia perusteita vai haluttiinko vain luvata tornitalojen asukkaille kauppoja ja palvelut, se on iso kysymys, eräs yrittäjä sanoo.

Inderesin analyytikko Petri Aho on kuullut epäilyksistä.

– Ne menevät hutiin. SRV on operoinut kauppakeskuksia Venäjällä useita vuosia ja osallistunut suunnitteluun ja vuokralaisneuvotteluihin. Kokemusta on. SRV on rakentanut muitakin kauppakeskuksia ja omistaa 40 prosenttia Redistä, mikä on sen suurimpia sijoituksia.

Kalasataman tornitalo- ja kauppakeskushanke on kokonaisuudessa reippaasti yli miljardin euron hanke. Kauppakeskuksen osuus on noin 400 miljoonaa. Ensimmäinen tornitalo valmistuu ensi kesänä, sen jälkeen kaikkiaan kahdeksasta tornitalosta suunnilleen yksi vuodessa.

– Tornitalot myydään jo käytännössä ennen valmistumista niin, että riskiä ei jäisi paljon valmistumishetkeen. Isoin riski SRV:lle on ilman muuta juuri kauppakeskuksessa, joten intressit sillä on ilman muuta suuret kehittää sitä.

– Molemmat tarvitsevat toisiaan.

Svensk näkee kauppakeskushankkeissa myönteisen piirteen yrittäjille.

– Pääkaupunkiseudulla on rakenteilla ja modernisointien kohteena useita kauppakeskuksia, jotka neuvottelevat päivittäin uusista vuokralaisista ja vuokrasopimuksista. Tällä hetkellä on ehkä paremminkin vuokralaisen kun vuokranantajien markkinat.

”Kodikas” kauppakeskus

Kielteinen mediahuomio huolettaa yrittäjiä, mutta toisenlaisiakin päätelmiä on tehty.

– Näen valoa tunnelin päässä. Jännä, mutta tuntuu että mitä enemmän ryöpytystä, sitä enemmän asiakkaita. Ainakin viime viikonloppu oli toistaiseksi paras, eräs Redin yrittäjä sanoo.

– Ihmiset sanovat, että Redi on sokkeloinen. Itse ajattelen että se voi olla myös yllätyksellinen. Minun mielestäni tämä kauppakeskus on kodikas. Paljon pieniä liikkeitä eikä mikään halli, pop up -sisustusliike Boppiksen omistaja Leena Permanto-Kivimäki sanoo.

Kauppakeskuksen yrittäjien ahdingosta uutisoi ensimmäisenä viime viikolla Yle.

Juttuun on korjattu 21.11. kello 10.25 Keravan asukasmäärä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?