EK:n työllisyyslääkkeet: Päivähoitomaksut alas, sosiaaliturva uusiksi, veronkevennyksiä

EK on esitellyt keinovalikoimaansa työllisyyden nostamiseksi yli 75 prosenttiin ensi vaalikaudella.

–Osaajapula on kasvun este. Tekijöitä tarvitaan nyt kaikkiin tehtäviin, kaikille toimialoille ja kaiken kokoisiin yrityksiin, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

20.11.2018 10:34

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan keskeistä on poistaa kannustinloukkuja esimerkiksi alentamalla päivähoitomaksuja, uudistamalla perhevapaat ja yksinkertaistamalla sosiaaliturvaa.

EK alentaisi myös työn verotusta 250 miljoonalla eurolla vuodessa ja porrastaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä lyhentäisi sen kokonaiskestoa.

Myös koulutus ja innovaatiot tarvitsevat lähivuosina uusia panostuksia, EK linjaa vaalitavoitteissaan. Se esittää 100 miljoonan vuotuista lisäpanostusta peruskouluun sekä osaamistakuuta, joka tarkoittaa, että jokainen nuori osaa peruskoulun päättyessä sujuvasti lukea, kirjoittaa ja laskea.

– Jokaisen nuoren tulee saada riittävät valmiudet ja motivaatio jatko-opintoihin, mutta myös jatkuvaan oppimiseen läpi työuran, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Tutkimus- ja innovaatiotoiminta pitää EK:n mukaan nostaa kilpailukykyiselle tasolle. Tämä tarkoittaisi 300 miljoonan euron lisäystä TKI-panostuksiin vaalikauden loppuun mennessä.

EK:n mukaan Suomi tarvitsee myös lisää osaajia ulkomailta, joten vuosittaisen nettomaahanmuuton lisäksi Suomeen pitäisi houkutella 20 000–35 000 kansainvälistä osaajaa vuoteen 2023 mennessä. Työntekoon oikeuttavien oleskelulupien käsittelyaika pitäisi saada rajattua korkeintaan kuukauteen.

– Osaajapula on kasvun este. Tekijöitä tarvitaan nyt kaikkiin tehtäviin, kaikille toimialoille ja kaiken kokoisiin yrityksiin, Häkämies sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?