Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä on Suomen pienin eläke – pärjäisitkö tällä summalla?

Yli 100 000 suomalaista saa eläkettä 775,27 euroa kuussa.

16.11.2018 6:13

IS uutisoi aiemmin marraskuussa siitä, millaisia eläkkeitä eri puolilla Suomea saadaan. Leivän leveydessä oli suuria eroja. Esimerkiksi Isojoella eläke jäi keskimäärin 1 192 euroon, vauraassa Kauniaisissa keskieläke oli 3 015 euroa.

On puhuttu myös siitä, kuinka eläkkeelle jäävillä menee taloudellisesti yhä paremmin ja kuinka eläkeläiset voivat kuluttaa ja matkustella entistä enemmän.

Kaikkiaan eläkeläisten kokonaiseläke oli viime vuonna keskimäärin 1 656 euroa kuukaudessa.

Mutta on myös se joukko, jonka eläke jää huomattavasti vähäisemmäksi, puoleen tästä keskimääräisestä eläkkeestä.

Minimieläkettä maksetaan 775,27 euroa kuussa sellaiselle 65 vuotta täyttäneelle Suomessa asuvalle henkilölle, jonka työeläke on hyvin pieni tai sitä ei ole. Jos työeläke ja kansaneläke jäävät alle minimin, maksetaan puuttuva osuus takuueläkkeenä.

  • Juttu jatkuu kartan ja taulukon jälkeen

Lokakuussa takuueläkettä sai 102 400 henkilöä. Viime vuoden lopussa takuueläkkeen saajia oli 101 700.

Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kempin mukaan kyse on pääosin niistä henkilöistä, joiden työura ei ole koskaan päässyt alkamaan, tai on kariutunut heti alkuunsa.

– Jos sulla on takuueläke se tarkoittaa suomeksi sitä, että sä et oo tehnyt töitä, Kemppi sanoo.

– Taustalla on usein nuorella iällä tapahtunut työkyvyttömyys, sairauden tai vamman vuoksi.

Yhtenä esimerkkinä Kemppi mainitsee nuorella iällä mielenterveydellisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävät.

– Nykyäänhän yksi yleisimmistä työkyvyttömyyden syistä on mielenterveydelliset syyt. Jos ihan työuran alkutaipaleella jää työkyvyttömyyseläkkeelle, niin työeläkettä ei oikein ehdi kertyä.

Minimillä kitkutellessa ei takuueläkeläiselle välttämättä jää käteen vuokran jälkeen kovinkaan paljoa. Eläkeliiton Kempin mukaan tilannetta pahentaa se, että sairauden vuoksi eläkkeelle jääneiden saamasta summasta osansa vie lääke- ja sairaalakustannukset.

– Kaikkihan nämä tulee rikkana rokassa, niin ei se herkkua oo elää pienellä eläkkeellä ja asumistuella.

Mikäli muita eläkkeitä ei saa lainkaan, saa maksimisumman takuueläkettä, 775,27 euroa.

Työ- tai kansaneläkkeen ohella takuueläkettä sai 98 700 henkilöä vuoden 2017 lopussa. Henkilöitä, jotka saivat takuueläkettä, mutta eivät työ- tai kansaneläkettä, oli 2 900.

Varhemmin kuin 65-vuotiaana eläkkeelle jääminen vaikuttaa summaan.

– Jos on varhentanut eläkkeensä alle 65-vuoden iän, niin sittenhän siihen tulee varhennusvähennys, joka on 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolta eläke otetaan ennen 65 vuoden ikää, sanoo Kelan etuuspäällikkö Pirkko Raute.

– Muina tukina eläkeläinen voi saada lisäksi esimerkiksi eläkkeensaajan asumistukea tai yleistä asumistukea. Eläkeläinen voi hakea myös toimeentulotukea.

Raute muistuttaa myös, että eläkeikäisillä on muitakin etuuksia kuin yllä mainitut.

– Esimerkiksi toimintakyvyn alennuttua saattaa olla mahdollisuus saada eläkettä saavan hoitotukea, Raute sanoo.

Kun Suomen taloudellinen hyvinvointi sekä ihmisten ansio- ja elintaso ovat kasvaneet, erottuu minimillä elävien joukko yhä selvemmin massasta.

– Tavallaan tämä ryhmä aina polarisoituu, kun eläketurvakeskus julkaisee vuodenvaihteessa eläketilastot, Eläkeliiton Kemppi sanoo.

– Kun Suomen taloudellinen hyvinvointi ja ihmisten ansiotasot ovat kasvaneet vuosikymmenten aikana, niin totta kai se näkyy alkavissa eläkkeissä.

– Entistä isompi joukko eläkeläisiä voi entistä paremmin, mutta sitten siellä on se tiukka ydin, joka ei ole päässyt osalliseksi työelämästä. Ne pysyttelee todella niukan toimeentulon varassa.

Kemppi kaipaisi kansan- ja takuueläkkeisiin korotuksia.

– Mekin ollaan puhuttu, että jonkinlainen eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelma tarvittaisiin. Kansan- ja takuueläkepuolella, siellä alapäässä tarvittaisiin tasakorotuksia.

– Ei se minimieläketurva (775,27) mikään kummoinen ole kansainvälisestikään vertailtuna.

Kitkutteletko minimieläkkeellä? Kerro kokemuksistasi Ilta-Sanomille numeroon 09-1223420 tai sähköpostitse: uutiset@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?