Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti

Italian varapääministeri Matteo Salvini vannoi vielä maanantaina puolustavansa Italian budjettiesitystä kuin olisi rugby-pelin aloituksessa.

Julkaistu: 13.11.2018 22:31

Euroopan komissio vaati Italialta uutta budjettiesitystä tiistai-iltaan mennessä.

Italian varapääministeri on verrannut budjetin puolustamista rugby-otteluun

Italian populistihallitus vaikutti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti sen sijaan, että se tottelisi komission vaatimusta budjettiesityksen uudistamisesta. Komissio oli vaatinut uutta esitystä tiistaihin mennessä.

Jos Italia kieltäytyy uudistamasta budjettiaan, EU voi käynnistää prosessin maan liiallisen alijäämän korjaamiseksi ja Italiaa voi uhata tuntuva sakko.

Italian vastausta odotettiin vielä tiistai-iltana, sillä maan hallituksen oli määrä kertoa aikeistaan myöhään päättyvän kokouksen jälkeen.

Tähän asti maan johto on kuitenkin ollut haluton muuttamaan budjettiaikeitaan. Hallituksen muodostavat laitaoikeiston Lega eli entinen Pohjoisen liitto sekä populistiseksi kuvattu Viiden tähden liike.

Legan johtaja, varapääministeri Matteo Salvini vannoi maanantaina puolustavansa budjettia kuin olisi rugby-pelin rykelmäaloituksessa.

Markkinoilla tunnelma oli odottava. Euroalueella Frankfurtin ja Pariisin pörssit päätyivät tiistaina pieneen nousuun.

Budjetti sai reput lokakuussa

Komissio hylkäsi Italian budjettiesityksen lokakuussa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun komissio antoi reput budjettiesitykselle ja kehotti jäsenmaata tekemään uuden.

Italialla ja EU:lla on erilaiset näkemykset muun muassa maan alijäämästä. Muutenkin budjettiesitys perustuu komission mielestä liian optimistisille odotuksille.

Italian budjettiesityksen mukaan maan julkisen talouden vaje olisi ensi vuonna 2,4 prosenttia, kolminkertainen verrattuna edellisen hallituksen ennusteeseen. EU:n ennusteen mukaan se olisi ensi vuonna 2,9 prosenttia ja 3,1 prosenttia vuonna 2020.

Valtiovarainministeri Trian mukaan olisi ”itsemurha”, jos Italia yrittäisi pysyä edellisen hallituksen tavoitteissa. Italia on perustellut budjettiaan sillä, että se haluaa kiihdyttää talouskasvua.

EU:n ja Italian arviot eroavat kuitenkin myös talouskasvun kohdalla. Italia uskoo, että sen talous kasvaa ensi vuonna 1,5 prosenttia, mutta EU:n mukaan vauhti jää 1,2:een.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?