Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

Dieselin noussut hinta sai Tuulikki Paavolan tekemään kansalaisaloitteen diesel-veron poistamiseksi.

Polttoaineiden hinnat herättävät keskustelua. Kuvassa Vantaalla sijaitsevalta ABC Vaaralan huoltoasemalta otettu kuva, jossa maanantaiaamupäivän litrahinnat näkyvät.­

12.11.2018 17:41

Haapavedellä asuvaa Tuulikki Paavolaa ottaa päähän. Tutulla huoltoasemalla odotti viime viikolla vastassa ikävä yllätys.

– Diesel oli kalliimpaa kuin 95-oktaaninen bensiini. 95E maksoi 1,55 ja diesel-litra 1,57 euroa. Ja nousu vain jatkuu, ainakin täällä pienellä paikkakunnalla, Paavola puuskahtaa.

Häntä huolettaa sekin, mitä diesel-ajoneuvojen arvolle tapahtuu.

– Mielessä on käynyt, pitäisikö autoa vaihtaa. Sekään ei ole kovin yksinkertainen juttu nyt tämän hinnankorotuksen jälkeen. On ilmiselvää, että tällainen hintapolitiikka johtaa aivan varmasti diesel-autojen arvon alenemiseen.

Aloitteen tavoitteena dieselveron poistaminen

Paavola alkoi torstai-iltana suunnitella kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on dieselautojen käyttövoimaveron eli dieselveron poisto. Hänen omassa taloudessaan on kaksi diesel-autoa, joista toisesta hän maksaa käyttöveroa vuodessa noin 800 euroa.

Koska dieselin litrahinta on noussut, Paavolan mielestä olisi reilua, jos vero poistettaisiin.

– Verollehan ei nyt ole enää perusteita. Peruste on ollut valtion saamien tulojen lisäksi se, että sillä tasataan diesel- ja bensiinikäyttöisten autojen käyttökustannuksia.

Kansalaisaloite avattiin maanantaiaamuna verkkopalvelu Kansalaisaloite.fi-sivustolla. Illansuussa viiden aikaan se oli kerännyt lähes 23 000 kannattajaa. Jotta aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, tarvitaan 50 000 allekirjoitusta.

Paavola on enemmän kuin tyytyväinen aloitteen saamaan vastaanottoon.

– Ajattelin vielä aamupäivällä, että hyvä, jos tulisi vaikka 3 000–5 000 allekirjoitusta päivässä. Näyttää siltä, että asia koskettaa monia.

Tuulikki Paavola uskoo, että polttoaineiden hintojen tasoittumisessa voi mennä kauankin. Yhdysvaltain liuskeöljyn tuotanto on nimittäin kasvanut merkittävästi, ja liuskeöljystä taas syntyy enemmän bensiiniä kuin dieseliä.

Autosta luopuminen on monelle mahdotonta, Paavola huomauttaa, sillä etäisyydet etenkin pohjoisessa ovat pitkiä.

– Julkista liikennettä ei käytännössä oikein ole, ja jos on, niiden aikataulut eivät käy yksiin työvuorojen kanssa. Monella paikkakunnalla ei yksinkertaisesti pärjää ilman autoa, hän sanoo.

Diesel maanantaina 1,67 euroa, bensiini 1,55 euroa litralta

Polttoaineiden hinnat ovat herättäneet laajaa keskustelua. IS:n lukija lähetti Vantaalla sijaitsevalta ABC Vaaralan huoltoasemalta otetun kuvan, jossa maanantaiaamupäivän litrahinnat näkyvät.

Diesel maksoi Vaaralassa 1,67 euroa litralta, 95E puolestaan 1,55 euroa litralta.

– Onko tässä enää mitään järkeä?, lukija ihmetteli viestissään.

IS kirjoitti polttoaineiden hinnoista perjantaina. St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen kertoi, että dieselin maailmanmarkkinahinta ylitti bensiinin maailmanmarkkinahinnan jo lokakuun alkupuolella.

Lue lisää: Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

– Vaikka polttoaineiden hinnat ovat lähentyneet toisiaan jo jonkin aikaa, on käytännössä täysin mahdoton ennustaa, mitä hinnoille tapahtuu, Wiljanen sanoi.

Wiljanen muistutti, että loppukuluttajahintoihin vaikuttavat muun muassa raakaöljyn hinta, lopputuotteiden maailmanmarkkinanoteeraukset, euron ja dollarin kurssi, paikalliset kuljetukset, varastointi, verot, arvonlisävero sekä paikallinen kilpailu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?