Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan”

Julkaistu: 12.11.2018 10:37

Portugaliin muuttajien määrä kasvaa, mutta kovatuloisia heistä on yhä pienempi osuus, tuoreet tilastoluvut osoittavat.

Etelä houkuttaa eläkeläisiä lempeän ilmaston ja halvempien elinkustannusten perässä osittain tai kokonaan pois Suomesta. Viime vuonna eläkettä maksettiin muun muassa 2 700 Espanjassa asuvalle ja noin 500 Portugaliin muuttaneelle Suomen kansalaiselle.

Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen viime vuotta koskevasta, vasta julki tulleesta tilastosta.

Kaikkiaan eläkeläisten kokonaiseläke oli keskimäärin 1 656 euroa kuukaudessa. Espanjan-suomalaisten eläkkeet olivat hiukan suomalaisen keskitason yläpuolella, mutta Portugalissa asuvien sen sijaan selvästi keskitasoa korkeampi eli 3 774 euroa, Eläketurvakeskus laski Taloussanomille.

Summa käsittää Suomen kansalaisille maksetut keskimääräiset kokonaiseläkkeet, ETK:n julkaisun luvuissa (Portugali 3 560 euroa) ovat mukana kaikki eläkkeensaajat.

Portugalin-eläkeläisten veroaktiivi, viidettä vuotta Algarven Portimãossa asuva Pekka Pystynen, 71, on ollut käymässä Suomessa, mutta lähtee vaimonsa Helenan, 63, kanssa takaisin alkuviikosta.

Portimão on Algarven alueella Etelä-Portugalissa sijaitseva kaupunki. Hiekkarantaa riittää kilometrikaupalla. Kaupunkia halkoo joki, jonka varrella voi seurata kalastajien työtä. Marraskuun pimeyttä Pystyset eivät jää kaipaamaan.

– Kun nokka alkoi aamusta vuotaa ja kengänkärjet olivat märkänä, niin kivalta tuntuu päästä takaisin.

Pystyset tekivät työuransa rahoitusalalla, Pystynen lakimiehenä, ja yritysjohtajana.

Heidän eläkkeensä osuvat Portugalin suomalaiseläkeläisten keskitasoon. Pekka Pystystä harmittaa viime vuosien Portugalin-asukkaita leimaava verokeskustelu.

– Kun näiden eräiden yritysjohtajien korkeat eläketulot ja muut lisätulot lyödään yhteen, keskiansiot nousevat, mutta kuva on hieman erilainen, jos vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan keskieläkkeestä.

– Siellä on hyvätuloisia eläkeläisiä, mutta suurin osa on täysin muista syistä Portugalissa osan vuotta viettäviä.

– Terveyssyyt ja ilmasto, mutta elinkustannukset erityisesti. Täällä on paljon toimistovirkailijoita ja sairaanhoitajia, ja muita melko pieni- tai keskituloisia eläkeläisiä. He lisäävät Portugalissa eläkkeensä määrää. Voidaan sanoa, että yhden euron ostovoima Suomessa vastaa 1,4 euroa Portugalissa.

Hallitus esitti keväällä Portugalin kanssa vuonna 1970 tehdyn verosopimuksen irtisanomista. Uusi sopimus antaa Suomen verottaa Portugaliin muuttaneita eläkeläisiä. Portugalin käytäntö yksityisen alan eläkkeiden verovapaudesta on houkutellut Portugaliin muun muassa entisiä yritysjohtajia.

Pystynen ihmettelee Suomen päätöstä

Pystysen kokemusten mukaan monellakaan ei ole asuntovarallisuutta tai säästöjä kakkosasunnon ostamista varten, vaan Portugalista hankitaan kohtuuhintainen vuokra-asunto.

Hän huomauttaa, että Portugalissa asuu pari tuhatta suomalaista, joista vain pieni osa on vapautettu veroista. Heistä uusi sopimus kirpaisee eniten sitä osaa, joilla ei ole isoja eläketuloja.

Vuonna 2014 Portugalin-muuttajien määrä tuplaantui ja keskieläkkeiden summa oli korkein, 3 800 euroa. Sittemmin muuttaneiden määrä on noussut yhä reippaasti mutta keskieläkkeet laskeneet neljä vuotta peräjälkeen. Se kertonee siitä, että Portugaliin ei muuta enää kovaeläkkeisintä porukkaa vaan matalamman eläkkeen saajia.

Portimãon Lagoan satamaa.

Viime vuonna Portugalissa oli 480 vanhus- ja työkyvyttömyyseläkkeen saajaa. Toissa vuonna heille maksettiin noin 20 miljoonaa euroa, viime vuonna noin 22 miljoonaa.

Kun joukosta poistetaan 120 henkeä, jotka ovat muuttaneet ennen vuoden 2013 verovapausoikeuden tuloa, veroedusta nauttii laskennallisesti 360 eläkeläistä. Luku on karkea arvio, koska joukossa voi olla takaisin muuttaneita tai kuolleita.

Pystynen ymmärtää hallituksen perustelut yhtenäistää maiden väliset verosopimukset. Toisaalta hän muistuttaa, että Portugali asetti vuoden 2013 verokannustimet osana EU:n hyväksymää tervehdyttämispakettia ja määräajaksi.

– Suomi näkee kuitenkin järkeväksi lähteä toimimaan sitä vastaan. Minun mielestäni se on pelkkää lyhytnäköistä populismia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

  • Suomen ja Portugalin vanha verosopimus on irtisanottu ensi vuoden alusta alkaen. Portugalilla on mahdollisuus hyväksyä uusi neuvoteltu verosopimus marraskuun loppuun mennessä. Silloin se tulisi voimaan vuoden alusta.

  • Uuden sopimuksen mukaan Suomessa voidaan verottaa lähes kaikki Portugalissa asuvalle henkilölle Suomesta maksettavat eläkkeet.

  • Sopimukseen liittyy kuitenkin kolmen vuoden siirtymä. Se tarkoittaa sitä, että yksityissektorin eläkkeiden verotus muuttuu vasta vuoden 2022 alusta.

  • Suomesta maksettiin viime vuoden lopussa eläkettä kaikkiaan 59 400 henkilölle ulkomailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?